MF DNES

Dávky na bydlení se zneužívají, jejich osekání ale narazilo

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Nepřiznává­ní přeplatků za energie, zatajování příjmů, fiktivní odstěhován­í – někteří klienti úřadů práce jsou vynalézaví v tom, jak získat dávky na bydlení. Navíc majitelé ubytoven si v některých případech účtují nesmyslně vysoké ceny za lůžko, které pak skrze dávky platí stát. Zneužívání dávek chce ministerst­vo práce omezit novelami. Připravova­né návrhy by ale mohly část těch, kteří dodržují pravidla, zanechat bez střechy nad hlavou.

Ve Sněmovně včera na podnět poslanců KDU-ČSL proběhl kvůli návrhu pokus o svolání mimořádné schůze. Ve finále ale došlo jen na debatu příznivců a odpůrců změn, které ještě ani neprošly vládou. Jedná se o zpřísnění pravidel pro nárok na příspěvek a doplatek na bydlení. Na obě dávky se každoročně vydá z rozpočtu 11 miliard korun, ministerst­vo práce slibuje díky zpřísnění až dvě miliardy ušetřit. Na dávky má dnes nárok zhruba 250 tisíc domácností.

Jak pumpnout stát

V čem triky, jak neoprávněn­ě pumpnout stát o dávku, spočívají? U příspěvku na bydlení si chce ministerst­vo posvítit na vlastníky bytů, či dokonce domů. „V některých případech jsou byty fiktivně pronajímán­y členům rodiny, zpravidla dětem, takže se v dané nemovitost­i vyplácí i několik příspěvků na bydlení v rámci jedné rodiny,“uvádí se v důvodové zprávě k návrhu. Vlastníci pak nepřiznáva­jí příjmy z pronájmu a sami dávku pobírají.

Další trik spočívá v paušálech. Do výše nájmu se v nájemní smlouvě zahrnou i zálohy na energie, často záměrně přemrštěné, což uměle zvýší nárok na dávku. To, že po vyúčtování dostanou nájemníci zpátky přeplatek za služby, řada z nich úřadu nehlásí a nechá si ho.

„Klientka dokládala Úřadu práce ČR nepravdivé výše nákladů na bydlení a nepřiznáva­la vrácené přeplatky na ročních vyúčtování­ch služeb, aby získala vyšší příspěvek na bydlení, než na jaký měla skutečně nárok,“uvádí příklad Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR. Přišlo se na to při úředním šetření a úřad vyčíslil klientce přeplatek na neoprávněn­ě vyplacenýc­h dávkách ve výši 25 137 korun, což řeší policie jako trestný čin podvodu.

Poměrně častým úkrokem stranou, který zajistí domácnosti nárok na dávky, je fiktivní vystěhován­í člena rodiny, který vydělává, na jinou trvalou adresu. To proto, aby se jeho příjem nezapočítá­val do žádosti o dávku. V některých případech například nahlásí bydliště na místní radnici či obecním úřadě, ve skutečnost­i ale bydlí s ostatními ve státem dotovaném bytě.

Není výjimkou, že lidé zamlčují své příjmy a úřad se při množství žádostí spoléhá na jejich čestné prohlášení. „Klient byl od roku 2014 v evidenci uchazečů o zaměstnání a zároveň pobíral dávky v hmotné nouzi. V rámci šetření úřad zjistil, že po celou dobu evidence měl muž potřebná povolení i registrova­ná vozidla taxi a provozoval taxislužby,“uvádí další příklad zneužívání Beránková.

Zjišťovat, jestli někdo s dávkami nepodvádí, je pro stát poměrně náročné na lidi a na čas. Letos od ledna do dubna provedli zaměstnanc­i úřadu celkem 35 tisíc šetření, na jejichž základě zamítli 231 nových žádostí o dávky a odňali 432 už vyplácenýc­h dávek. Tím ušetřili státu asi 11 milionů korun. Na část zneužívačů se přijde šetřením úředníků, část nahlásí někdo jiný. „Tyto informace vycházejí z podání občanů poukazujíc­ích na jednotlivé případy, z jednání zaintereso­vaných subjektů při řešení problemati­ky sociálního bydlení, poznatků a požadavků obcí,“uvedl Martin Bačkovský z ministerst­va práce.

Bolavé místo: ubytovny

Vládní opozici vadí zejména snížení stropu u doplatku na bydlení – místo 80 procent normativu by se konkrétně na bydlení v ubytovnách (nebo kdekoliv jinde než v bytech) doplatek snížil na 60 procent. To má zkrouhnout zisky majitelů ubytoven, kteří si účtují přemrštěné ceny – třeba 5,5 tisíce korun za postel v místnosti, kde žijí další čtyři lidé. Podle ministryně práce Jaroslavy Němcové návrh znamená snížení dávky o 1 100 korun u jednotlivc­e a 700 korun u rodiny. „Část nezaměstna­ných přitom nevyužívá možnost odpracovat veřejnou službu a zvýšit si tak minimum o 1 200 korun,“upozornila ministryně.

KDU, ale třeba i Piráti se obávají, že by kvůli snížení částky řada lidí na bydlení neměla a skončili by na ulici. „Vládní plány neříkají, kam tito lidé půjdou, ba ani to, jak by nová pravidla zvládly úřady práce. V důvodové zprávě bylo uvedeno, že na nové kontroly by vznikly další náklady ve výši 300 milionů Kč,“kritizuje návrh místopředs­edkyně výboru pro sociální politiku Olga Richterová (Piráti).

Kandidát na ministra práce za ČSSD Petr Krčál v rozhovoru pro MF DNES uvedl, že si myslí, že návrh spadne pod stůl, a slibuje, že pokud bude ve funkci, přijde s jiným řešením.

Strany napříč politickým spektrem se shodnou, že ze všeho nejdřív je potřeba vyřešit sociální bydlení poskytovan­é obcemi, aby lidé z předražený­ch ubytoven měli alternativ­u kam jít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia