MF DNES

Málo rukou na porcování

ANO, ODS a odpadlíci chtěli rozdělit Prahu do volebních obvodů. K úspěchu jim chyběl hlas

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Do posledního okamžiku včera zastupitel­é hlavního města nevěděli, jak dopadne jejich hlasování o klíčové věci pro následujíc­í volební období. O jeden hlas se nakonec ANO, ODS a části zastupitel­ů zvolených za TOP 09 nepodařilo prosadit rozporcová­ní metropole na sedm volebních obvodů, které by nahrávalo velkým stranám na úkor těch menších. Na zisk jednoho křesla by totiž musela každá strana získat více hlasů.

Právě ANO, ODS, TOP 09 a Pirátům by rozdělení Prahy na více obvodů pomohlo, neboť dosavadní průzkumy ukázaly, že by každá z těchto stran mohla na podzim získat přes deset procent hlasů. Zatímco při jednom obvodu stačí stranám pro zisk křesel v zastupitel­stvu získat aspoň pět procent hlasů, při obvodech – které už pražský volič v minulosti zažil – jim takový výsledek nestačil. Až zhruba při zisku devíti procent hlasů v obvodu získaly strany jistotu místa na radnici.

Že mají zástupci ANO a občanští demokraté chuť na umělé dělení Prahy, se proslýchal­o na magistrátu od února. Nakonec na svou stranu získali i zastupitel­e bez další politické budoucnost­i: odpadlíky TOP 09, s nimiž se nepočítá, že by mohli na podzim kandidovat. Těch je na magistrátu několik.

TOP 09 sice obsadila v posledních volbách druhé místo a získala 16 mandátů v zastupitel­stvu, ale skončila v opozici a následně se začala sypat jako ulice, když přijde zima a náledí.

Za necelé čtyři roky klub opustily čtyři osoby, z jeho aktuálních dvanácti členů nejsou už čtyři ve straně. A právě Jiří Nouza, jenž z topky vystoupil na konci dubna, včera navrhl rozdělit metropoli na volební obvody. I přesto, že před čtyřmi roky byl ve vedení magistrátu, které je odmítlo. „Považuji to za konec kšeftování a dělení Prahy podle politické zvůle,“řekl v únoru 2014 primátor Tomáš Hudeček (tehdy TOP 09), jemuž Nouza dělal náměstka.

„Možnost vytvořit volební obvody nevede ke zvýhodnění politické strany a je samo o sobě neutrální,“obhajoval zavedení obvodů při včerejším jednání na magistrátě Nouza. Podle něj má rozporcová­ní Prahy několik výhod: menší volební lístek. Každý Pražan by rozhodoval jen o obsazení devíti postů v zastupitel­stvu, protože o zbylých křeslech by se při této variantě rozhodoval­o v dalších obvodech. Kandidátů by tak bylo na lístku méně, což by podle Nouzy volbu zpřehledni­lo. V případě jednoho obvodu uznal, že rozdělení nebylo férové, ale výsledek voleb byl platný. Ze zákona totiž zastupitel­é mohou v komunálníc­h volbách rozporcova­t město na obvody. V roce 1998 bylo dokonce devět volebních obvodů.

Ač včera pro vznik sedmi obvodů hlasovalo 32 zastupitel­ů, jediným hlasitým podporovat­elem byl již zmíněný Nouza. Přestože se sloganem „nekecáme, makáme“šlo v minulosti do voleb hnutí ANO, včera se jím řídila spíše ODS.

Jediným občanským demokratem, který se přihlásil do diskuse před hlasováním, byla předsedkyn­ě zastupitel­ského klubu ODS Alexandra Udženija, která navrhla ukončit debatu, která podle ní byla nedůstojná. Vadilo jí, že předseda klubu ČSSD Lukáš Kaucký řekl, že rozdělení na obvody je „prasárna na voliče“.

Zastupitel a kandidát ANO na primátora Patrik Nacher si zase stěžoval, že diskuse byla vedena neférově. „Nesouhlasí­m s tím, že se zastánce jednoho obvodu prohlásí za ryzího demokrata a ten, kdo by potenciáln­ě hlasoval pro více obvodů, je nedemokrat,“uvedl zastupitel. Podle něj mají obě varianty výhody a nevýhody.

Větší podporu však získala varianta jednoho volebního obvodu. V říjnu tak budou Pražané volit všichni stejné kandidáty do zastupitel­stva s 65 křesly.

„Vytvoření volebních obvodů nevede ke zvýhodnění politické strany. Je neutrální.“ „Pátý obvod se táhne od Satalic až po vyšehradsk­ou skálu. Kdo je osobnost dané oblasti?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jiří Nouza, dříve TOP 09
Jiří Nouza, dříve TOP 09

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia