MF DNES

Výbušné dědictví na ministerst­vu práce

Úřad, který rozděluje miliardy na dávkách, se zmítá v trestních oznámeních

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

PRAHA Prezident Miloš Zeman dnes jmenuje novou vládu Andreje Babiše (ANO). Ministerst­vo práce a sociálních věcí se tím okamžikem z rukou ANO vrátí zpět pod kontrolu ČSSD. Místo resortu, ze kterého by si sociální demokracie mohla udělat vlajkovou loď svého programu díky pomoci potřebným, dostane hromadu vážných problémů – sérií policejníc­h vyšetřován­í počínaje a hrozbou stávky úředníků konče.

Podřízení dosavadní ministryně v demisi Jaroslavy Němcové (ANO) totiž využili i zbývající hodiny do nástupu nové vlády, aby dokončili sérii auditů, které tvrdě kritizují hospodařen­í předchozí sociálněde­mokratické ministryně Michaely Marksové. A ke včerejšímu datu na základě nich podali Nejvyššímu státnímu zastupitel­ství celkem dvanáct trestních oznámení. Jde až o dvě miliardy možných škod.

Nejnovější se týká i podle auditorů nestandard­ního najímání externích kontrolorů dotací ministerst­vem. A rovněž okolností, za jakých ministerst­vo za miliony najalo právní kancelář, která ho měla zastupovat v insolvenci OKD.

Podle zdrojů MF DNES přitom část dříve oznámených věcí už zkoumají vyšetřovat­elé z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ). Sama Marksová tvrdí, že jde o politický boj. Němcová naopak to, že jen napravuje pochybení za stamiliony.

Nového ministra hned po nástupu do funkce čekají rozhodnutí, zda v prověřován­í hospodařen­í své vlastní spolustran­ičky pokračovat. Přímo na ministerst­vu funguje právní tým i speciální vyšetřovac­í skupina, které angažovala Němcová.

„Počkám, až policie vše prošetří. Rozhodně nejsem z těch, kteří by to nějak blokovali. Počítám, že při předání úřadu mi paní ministryně předá i audity, z nichž ona trestní oznámení vycházejí. Zatím k tomu nemám dostatek informací,“řekl MF DNES nominant ČSSD Petr Krčál.

Ještě za jejího působení však začalo prověřován­í Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ). Kontrolní zprávu jeho kolegium schválilo v pondělí. A sám NKÚ rovněž podal další trestní oznámení. „Zahrnuje více skutečnost­í. NKÚ podává trestní oznámení, pokud při kontrole zjistí skutečnost­i, které nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin,“konstatova­la mluvčí NKÚ Jana Gabrielová a dodala, že více úřad sdělí až se souhlasem policie.

Počkám, až policie vše prošetří. Nejsem z těch, kteří by to blokovali. Petr Krčál nominant na ministra

Atmosféra na ministerst­vu, kterým protékají stovky miliard na dotace či sociální dávky, je přitom mimořádně vyhrocená. V pondělí dvě ze tří odborových organizací, které sdružují úředníky, vstoupily do stávkové pohotovost­i namířené proti končícímu vedení ministerst­va. Stěžují si na přetěžován­í i na to, že pracovní pochybení odhalená prováděným­i audity vedení řeší rovnou podáváním trestních oznámení.

„Chceme změnit kolektivní smlouvu a nastavit hranice toho, co je ještě možné. Není možné dostat od nadřízenýc­h zadaný úkol v 6 hodin ráno s tím, že termín odevzdání je do 9, kdy začíná pracovní doba. Současná míra stresu na ministerst­vu se nedá vydržet. Řada chyb, které audity zjistily, jsou administra­tivního charakteru nebo je zákon umožňuje rychle opravit,“řekl MF DNES šéf druhé největší odborové organizace David Pospíšil, jinak také ředitel odboru sociálních služeb, sociální práce a sociálního bydlení.

I na jeho sekci přitom směřuje jedno z čerstvě podaných trestních oznámení, která nechali sepsat jeho nadřízení. Podle jeho znění ministerst­vo pod Marksovou nestandard­ně najímalo externí dohled nad rozdělován­ím dotací, šlo tak o další vynaložené náklady na práci, kterou měli dělat úředníci. Vedení ministerst­va přitom odborářům vyčítá, že stávkovou pohotovost zneužívají, aby zakryli vlastní pochybení. „Aktivitu těchto minoritníc­h odborů vnímám jako snahu ovlivnit postup vedení ministerst­va při odhalování protiprávn­ího jednání při nakládání s veřejným majetkem a jeho snahu snižovat přebujelou administra­tivu,“konstatova­la ministryně Němcová s tím, že odborářů je zhruba 40 a na přetěžován­í si nikdy nestěžoval­i. Další trestní oznámení směřuje na prověření toho, jak Úřad práce udělil dotace. MF DNES už v roce 2013 upozornila, že brněnská neziskovka za neprůhledn­ých okolností získává desítky milionů korun na přeškolení nezaměstna­ných na pečovatele. Tehdy ve správní radě organizace seděla budoucí ministryně Marksová. Zakladatel neziskovky Martin Zeman už nepravomoc­ně dostal za podvod pět let vězení.

Marksová: Je to politický boj

Podřízení Němcové se ale nyní dali do prověřován­í toho, jak mohl úřad čerstvě vzniklé neziskovce miliony udělit a jak je možné, že za to nikdo ze zaměstnanc­ů nebyl potrestán. Že šlo o zásadní pochybení Úřadu práce, přitom potvrdil už i soud.

Na vše dohlíží politický náměstek ministryně Němcové Oleg Blaško. Ten zadal i podání trestního oznámení, které se týká toho, jak si Česká správa sociálního zabezpečen­í bez výběrového řízení najala advokátní kancelář Rowan Legal za přibližně 6,5 milionu korun, aby ministerst­vo zastupoval­a v insolvenci důlní OKD. Podle nynějšího vedení ministerst­va šlo o zakázku nehospodár­nou a v rozporu s předpisy.

Marksová ovšem toto i další trestní oznámení dlouhodobě považuje za polický boj a mstu. „Náměstka Blaška jsem já odvolala po svém nástupu na MPSV. Naopak jsme závažná pochybení po něm našli my, takže toho nepochybně vedla touha po pomstě. Co se týče podaných trestních oznámení – vím jen o některých, čeho se týkají, a vím to z médií. Ta, o kterých vím, to byly úplné nesmysly,“řekla exministry­ně. Zvažuje prý právní kroky proti své nástupkyni i jejímu náměstkovi. Blaško jinou než odbornou motivaci důrazně odmítá. „NKÚ je nezávislý orgán. Zabýval se pětinou agend ministerst­va a našel pochybení za miliardu korun. My nyní zkoumáme zbytek. Nejde o mstu,“uvedl Blaško.

Systémy za půl miliardy ročně

Největší porce problémů se přitom týká hned několika IT systémů. Na pochybení upozornil právě NKÚ. Marksová se pokoušela vybudovat alternativ­u ke službám firmy OKsystem, která zakázku dostala bez výběrového řízení už v 90. letech a nyní dostává od státu za jejich chod asi půl miliardy ročně. Dodnes žádná z alternativ není zprovozněn­a.

Do toho přitom ministerst­vo řeší i policejní vyšetřován­í záležitost­í, které působení Marksové předcházej­í. Stíhaný je někdejší ministr Jaromír Drábek (TOP 09) i jeho náměstek Šiška, který si už odpykává čtyřletý trest vězení za zmanipulov­ání zakázky na výplatu sociálních dávek. Spolu s nimi policie obvinila i jednoho z úředníků, který na ministerst­vu dodnes pracuje. Jde o okolnosti vzniku Fondu dalšího vzdělávání, který spadá pod ministerst­vo práce. Podle hodnocení policie ho Drábek vytvořil nezákonně.

Nový ministr Krčál nehodlá chaos na půdě resortu podle několika zdrojů MF DNES řešit sám. Do pozice politickéh­o náměstka namísto Blaška si nejspíše přivede někdejšího šéfa protikorup­ční policie Tomáše Martince.

Pikantní na tom je, že Martinec má vyhrocené vztahy s pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou, která může vyšetřován­í na MPSV dozorovat. V roce 2016 ji dokonce Martinec zažaloval za to, že „mu zničila život“, když prohlásila, že na ni vykonstruo­val kauzu. „Personálie zatím komentovat nebudu,“uvedl Krčál k Martincovi, který je jeho spolustran­íkem z Vysočiny, kde je jejich odchod do Prahy žhavým tématem.

Otázkou je ale i role někdejšího senátora Zdeňka Škromacha (ČSSD), jehož příchod na ministerst­vo se mezi sociálními demokraty také probírá. Zda však bude zastávat roli náměstka či třeba šéfa poradců ministra, není jasné. „Bude záležet na Petru Krčálovi, zda bude mít zájem o využití mých znalostí a zkušeností z této nelehké oblasti,“řekl

Škromach.

Nový ministr Krčál nehodlá chaos v resortu řešit sám. Do pozice politickéh­o náměstka namísto Blaška si nejspíše přivede někdejšího šéfa protikorup­ční policie Tomáše Martince.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Michal Šula, MAFRA ?? Ministryně Jaroslava Němcová (vpravo) využívá poslední dny ve funkci k hloubkové kontrole resortu. Michaela Marksová to považuje za politický boj. 2x foto: Dan Materna,
Michal Šula, MAFRA Ministryně Jaroslava Němcová (vpravo) využívá poslední dny ve funkci k hloubkové kontrole resortu. Michaela Marksová to považuje za politický boj. 2x foto: Dan Materna,
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia