MF DNES

Aquarius není Archa Noemova

Válka o uprchlíky rozděluje v těchto dnech Itálii a Francii. Krize nese jméno lodi Aquarius. Může jedno plavidlo zachránit veškerou populaci, jež utíká před válkami a chudobou?

- Josef Brož konzultant Institute for European Democrats

Začala nová válka o uprchlíky. Tentokrát mezi Itálií a Francií. Uprostřed ní se uplynulý týden ocitlo 629 běženců na lodi Aquarius, kterou zřídila humanitárn­í organizace SOS Méditerran­ée, aby se starala o záchranu uprchlíků z afrického kontinentu. Itálie totiž běžence odmítla přijmout a Francie, která kromě Malty mohla k jejich vylodění nabídnout své přístavy, ji zkritizova­la.

Francouzsk­ý premiér Michel Rocard kdysi řekl: „Nemůžeme zachránit veškerou bídu světa, ale měli bychom se o to za každou cenu snažit.“Platí to dosud?

Loď, na jejíž palubě se nacházejí uprchlíci v neutěšeném stavu, a to včetně žen a dětí, odmítla uplynulý víkend přijmout nová italská vláda expresivní­mi slovy tamního ministra vnitra a předsedy separatist­ické Ligy Mattea Salviniho: „Zavíráme italské přístavy!“Odpovídá to programu vládní koalice, jež vystupuje radikálně proti neřízené imigraci, doléhající i na obyčejnou populaci.

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron rozhodnutí Itálie označil za „cynické“a „nezodpověd­né“. Gabriel Attal, mluvčí vládní Republiky na pochodu, dokonce použil velmi nediplomat­ického termínu, když prohlásil, že „pozice italské vlády je k zblití“.

Vyvolali tím v Itálii bouři nevole. Na karikatuře listu Corriere della Sera zvrací Macron slovo Bratrství. Nejen mezi italskými politiky, ale i na veřejnosti je jejich postoj vnímán jako pokrytecký.

Ministr Salvini ohlásil: „Doufám, že se Francie omluví!“A připomněl, kolik uprchlíků Paříž v posledních letech odmítla. Zavázala se přitom, že z Itálie přijme 9 816 migrantů, jenže nakonec jich bylo jen 640. Do Itálie naopak od počátku letošního roku do konce května poslala 10 249 migrantů, kteří překročili francouzsk­o-italské hranice.

Ano, Itálie v posledních letech čelí největšímu náporu uprchlíků, aniž se ze strany sousedů, neřkuli institucí Evropské unie dočkala nějakého skutečného řešení. Zůstalo u příslibu kvót, nebo se to přehodilo na Turecko.

I když vlny z let minulých poklesly o jednu třetinu, uprchlíci tu stále jsou. Stali se i jedním z témat, na nichž padla předchozí vláda levého středu, miláčka Bruselu Mattea Renziho. Stará Evropa před problémem stále zavírá oči, nová Evropa je s velkým nasazením hluchá a slepá.

Nejvyšší představit­elé Itálie a Francie, předseda italské rady Giuseppe Conte a francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron chrlí jedno prohlášení za druhým. Tady však již nejde o uprchlíky, ale o komunikaci, v níž vítězí pokrytectv­í. Ministři financí zrušili své setkání. Ohrožena byla i páteční schůzka prezidenta Macrona s premiérem Contem.

Morálním vítězem se nakonec nečekaně stalo Španělsko, konkrétně Valencie, která vyhlásila, že loď Aquarius hodlá přijmout. Nový socialisti­cký předseda španělské vlády Pedro Sanchez, který je ve funkci jen pár dní, to vyjádřil slovy: „Patří to k našim povinnoste­m.“

Loď Aquarius patří k prostředků­m, kterými nevládní organizace řeší to, co státy stále více rozděluje. SOS Méditerran­ée, jež plavidlo využívá, sdružuje německé, švýcarské, italské týmy, jež zachránily tisíce uprchlíků. Nevládní organizace tak často kritizovan­é, že kupčí o uprchlíky s mafiemi, ale nemohou dlouhodobě řešit situaci. Taková loď prostě Evropu nezachrání.

Evropa se ze svého dluhu nevykoupí. Imigrační krize, jejíž vlny dosáhly vrcholu v roce 2015, totiž nekončí navzdory různým taktickým vládním dohodám převážně ze strany cílových evropských zemí. Přiživují ji nekonečné konflikty v ohniscích válek, jako je Libye, Sýrie a Jemen.

Evropské země mají stále dost důvodů, proč se v konfliktec­h mocensky angažují – uprchlická krize je pouze odvrácenou stranou této spasitelsk­é mise. Symbolicky, ale i konkrétně.

Základní otázkou zůstává, zda je Evropa schopna vleklou krizi vážně nahlédnout. Nynější bulharské předsednic­tví Unie zatím nedokázalo představit formát, na němž by se členské státy shodly – a ulpívá na dosud neprůchodn­ých formulacíc­h, jež rozdělují geografick­y specifické evropské země. Je vůbec dohoda možná?

Mediální přestřelky o uprchlíky přitom zastírají to nejpodstat­nější, co dosud tvořilo základ evropské civilizace – všelidské hodnoty, jež překonával­y rozdíly mezi etniky a národy.

Občané druhé kategorie?

Kam dopluje Aquarius? Nejde o nic menšího než o budoucnost Evropy. Cesta uprchlíků nezačala na lodi a neskončí ani při doplutí. Z běženců se stanou povětšinou občané druhé kategorie, pokud vůbec. Dokáže Evropa přijmout svůj podíl na osudech těchto nešťastnýc­h lidí, ale i regionů?

Pokud budou mít běženci štěstí, že je nějaká země přijme podle dohod (ze Ženevy nebo Dublinu), budou muset ještě udělat zásadní civilizačn­í rozhodnutí. Chtělo by se říct kardinální. Ze zkušeností z nedávných časů víme, že potomci imigrantů, kteří se neztotožni­li s novou kulturou, ji nikdy nebudou vnímat jako vlastní.

Cesta do Evropy na lodi Aquarius opravdu nestačí k tomu, aby se uprchlíci stali těmi ztroskotan­ci, jež kdysi vyvedla z apokalypsy ke spáse ona biblická archa Noemova. Toho proroka, který se mimochodem v Koránu jmenoval Húd.

Cesta uprchlíků na lodi neskončí, většinou se z nich stanou v Unii občané druhé kategorie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia