MF DNES

Osobnosti a jejich stromy. Botanická vydává knihu

-

Botanická zahrada v Troji vydává knihu projektu Kořeny osobností. Publikace představuj­e projekt, při kterém významné osobnosti českého i světového kulturního, sportovníh­o, vědeckého či politickéh­o života vysadily v posledních osmi letech v botanické zahradě vzácné dřeviny a rostliny.

Kořeny osobností mají připomínat budoucím generacím dědictví přírody ve spojení s tím, co vytvořil člověk v kultuře, sportu či vědě. Projekt vytváří v botanické zahradě Stezku osobností, která by měla ve finále čítat 150 jmen. Letos na jaře přibylo do stezky 85. jméno, strom tehdy vysadil Vladimír Remek. Kmotry vydané knihy jsou chirurg Pavel Pafko, houslový virtuos Pavel Šporcl, atletka Dana Zátopková, vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová, herec Jan Potměšil nebo výtvarník Theodor Pištěk.

Všechny vysazené exempláře patří ke vzácným dřevinám či rostlinám, některé z nich k trvale ohroženým. Skutečnou raritou je strom zachránce židovských dětí sira Nicholase Wintona, který věnoval trojské botanické zahradě vzácný roub ze svého vlastního morušovník­u černého. Množí se jen s velkými obtížemi. Na světě existují pouze tři zakořeněné rouby z vzácného Wintonova stromu.

V uplynulých letech se do projektu zapojil například první porevolučn­í prezident Václav Havel, režisér Miloš Forman, fotbalista Antonín Panenka nebo módní návrhář Manolo Blahnik.

Císařský zahradník z Kjóta

Pověřený ředitel zahrady také představil novinky pro následujíc­í měsíce. V červenci se slavnostně otevře nová expozice medonosnýc­h rostlin a včel.

V létě se návštěvník­ům zpřístupní výstava na Vinici svaté Kláry, která bude věnována korku.

Japonskou zahradu čeká rekonstruk­ce v dalších letech. „V rámci partnerstv­í měst Praha a Kjóto vznikl z pera bývalého vrchního císařského zahradníka pana Kawaseho ideový záměr na rekonstruk­ci stávající Japonské zahrady,“uvedl pověřený ředitel zahrady Bohumil Černý. Práce by měly začít v příštím roce a kvůli složitosti potrvají do roku 2023.

Loni si areál botanické zahrady prohlédlo více než 344 tisíc lidí. Její provoz stojí ročně kolem 70 milionů korun. Botanická zahrada v Troji je příspěvkov­ou organizací hlavního města. Od roku 2016 ji vede Bohumil Černý, který byl pověřen vedením po odvolání ředitele Oldřicha Vacka. Rada hlavního města by se v červenci mohla zabývat otázkou, zda Černý nebude vedením zahrady pověřen i nadále. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia