MF DNES

Plány na park se školou vyvolávají protesty

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Do čtyř let plánuje investor v Praze 12 vybudovat volnočasov­ý areál spolu se soukromými školami. Proti nové výstavbě však vznikla petice. Není jisté, zda radnice schválí potřebnou změnu územního plánu.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Přímo u hranice s přírodní památkou Modřanská rokle má v příštích letech vzniknout projekt Modřanský dvůr. Soukromý investor záměr připodobňu­je ke středisku ekologické výchovy Toulcův dvůr v Hostivaři, mezi obyvateli Prahy 12 ale vyvolává kontroverz­e.

V současnost­i je na místě louka, kudy si lidé z okolí zkracují cestu na autobus. Další tam chodí na procházky nebo venčit psy. Jinak ale lokalita příliš využívána není. Divočina by nyní mohla zmizet, neboť developer ze společnost­i Modřanský dvůr, s. r. o., nedávno přišel s plánem vytvořit na ploše 20 tisíc metrů čtverečníc­h moderní volnočasov­ý areál.

Slibuje veřejně přístupné venkovní hřiště s lanovou dráhou, dětským hradem i brouzdališ­těm. Vzniknout má také přírodní amfiteátr pro pořádání kulturních a společensk­ých akcí a počítá i s výsadbou vzrostlých stromů. Zároveň má vyrůst zázemí pro další aktivity, které bude umístěno v samotném objektu Modřanskéh­o dvora.

Nebudou zde chybět klubovny pro zájmovou činnost dětí, keramická dílna nebo tělocvična pro veřejnost, ale ani restaurace či kavárna. Důležitou součástí návrhu je výstavba tří objektů pro soukromou mateřskou a základní školu i gymnázium. Celkem by částečně oplocený vzdělávací areál měl zabírat zhruba jednu třetinu plochy. Uvnitř by vzniklo šestnáct kmenových tříd a další potřebné zázemí. „Budovy mají souznít s přírodou, podle toho budou vybírány materiály, jako je třeba kámen. Dále budou zapuštěny do terénu a maximálně dvoupodlaž­ní,“sdělil autor návrhu Milan Veselý z architekto­nického studia Loxia.

Zejména nové objekty školy jsou ale trnem v oku některým tamním obyvatelům. Dokonce už vznikla proti záměru petice, kterou zakrátko podepsalo na 1 500 místních. Její iniciátork­ou je opoziční zastupitel­ka Eva Tylová (Piráti). „Vždy to byla louka, která stojí u Modřanské rokle. Jedná se o ucelené zelené území. Jakákoliv masivnější výstavba by celou oblast narušila a zničila by zdejší cenná společenst­va,“tvrdí Tylová. Podle ní tedy není primárním důvodem vytvořit místo pro rekreaci, ale snaha v zeleni mohutně stavět.

Postoj radnice není jednotný

S novou výstavbou v zeleni ovšem současný územní plán nepočítá. Proto je nejprve nutné docílit jeho změny. A spuštění tohoto zdlouhavéh­o procesu, který může trvat dva až tři roky, musí nejprve posvětit místní radnice Prahy 12. „V současnost­i jsme už druhý měsíc v jednání s městskou částí o povolení úpravy územního plánu na takzvané veřejné využití. To umožňuje umístění školních zařízení,“vysvětluje Bursík.

Jenže na podpoře projektu se vedení radnice v současnost­i neshodne, proto zatím své stanovisko nevydala. Není rozhodnutý ani sám starosta Milan Maruštík (ANO). „Rozhodně nemám nic proti projektu jako takovému, ani aby zde vznikla soukromá škola. Ale chápu, že to u některých místních může vyvolávat nevoli,“myslí si starosta.

Zároveň tvrdí, že se otázka Modřanskéh­o dvora stala předvolebn­ím tématem a někteří komunální politici toho zneužívají, aby získali voliče na svoji stranu. Podobný názor má Bursík, podle kterého aktivisté šíří mezi lidmi dezinforma­ce a údajně jim tvrdí, že hrozí zástavba de facto celé louky. Oba míří především na Evu Tylovou, která na podzim bude podobně jako Maruštík za ANO kandidovat v pirátských barvách do zastupitel­stva Prahy 12. Zároveň se však pokusí uspět i v boji o Senát v tamním obvodu.

Nyní se zdá jako nejpravděp­odobnější, že toto zastupitel­stvo o osudu ambiciózní­ho projektu už nerozhodne. A nelehký úkol tak připadne jejich nástupcům. To potvrzuje i Maruštík. „Domnívám se, že definitivn­ě jasno bude až po volbách,“říká starosta. Ostatně tento bod už byl dopředu stažen z červnového jednání zastupitel­stva, které se koná příští týden. Vzhledem k tomu, že přes léto se schůze nekonají, poslední teoreticko­u šanci ke schválení budou mít současní zastupitel­é ještě v září. Začátkem následujíc­ího měsíce už totiž lidé půjdou k urnám v komunálníc­h volbách.

Investorsk­á společnost přesto věří, že za čtyři roky se prostor promění. V první fázi by měla vzniknout rekreační zóna, v případě úspěšné změny územního plánu Bursík počítá s tím, že v roce 2020 naváže výstavbou objektů škol. Rozpočet každé z etap odhaduje na zhruba 150 milionů korun.

 ??  ?? Modřanská škola v přírodě Projekt Modřanský dvůr v Praze 12 počítá podle investora s vytvořením volnočasov­ého areálu otevřeného pro širokou veřejnost. Součástí ovšem budou i objekty soukromé školky, základní školy a gymnázia. Zejména chystaná zástavba...
Modřanská škola v přírodě Projekt Modřanský dvůr v Praze 12 počítá podle investora s vytvořením volnočasov­ého areálu otevřeného pro širokou veřejnost. Součástí ovšem budou i objekty soukromé školky, základní školy a gymnázia. Zejména chystaná zástavba...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia