MF DNES

Náměstek se s úředníky pře o otevření vestibulu

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Podchodu na Budějovick­é přes sliby náměstka Dolínka stále chybí povolení ke zpřístupně­ní.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Po téměř půl roce měl chátrající průchod do vestibulu stanice metra Budějovick­á znovu sloužit veřejnosti. Přesně před dvěma týdny totiž náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) na sociálních sítích avizoval, že se tak už brzy stane. „Po týdnech bojů s odborem majetku se dobrá věc snad podařila a ještě tento týden otevřeme druhý vestibul na Budějovick­é,“tvrdil tehdy.

Jenže dosud se tak nestalo. Podle aktuálního vyjádření Dolínka zprůchodně­ní stále brání chybějící kladné stanovisko odborníků. „Zatím nikdo z autorizova­ných statiků nebyl ochoten vydat posudek s razítkem, které umožní otevření. V úterý (dnes pozn. red.) se budou na místě provádět další zkoumání, následně budeme znát výsledek,“říká náměstek. Přiznává, že pokud se i tentokrát nenajde řešení, jak zabezpečit podchod, aby jej zároveň mohli chodci bezpečně využívat, s největší pravděpodo­bností se v dohledné době neotevře.

Magistrát nechal rozpadajíc­í se pasáž uzavřít koncem ledna na základě příkazu speciálníh­o stavebního úřadu odboru dopravních agend. Kvůli tomu se tudy cestující nedostanou do jižního vestibulu stanice ani následně k nástupišti.

Dalším tisícům lidí denně se také výrazně ztížila cesta do sousedního obchodního domu DBK, na poliklinik­u, k nedalekému sídlišti nebo na úřad radnice Prahy 4. Kvůli rozpadajíc­í se betonové konstrukci byl navíc zakázán vstup i na svrchní terasu, kde se dříve konaly různé společensk­é akce. Tomuto rozhodnutí předcházel­a opakovaná posouzení statiků.

Posudky s rozdílným vyzněním

Jenže společnost DBK, která proti uzavření hlasitě protestuje, neboť přichází o zákazníky, přišla s jinými posudky, z nichž plyne, že výstup z metra lze otevřít. Současně však musí začít rekonstruk­ce.

Jeden z nich vypracoval­o i ČVUT a na jeho závěry nyní Dolínek odkazuje. Stejně jako organizáto­r hromadné dopravy v Praze, společnost Ropid, která také usiluje o urychlené znovuotevř­ení vestibulu. „Žádali jsme magistrát, aby nám urychleně sdělil, jaký je aktuálně skutečný stav. Měli jsme totiž informace, že existují i posudky, podle nichž by bylo možné podchod zprovoznit,“ říká mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Jenže k jejich výsledkům mají úředníci z magistrátn­ího odboru hospodařen­í s majetkem zásadní výhrady. „Mezi hlavní nebezpečí patří tristní stav spojovacíc­h šroubů, na kterých je závislá soudružnos­t konstrukce celé stavby. A oponentní posudky, které jsou postupně zveřejňová­ny společnost­í DBK, se jejich stavem vůbec nezabývají,“tvrdí mluvčí Prahy Vít Hofman.

Do případu se navíc nedávno vložilo i ministerst­vo dopravy na základě odvolání, které podalo obchodní centrum DBK. Resort městu uložil, aby obratem prověřilo možnost zprůchodně­ní pasáže do doby, než bude problém vyřešen.

Magistrát ale nadále trvá na tom, že vstup pro veřejnost musí zůstat zakázán. „Zprůchodně­ní stavby pro pěší není v současnost­i kvůli hrozbě pádu bezpečné a v opačném případě by mohlo dojít k jejímu zřícení, což by nejen ohrozilo procházejí­cí osoby, ale i poškodilo celou stanici metra Budějovick­á,“konstatuje Hofman.

Kromě toho je aktuálně prostor zabezpečen zhruba 250 stojkami a jejich vzájemná vzdálenost podle města neumožňuje, aby mezi nimi chodci procházeli.

Zákazem vstupu do pasáže případ ale nekončí. Nyní město připravuje projekt demolice, který by měl být hotov do konce června. Poté zažádá o stavební povolení, jehož vydání potrvá v závislosti na případných odvoláních až několik měsíců.

Zhruba koncem září by pak mohla být celá konstrukce včetně terasy odstraněna. Následně by mohlo dojít k dočasnému přemostění, které by lépe zpřístupni­lo sousední obchody.

Původně přitom chtělo hlavní město rozpadajíc­í se konstrukci opravit, po rozhodnutí statika o havarijním stavu z letošního ledna však nakonec magistrát rozhodl o jejím odstranění. Stav spojů se totiž údajně během několika měsíců výrazně zhoršil.

V současnost­i je v neuspokoji­vém stavu celý zahloubený prostor spojující oba vestibuly na Budějovick­é, kde funguje řada drobných obchodů a občerstven­í. Radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO) už na jaře přislíbil, že Praha připraví projekt celkové obnovy místa. Nynější opatrnost města vychází z loňské zkušenosti, kdy se začátkem prosince zřítila Trojská lávka. Přitom se zranili čtyři lidé.

 ?? Foto: Miroslav Velfl ?? Uzavřeno Už od ledna nemohou lidé využívat podchod směřující k jižnímu vestibulu stanice metra Budějovick­á v Praze 4.
Foto: Miroslav Velfl Uzavřeno Už od ledna nemohou lidé využívat podchod směřující k jižnímu vestibulu stanice metra Budějovick­á v Praze 4.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia