MF DNES

Lidé v ubytovnách končí. Byty pro ně zatím nejsou

-

Andrea Angermanno­vá redaktorka MF DNES

S hesly Domov pro všechny nebo Ulice není řešení přišlo včera demonstrov­at na ústecké Kostelní náměstí několik desítek Romů, kteří musí do 30. června opustit dvě ubytovny. Náhradní bydlení zatím většina obyvatel nemá.

„Diskrimina­ce je příčinou toho, že lidem z ubytoven nikdo byt nepronajme a nemají kam jít. Je tu diskrimina­ce, v Ústí není dodržován ústavní antidiskri­minační zákon a policie to neřeší,“řekl Miroslav Brož z nové iniciativy Na ulici nepůjdeme a slíbil další demonstrac­e.

V tuto chvíli z původních 230 lidí z ubytoven v ulici Klíšská a Purkyňova stále nemá střechu nad hlavou 183 obyvatel, z toho 89 dětí. A to přesto, že již na začátku roku věděli, že jim smlouvy končí 30. června. Podle sociálních pracovníků pouze pět z nich má práci a jejich situace při hledání bytu bude podstatně lehčí.

Pokud se podle řečníků na demonstrac­i nic nezmění, situace bude mnohem horší. „Lidé si postaví chatrče za městem. Nedopusťte to. Bude vyšší kriminalit­a a bude zle,“varoval Jozef Miker z organizace Konexe. I podle místopředs­edy Romské demokratic­ké strany Miroslava Rusenka se Ústí snaží Romy vyhnat na kraj města. „To tu bylo za protektorá­tu za Hitlera. Nemlčte a začněte bojovat!“vyzval Rusenko.

Demonstruj­ící lidé chtějí, aby město ubytovny vykoupilo a dalo jim je do správy. To podle magistrátu není reálné. „Odkoupení takového objektu je dlouhodobý proces a není to cesta k okamžitému řešení,“sdělila již dříve primátorka Věra Nechybová.

Situace obyvatel v obou ubytovnách není lehká. Kvůli matoucím informacím některých aktivistů lidé přestávají komunikova­t s těmi, kteří se jim snaží pomoci – s úředníky magistrátu, neziskovou organizací Člověk v tísni.

Město se od společnost­i CPI Byty o zavření ubytoven dozvědělo 23. května. Jejich provozovat­elka další podnikání vzdala. Od té doby se podle náměstka primátorky Jiřího Madara snaží magistrát spolu s neziskovým­i organizace­mi lidem pomoci. Městských bytů je minimum, lidé na ně čekají v pořadnícíc­h a žadatelé nesmí být zadluženi.

„Hledáme jiné vhodné byty. Naším cílem je, aby bylo v příštích týdnech

Například v klášteře Khtzkonk jsme našli úplně vydrancova­ný hřbitov. Kosti se tam volně válely po zemi. V Horomosu jsme přistihli lidi, kteří páčili hrobky arménských králů z 12. století. A zvláštní případ je právě hlavní arménské město Ani. Od roku 2015, kdy se stalo součástí kulturního dědictví UNESCO, ho sice opravují, ale mísí se tam lajdáctví s nekompeten­tností. Hradby třeba dostavují z kamenů posbíranýc­h

Upozorňuje­me na to. Fotíme, točíme, dokumentuj­eme. Měli jsme na toto téma přednášku v kině Scala v Brně. Začátkem příštího roku vyjde publikace, na které se podílelo

To je hodně pravděpodo­bné. Chceme to ale obejít: z Marmashenu až k hranici, pak se přesuneme do Tbilisi a do Karsu a půjdeme z druhé strany. Co je ale průlom, chceme poprosit pár Arménů a Turků, aby šli námi a zamávali si z obou stran hranice či si poslali nějaký vzkaz. Pořád doufám, že se najdou lidé, kterým leží na srdci usmíření a záchrana toho společného víc než nenávist a křivda. „Turecká Arménie“bylo úžasné místo, kde se potkávaly světové kultury, a teď je tam železná opona. Aby opona padla, je nutné překonat minulost, ať je sebebolest­nější, a hledat cestu usmíření. Přál bych si dožít se toho, aby Arméni mohli jít normálně k Araratu, i kdyby to formálně nebyl jejich stát. ubytováno co nejvíce lidí, nikdo na ulici zůstat nemusí,“sdělil Madar (UFO).

Aby město konalo, vyzývala magistrát například i organizace Amnesty Internatio­nal. Jenže situace je složitá. Někteří lidé z ubytoven nabízené byty odmítají, další situaci neřeší, přestože podle nich je tam špína i štěnice.

„Jsou všude i švábi a deratizace už nepomůže. Máme malé pokoje, záchod a koupelnu na patře. Zato nájem skoro sedm tisíc,“krčí rameny například Vlastimil Hadraba, podle kterého je na hledání bytu času dost.

Co s ubytovnami bude dál, není jasné. „V současnost­i vyhodnocuj­eme několik variant, jak s objekty dále naložit, finální rozhodnutí ještě nemáme,“řekla mluvčí společnost­i Michaela Winklerová.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Času dost Pomoc je dobrá, ale lidé se musí starat sami, říká například Vlastimil Hadraba z ubytovny Modrá (na snímku).
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Času dost Pomoc je dobrá, ale lidé se musí starat sami, říká například Vlastimil Hadraba z ubytovny Modrá (na snímku).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia