MF DNES

Bloudění lodi, která v Unii zažehla válku drsných slov

Loď Aquarius se šesti sty imigranty míří ke Španělsku, premiéři Itálie a Francie si zatím kvůli ní vyměňují nebývale ostré vzkazy.

-

Jiří Sládek redaktor MF DNES

Vypadá to na docela dlouhou odyseu. Aquarius, plavidlo neziskové organizace SOS Méditerran­ée, doprovázen­é dvěma loděmi italského námořnictv­a, musel včera změnit směr.

Plavba do Valencie, kde už na loď čekají španělští politici včetně vicepremié­rky Carmen Calvové, se tak zřejmě protáhne.

„Aquarius popluje podél východního pobřeží Sardinie, které ji ochrání před špatným počasím,“vysvětlili aktivisté na Twitteru.

Loď se veze na vlně nebývalé pozornosti od neděle, kdy jí Itálie odmítla otevřít své přístavy. Od té doby je kolem ní rušno. Evropští politici skloňují imigraci ve všech pádech.

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron a italský premiér Giuseppe Conte spolu dokonce přestali na nějaký čas mluvit. Co se přihodilo? Vše začalo uplynulý víkend. Matteo Salvini, šéf italské strany Liga a ministr vnitra, se rozhodl splnit volební sliby ohledně omezení migrace. Proto Aquarius s žádostí o přistání na Sicílii neuspěl. Obrátil se ke Španělsku, které je ochotno běžence přijmout.

Pustili se do sebe

Do italských přístavů sice i nadále plují lodě se stovkami zachráněný­ch běženců, ale jen ty pod italskou vlajkou. Plavidla zahraniční­ch neziskovek už Italové k břehům od neděle nepouštějí.

Chtějí tak zbytku Evropy vzkázat, že by se měla o problém migranty přeplněné Itálie také zajímat.

V Paříži ale neměli pro italský nápad pochopení. Macron obvinil Řím z cynismu a nezodpověd­nosti. Gabriel Attal, mluvčí Macronovy strany Republika v pohybu, dokonce řekl, že se mu z postoje italských úřadů dělá „nevolno“a že imigrační krize nesmí být zneužívána pro přízemní politické cíle.

To Italy silně nadzvedlo. Premiér Conte Francii ostře vzkázal, že prezident Macron nemá tušení, o čem vůbec mluví.

„Itálie nemůže přijmout pokrytecké poučování ze zemí, které dávaly přednost tomu, otočit se zády, když přišlo na imigraci,“rozohnil se Conte.

Ministr Salvini se přidal s výzvou, aby Francie přešla od slov k činům, splnila svůj závazek a přijala devět tisíc azylantů z Itálie, jak dříve slíbila. Podle Salviniho dosud převzala Francie jen pár stovek z nich.

Roztržka, jakou obě země dekády nepoznaly, byla na světě.

Salvini vzápětí vyzval Francouze, aby se omluvili. Když se k tomu Paříž neměla, padla připravova­ná středeční schůzka ministra financí Giovanniho Tria s jeho francouzsk­ým protějškem Brunem Le Mairem.

Není čas na hádky

nechtěl urazit Itálii ani italský lid,“uvedla vláda v Římě.

Oba politici se shodli, že před klíčovým červnovým summitem Evropské unie, který by měl přinést posun vpřed, není čas na plané spory. Proto se tedy dnes setkají, aby probrali možnosti řešení migrační krize.

Itálie se před vrcholnou schůzkou snaží přesvědčit evropské partnery, aby jí víc pomohli vyrovnat se s náporem běženců. Od začátku letošního roku připlulo k Apeninském­u poloostrov­u už přes 15 tisíc lidí ze severní Afriky.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia