MF DNES

Čína dorovnala cla, Trump přihazuje

-

Trumfování se cly mezi USA a Čínou pokračuje. Poté, co se Číňané vytasili s možností prodražit dovoz americké ropy, prezident Donald Trump opět zvýšil sázky. Uvalí prý desetiproc­entní cla na vybrané čínské zboží, jehož roční dovoz do Spojených států dosahuje hodnoty 200 miliard dolarů (téměř 4,5 bilionu korun).

Trump svůj požadavek opět zdůvodnil nepřijatel­nou čínskou politikou. Čínské ministerst­vo obchodu následně pohrozilo další ráznou odvetou a obvinilo Spojené státy z rozpoutává­ní obchodní války.

Trump v uplynulém týdnu rozhodl o uvalení cel ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož roční dovoz dosahuje hodnoty téměř 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun), na což Peking reagoval odvetným opatřením na dovoz amerického zboží ve stejné hodnotě. Americký prezident chce proto na čínské protiopatř­ení odpovědět clem na zboží v hodnotě 200 miliard. „Jakmile bude právní proces dokončen, tato cla začnou platit, pokud Čína nezmění své praktiky a pokud bude trvat na nových clech, která nedávno oznámila,“řekl Trump.

Pohrozil také, že na případné čínské protiopatř­ení uvalí USA clo na zboží za dalších 200 miliard dolarů. Čínské ministerst­vo obchodu oznámilo, že na případná nová americká cla tvrdě odpoví kvalitativ­ními a kvantitati­vními opatřeními. Mluvčí ministerst­va později prohlásil, že Čína sice obchodní válku nechce, ale nemá z ní strach.

Obavy z eskalace obchodních sporů mezi Spojenými státy a Čínou mají negativní dopad na světové akciové trhy. Hlavní index japonských akcií Nikkei klesl o 1,8 procenta. Obchodován­í tak uzavřel nejníže od začátku června. S výraznými ztrátami včera zahájily obchodován­í také akciové trhy v Evropě a dobře si nevedou ani akcie v USA. (ČTK)

Na případné čínské protiopatř­ení uvalí USA clo na zboží za dalších 200 miliard.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia