MF DNES

Co si kdo projektuje do svého prezidenta

-

Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Miloš Zeman spálil slavné obří trenýrky od skupiny Ztohoven. Sám to označil za happening či autodafé a smyslem prý mělo být ukončení éry spodního prádla v politice. No, pokud chtěl prezident ukázat méně vážnou tvář nebo upustit trochu páry z tlakového hrnce české politiky, asi by nedalo moc práce vymyslet i nápaditějš­í a vtipnější způsob. Ale nešť, zaplať pánbůh onen „happening“nezakončil vtipem, jak Zeman s Klausem přijdou do pekla...

Zajímavějš­í na akci, kterou Hrad sice oficiálně svolal, ale přísně tajil, o co vlastně půjde, byla pozornost, jakou předem vyvolala v politicko-mediálním světě. Zejména když mluvčí Jiří Ovčáček naznačil, že to bude nějaké příjemné sdělení (ale příjemné komu?). Sázkové kanceláře vypisovaly kurzy na to, co Zeman oznámí. Vyděšený adept na ministra zahraničí Miroslav Poche žhavil linky, jestli se to bude týkat jeho. Facebook dva dny skoro nežil ničím jiným.

Dvoudenní tajemno bylo vlastně od Hradu obrovským dárkem, protože každý si mohl do ohlášeného brífinku projektova­t, co by si od Zemana přál slyšet. Anebo co ho naopak budí ze sna. Tak třeba:

– Zeman rezignuje ze zdravotníc­h důvodů. – Oznámí, že našel Peroutkův článek. – Deset důvodů, proč by byl Miroslav Poche špatným ministrem.

– Řekne, že do pražské zoo přijede panda. – Putin dostane Řád bílého lva. – Ukáže své nové kolečkové křeslo a představí jeho jízdní vlastnosti. – Oznámí, že odvolal Vratislava Mynáře. – Babiš bude zproštěn všech obvinění. – Moje dcera se bude vdávat, já budu dědečkem a vy všichni jste idioti. – Paní Ivana je v naději. – Dozvíme se, že ho Donald Trump pozval. Teď po Kimovi už fakt musel.

– Vyměnil svůj Challenger z měkčeného PVC za pramici. – Prodal nás Rusku. Jak to tu leží a běží... To všechno a ještě mnohem víc létalo dva dny mediálním prostorem. Nebylo by tomu tak, kdyby nám byl prezident úplně ukradený. Miloš Zeman nás fascinuje víc, než jsme ochotni si přiznat. Zvláště když se při jeho nevyzpytat­elnosti většina odhadovaný­ch témat brífinku mohla stát čirou realitou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia