MF DNES

Španělské dny neklidu. Co s tím, Maršále?

- — David Čermák

Do klína mu spadl džob, po kterém by skočil snad každý trenér na světě. Přesto mu vlastně není co závidět.

Fernando Hierro, nový kouč španělské fotbalové reprezenta­ce, má před sebou přetěžkou práci.

Už dnes večer povede tým do první bitvy na mistrovstv­í světa v Rusku, proti evropským šampionům z Portugalsk­a. Po pouhých třech dnech na lavičce. A po událostech, které otřásly nejen Španělskem, ale celým fotbalovým světem.

„Nemělo by cenu během tak krátkého času rozbíjet něco, na čem se pracovalo dva roky,“ubezpečova­l Hierro na rychle svolané tiskové konferenci. „Stejně na žádné změny nemáme čas.“To tedy skutečně ne. Předchozí kouč Julen Lopetegui pečlivě budoval tým, který měl v Rusku napravit dojem po fiasku na mistrovstv­í světa v Brazílii před čtyřmi lety a nevýrazném předloňské­m Euru. Dvacet zápasů v řadě pod ním Španělé neprohráli, zdálo o poznání zodpovědně­jší práci. Jak se mu podaří ukočírovat tým, ve kterém většina hráčů s náhlým trenérským veletočem nesouhlasi­la? Vždyť i kapitán Sergio Ramos zkoušel u šéfů orodovat za to, aby Lopetegui mohl zůstat. Marně.

Rozhodnutí svazového šéfa Luise Rubialese zaselo neklid – a Španělé se dostali pod tlak ještě dřív, než si v Rusku poprvé kopli do míče.

Jak to ustojí Hierro? Hráčskou kariéru měl úžasnou, za Real jako stoper odkopal během čtrnácti let přes 600 zápasů, reprezenta­ci roky šéfoval jako kapitán, vysloužil si přezdívku Maršál. Jenže jako trenér má mizivé zkušenosti: před rokem po jediné sezoně skončil na lavičce druholigov­ého Ovieda. A dál? Nic!

„Ale fotbal dělám na vrcholové úrovni přes třicet let,“upozornil. „A kdybych nevěřil, že máme před sebou úspěšný šampionát, nebyl bych tu.“

Tohle přesvědčen­í teď potřebuje přenést i na hráče. A má na to už jen hodiny.

 ??  ?? se, že jsou na dobré cestě. Jenže ještě před šampionáte­m si trenér stihl skrytě domluvit nové angažmá v Realu Madrid – a když tahle informace praskla, dostal těsně před startem mistrovstv­í bez pardonu padáka.
Kde tak rychle najít nového šéfa lavičky?...
se, že jsou na dobré cestě. Jenže ještě před šampionáte­m si trenér stihl skrytě domluvit nové angažmá v Realu Madrid – a když tahle informace praskla, dostal těsně před startem mistrovstv­í bez pardonu padáka. Kde tak rychle najít nového šéfa lavičky?...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia