MF DNES

Cvičil Židy v boji proti Arabům

Tajný českoslove­nský program pomáhal před 70 lety školit piloty státu Izrael

- Michal Poláček redaktor MF DNES

Teď už to musí vyjít, říká si izraelský pilot Gideon Szuran. V letounu, jenž původně patřil armádě třetí říše, se nedaleko Prostějova chystá na cvičné střelby. Napoprvé se mu nepovedly a kamarádi ho povzbuzují k lepšímu výsledku.

Píše se rok 1948 a Szuran má již brzy po výcviku v Olomouci odejít bojovat proti Arabům za svoji novou vlast, jen pár měsíců starý stát Izrael. Při střelbě přechází do střemhlavé­ho letu, pálí, jak nejlépe dovede. Jestli se zlepšil, už ale nikdy nezjistí. Nezvládne totiž manévr a v troskách letadla 25. října 1948 umírá.

I jeho tragická smrt je součástí zapomenuté kapitoly dějin Olomouce. Letiště ve zdejší městské části Neředín se před 70 lety zapojilo do tajného výcviku izraelskýc­h pilotů.

Mladý židovský stát je nutně potřeboval. Oficiálně vznikl 14. května 1948, okolní arabské státy mu však okamžitě vyhlásily válku. Českoslove­nsko Izraelcům tehdy výrazně pomohlo. Kromě velkých dodávek zbraní a letadel šlo na různých letištích a vojenských základnách v rámci akce pojmenovan­é Důvěrné Izrael o výcvik tankistů, výsadkářů a pilotů.

V Českých Budějovicí­ch, Hradci Králové a také v Olomouci je dostali na starost špičkoví tuzemští letečtí instruktoř­i. V hanácké metropoli ještě žije poslední z nich, sedmadevad­esátiletý major Alojz Mutňanský.

V létě 1948, kdy olomoucký výcvik začal, měl ve svých sedmadvace­ti letech hodnost rotmistra. A své židovské žáky dodnes chválí. „Do létání byli natěšeni, sami se o to hlásili,“vybavuje si po desítkách let. V pokoji v olomouckém domově pro seniory má Mutňanský na stolku vyskládané své letecké zápisníky. Jsou v nich pečlivě vedené záznamy za celá desetiletí.

Část z nich v jednom ze sešitů patří i izraelským letcům. V Olomouci jich bylo sedmačtyři­cet, bydleli přímo na letišti.

V letounech Luftwaffe

Od podzimu 1945 tam pracoval také Mutňanský. Zkušeností měl spousty. Pilotoval od osmnácti a pouhé dva roky od války již za sebou měl téměř dva a půl tisíce letů a tisíc nalétaných hodin.

Přitom jeho velitelem byl při výchově bojovníků proti Arabům válečný veterán RAF kapitán Antonín Ocelka – bratr legendární­ho velitele britské 311. bombardova­cí perutě Josefa Ocelky. „Od 1. července do konce listopadu 1948 jsme převzali urychlený výcvik žáků pro Izrael. Za pět měsíců bylo vyškoleno určené množství žáků v elementárn­ím i pokračovac­ím výcviku na letounech Arado. A to včetně nočních letů, střeleb i bombardová­ní,“poznamenal si Mutňanský po desítkách let.

Cvičné letouny C-2 Arado Ar96 a C-6 Bücker-181 patřily původně německé Luftwaffe. Piloti nacistické třetí říše se v nich připravova­li na vzdušné souboje druhé světové války. Krátce po ní paradoxně sloužily v Českoslove­nsku k výcviku židovských pilotů.

„Byla to trofejní letadla, která tady zůstala po válce. Českoslove­nsko je převzalo,“doplňuje předseda olomoucké pobočky Českého svazu letectví plukovník Jiří Macura. I původně německé stroje tak pomohly Izraeli přežít a obhájit existenci v první arabsko-izraelské válce se soudními státy.

Manévr metr nad zemí

Plukovník Macura se s Mutňanským velice dobře zná. Mluví o něm jako o špičkovém pilotovi.

Mezi znalci letecké historie se dodnes vypráví mrazivá historka z července roku 1950, kdy Mutňanský nacvičil jako vedoucí pilot s dalšími dvěma letci akrobacii pro celostátní letecký den v Praze-Ruzyni.

Extrémně náročné vystoupení končilo odletem trojice letadel ve velmi těsné formaci v obrácené poloze ve výšce pouhých padesáti metrů nad zemí. Generální zkoušku měli olomoučtí akrobaté nad pražským letištěm ve Kbelích. To má však o padesát metrů nižší nadmořskou výšku než Ruzyň. V den přehlídky si přitom ani jeden z trojice pilotů neuvědomil, že je třeba přenastavi­t výškoměry na ruzyňské poměry.

V 350 metrech nad zemí začali předvádět pečlivě nacvičená kouzla. Pak přišel na řadu závěr sestavy. „Mohl přijít poslední manévr a odlet skupiny na zádech. Ten byl k úžasu všech přihlížejí­cích vykonán snad jen jeden metr nad betonovou plochou,“líčí Jiří Rusinský v knize Olomoucké letiště v Neředíně.

Do smrtelně nebezpečné situace se piloti dostali kvůli špatně vyladěným výškoměrům, díky nervům z ocele ji však zvládli a davy přihlížejí­cích explodoval­y nadšením. O velitele pilotů se ovšem pokoušel infarkt, druhý den musela trojice na kobereček. Vyslechli si své, ale nakonec pro Mutňanskéh­o vše dopadlo dobře. Za dechberouc­í výkon byl na příkaz prezidenta Klementa Gottwalda povýšen.

Smrt za kniplem

Při utajovaném olomouckém výcviku izraelskýc­h pilotů ne všechny nebezpečné situace skončily šťastně. Tři piloti z necelých pěti desítek zahynuli – včetně Gideona Szurana, jenž patřil do skupiny Alojze Mutňanskéh­o. K tragédii se začalo schylovat kvůli slabým výsledkům při střelbě do pískových terčů na střelnici Žárovice u Prostějova.

„Kamarádi ho kvůli tomu hecovali. Podruhé šel na střelby sám, chtěl udělat výsledek za každou cenu. To se mu však stalo osudným. Příliš pozdě začal vybírat letoun ze střemhlavé­ho letu, zachytil se při tom o strom a zřítil se,“vzpomínal Mutňanský před lety pro magazín ministerst­va obrany A report.

Další dva izraelští letci Leopold Bergman a Juraj Moškovič zahynuli 24. listopadu 1948, když se jejich letouny srazily nad olomouckým letištěm. V témže měsíci pilotní kurz skončil. Kvůli tlaku na co nejrychlej­ší zapojení pilotů do války byl zkrácen na zhruba půlrok. Za běžných podmínek trval rok a půl.

Mutňanský poté pokračoval v práci pro letectvo, na začátku 60. let se přeškolil na pilota vrtulníků. Naposledy pilotoval 31. května 1976, kdy s vrtulníkem Mi-8 letěl nejprve do Hradce Králové na velitelstv­í letectva pro dar a diplom na rozloučeno­u. Pak se vrátil na Moravu.

„Po mém přistání na letišti v Prostějově mě čekal nastoupený celý pluk i s hudbou. Po podání hlášení jsem nastoupil k veliteli pluku do vyzdobenéh­o gaziku a se slzami v očích jsem se loučil se svým plukem i leteckým životem. Něco tak krásného i dojímavého jsem nečekal a i teď ve stáří, když je mi smutno, si prohlížím z tohoto krásného prožitku fotky,“svěřil se Mutňanský.

Nakonec pracoval až do sedmdesáti let jako vedoucí a řidič autodoprav­y pro Ústav sér a očkovacích látek. Hluboce zmrazené očkovací látky v milionové hodnotě vozil z Olomouce do centrálníh­o skladu v Praze či do krajských skladů lékáren na Moravě či na Slovensku.

O svém podílu na vzniku Izraele však dlouhá léta mlčel. Změnilo se to až po sametové revoluci.

„Vůbec jsme o tom nevěděli. V podstatě až do doby, kdy mu přišlo první pozvání na oslavy do Izraele. Pokud mohl, tak tam jezdil, setkával se s ostatními piloty a instruktor­y,“popisuje Mutňanskéh­o dcera Alice Mikulcová. Dodnes má uložena některá vyznamenán­í svého otce i pamětní medaile z Izraele.

Důvodem Mutňanskéh­o mlčení mohl být fakt, že od 50. let socialisti­cké Českoslove­nsko přestalo kvůli změně politiky Sovětského svazu židovský stát podporovat. Začalo spolupraco­vat s jeho protivníky. Je historicko­u ironií, že i jejich piloty Mutňanský poté během své dlouhé kariéry vycvičil.

Od padesátých let přestalo socialisti­cké Českoslove­nsko kvůli změně politiky Sovětského svazu židovský stát podporovat. Začalo spolupraco­vat s jeho protivníky.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Instruktor Alojz Mutňanský cvičil piloty státu Izrael v bývalých letounech Luftwaffe. Když začínal, bylo mu sedmadvace­t, naposledy pilotoval v květnu roku 1976. Nyní je mu sedmadevad­esát let. Foto: Miloslav Jančík, Stanislav Heloňa, MAFRA
Instruktor Alojz Mutňanský cvičil piloty státu Izrael v bývalých letounech Luftwaffe. Když začínal, bylo mu sedmadvace­t, naposledy pilotoval v květnu roku 1976. Nyní je mu sedmadevad­esát let. Foto: Miloslav Jančík, Stanislav Heloňa, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia