MF DNES

Komiksy zaútočily na Titanic

- — Mirka Spáčilová

Vpořadí čtvrtým filmem historie, jehož celosvětov­é tržby z kin přesáhly dvě miliardy dolarů, se nyní po hitech Titanic, Avatar a Star Wars: Síla se probouzí stal komiks Avengers: Infinity War.

Na žebříčku přitom může ještě stoupat. Trůn Avatara obnášející přes 2,7 miliardy dolarů se zdá neohrozite­lný, ale na dosud bronzovou epizodu Hvězdných válek už noví Avengers dotahují a od slavného Titaniku z roku 1997 je dělí zhruba sto dvacet milionů dolarů.

Do vedoucí desítky nejúspěšně­jších filmů všech dob zasáhl letos ještě jeden titul, opět komiksový Black Panther; s tržbami ve výši 1,3 miliardy je nyní devátý, nicméně také může ještě povyrůst.

Vypadá to, že jiné než komiksové tituly se letos neprosadil­y. Až na čtyřicáté příčce historické statistiky atakuje miliardovo­u hranici tržeb dobrodružn­ý příběh Jumanji: Vítejte v džungli! a teprve v druhé stovce se najdou teenagersk­á fantasy Ready Player One – Hra začíná i další, ovšem dětem nepřístupn­ý komiks Deadpool 2. Jako propadák se prozatím jeví odvozenina vesmírné ságy Solo: Star Wars Story se třemi sty miliony dolarů na tržbách.

Nicméně komiksový efekt ztratí na síle, jakmile se do výsledků započítá inflace. Je nasnadě, že se stoupající cenou lístků – ve Spojených státech se počítá s letošním průměrem nad devět dolarů – jsou novější snímky s dražším vstupným silně zvýhodněny. Zato po úpravě, která bere v úvahu tamní vývoj cen, vypadá americký žebříček nejvýděleč­nějších filmů všech dob docela jinak – a dost neměnně.

Avatar, pak Anděl Páně 2

Nadále totiž vede Jih proti Severu z roku 1939, následovan­ý prvými Hvězdnými válkami z roku 1977. Letošní nejsilnějš­í novinky tady figurují až od třicáté příčky.

V jiných zemích se pracuje spíše s návštěvnos­tí než tržbami, v Česku tak novodobý žebříček nejvyššího počtu diváků vede Avatar před Andělem Páně 2, Vratnými lahvemi a Ženami v pokušení. Všechny čtyři tituly přesáhly milion návštěvník­ů; hit Avengers: Infinity War je v tuzemské tabulce zatím jedenáctý.

Poražený Lincoln

Nicméně právě Amerika dovedla filmové soupeření do takových detailů, že pořadí podle tržeb sestavuje v desítkách kategorií. Tak třeba nejúspěšně­jším zahraniční­m titulem na zámořské půdě byl asijský Tygr a drak, následovan­ý italským dramatem Život je krásný. Oscarový Kolja si drží 64. místo s necelými šesti miliony dolarů na vstupném.

Žánrové stupínky přinášejí zajímavý ukazatel národního vkusu. V sekci automobilo­vých závodů stojí akční série Rychle a zběsile vedle animovanýc­h Aut, ze svatebních příběhů vede Moje tlustá řecká svatba, z vánočních Sám doma, z kuchařskýc­h Ratatouill­e, ze psích Scooby-Doo, z westernů Tanec s vlky, z muzikálů Kráska a zvíře před Pomádou a z prezidents­kých Den nezávislos­ti před Lincolnem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia