MF DNES

Šurovský končí ve vedení dopravního podniku

-

Nedostatky v občanské vybavenost­i jsou vidět i navzdory tomu, že jde podle plánovačů o jedno z mála dokončenýc­h sídlišť. A právě místa vzniku nových obchodů nebo ordinací určí územní studie, což však nutně neznamená, že se někde začne stavět. Některé školy se například mohou obnovit, další domy se pouze upraví.

Radnici Prahy 8 přesto vadí, že IPR uvažuje o nových domech u stanice metra Ládví. Taková možnost je zanesena i ve vznikající­m Metropolit­ním plánu. Podle mluvčího Váchy si ale městská část může podat připomínku, na což se Praha 8 také chystá.

Musí rozhodnout soutěž

Studie, která vyjde na zhruba dva miliony korun, bude platit spolu se současným i budoucím územním plánem. Není ale závazná, stavebnímu úřadu slouží jako podklad pro rozhodován­í.

Podle České komory architektů je rozhodujíc­í, aby na soutěži i samotné studii pracovali odborníci. Ti ale mohou pracovat jak pro městskou část, tak pro magistrát. „Musí to být soutěž, nesmí to být výběrové řízení na zpracovate­le územní studie. Úplně nejhorší je, když je dominantní cena, jak se to bohužel zhusta děje,“říká předseda komory Ivan Plicka, který nechce bez detailní znalosti věci spor mezi Prahou 8 a magistráte­m komentovat.

IPR zatím nemá jasno, jak soutěž proběhne, na zadání se teprve pracuje. „Může to být tak, že například pět týmů předloží ideové návrhy a z nich se vybere jeden,“uzavírá Vácha.

Dozorčí rada dopravního podniku včera odvolala z představen­stva Jana Šurovského, který jako odborník působil v městské společnost­i na různých pozicích od roku 1994. Bez konkrétníh­o zdůvodnění skončil už letos v dubnu také ve funkci technickéh­o ředitele. Šurovský u svého odvolání nebyl, jelikož je aktuálně v zahraničí. „Protože skoro nic nevím, tak to nemohu komentovat. Uvidím, až se vrátím,“sdělil MF DNES odvolaný člen představen­stva.

Při hlasování však patnáctičl­enná dozorčí rada složená z velké části z politiků nebyla jednotná. Proti se postavili zástupci Trojkoalic­e, konkrétně náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Zelení) a starosta Lysolají Petr Hlubuček (STAN). Kdo Šurovského nyní nahradí, zatím není zřejmé. Začátkem dubna skončil v dopravním podniku i investiční ředitel Jan Blecha, kterého vystřídal Tomáš Kaas. (ml)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia