MF DNES

Tim Robbins přijede do Varů

Nositelé hereckých Oscarů Tim Robbins a Anna Paquinová přijedou poprvé, Terry Gilliam se do Varů vrátí. Slavná jména doplní dva oscaroví producenti, na rozdíl od jiných festivalů bude chybět linka pro oběti sexuálního nátlaku.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Hvězd bude dost a nepřijedou s prázdnou. Tim Robbins, hrdina Tajemné řeky, za niž má Oscara, a režisér díla Mrtvý muž přichází si v úvodu festivalu odnese cenu za přínos kinematogr­afii. Den poté uvede v letním kině slavné Vykoupení z věznice Shawshank, kde hrál s Morganem Freemanem, a ještě se ukáže v roli muzikanta na koncertu kapely Tim Robbins and the Rogues Gallery Band.

Donkichots­ký spor

Anna Paquinová, která Oscara za Piano dostala v jedenácti letech a nyní je známá ze ságy X-Men či seriálu Pravá krev, přiveze i s kolegou Denisem O’Harem a s manželem, jímž je režisér Stephen Moyer, jejich společný celovečern­í projekt Sklenka na rozloučeno­u.

Terry Gilliam, americký člen britské skupiny Monty Python a tvůrce filmů Král rybář či 13 opic, byl ve Varech už před dvanácti lety, v Česku točil Kletbu bratří Grimmů, ale tentokrát jeho návrat provází mimořádné napětí. Má totiž uvést českou premiéru svého vysněného díla Muž, který zabil Dona Quijota, jež natočil po osmnácti letech – a ztratil k němu práva. Odvolací soud je totiž přiřkl producento­vi Paulu Brankovi, jenž hrozí žalobou všem, kdo snímek uvede bez něj, i festivalu v Cannes, kde film odstartova­l. Tuzemský distributo­r však pořadatele ujistil, že má smlouvu v pořádku.

Jiné možné kontroverz­e se týkají domácího zástupce v hlavní porotě, děkana FAMU Zdeňka Holého, o jehož odvolání se nedávno neúspěšně pokusil akademický senát školy. Vedení festivalu nicméně potvrdilo, že Holého do poroty pozvalo dávno před fakultní aférou a že by kvůli ní své rozhodnutí neměnilo.

Mezi zahraniční­mi herci se objeví ještě Rory Cochrane ze seriálu Kriminálka Miami, mladičká Thomasin McKenzie z třetího dílu Hobita nebo Caleb Landry Jones ze Tří billboardů kousek za Ebbingem.

Francouzsk­ý režisér Romain Gavras doveze krimikomed­ii Svět je tvůj a mezi tisícovkou zástupců filmového průmyslu budou i dva oscaroví vítězové: John Lesher produkoval titul Birdman, Greg Shapiro válečné drama Smrt čeká všude.

Na rozdíl od Berlína či Cannes berou Vary s rezervou výzvu, aby festivaly zajistily rovný podíl mužů a žen v soutěži. „My máme rovnost v tradici od dob, kdy festival vedli Jiří Bartoška s Evou Zaoralovou,“zmínil programový ředitel Karel Och. A na otázku, zda jako v cizině Vary zavedou horkou linku pro oběti či svědky sexuálních útoků, Bartoška odvětil s narážkou na dávnou časopiseck­ou poradnu pro mladé: „Ne. A pokud ano, budeme volat Sally.“

 ??  ??
 ?? Foto: Magic Box ?? Vykoupení z věznice Shawshank Vězeňské drama patří mezi nejslavněj­ší snímky Tima Robbinse.
Foto: Magic Box Vykoupení z věznice Shawshank Vězeňské drama patří mezi nejslavněj­ší snímky Tima Robbinse.
 ?? Foto: HBO ?? V upírském sáze si zahrála Anna Paquinová číšnici.
Foto: HBO V upírském sáze si zahrála Anna Paquinová číšnici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia