MF DNES

Expo 2020: Češi postaví monstrum

Český pavilon pro Expo 2020 v Dubaji bude o přírodě a technologi­ích. Ze vzduchu udělá vodu, z pouště zahradu.

- Rozhovor Robert Oppelt reportér MF DNES

Ateliér Formosa AA dvou mladých architektů vyhrál soutěž na český národní pavilon pro EXPO 2020. Jan Tůma, který je jedním z nich, MF DNES popsal, jak bude originální pavilon fungovat.

Návrh vypadá netradičně. Už máte pro pavilon přezdívku?

Důvěrně mu říkáme spaghetti monster (létající špagetové monstrum je ústřední modlou parodickéh­o náboženstv­í zvaného pastafariá­nství, pozn. red.), ale to je jen naše interní záležitost.

Je dobře, když stavba dostane přezdívku?

Když si ji s něčím identifiku­jete, tak si k ní vytvoříte mnohem lepší vztah. V Miláně měli Britové Včelí pavilon, Rakousko Lesní pavilon. Pokud pavilon dostane nějakou přezdívku, tak to bude dobře, ale necháváme tomu volný průběh. V Miláně se stala ikona z „autoptáka“– sochy od Lukáše Rittsteina, která byla v bazénku před pavilonem. Každý se s ní chtěl vyfotit a nikdo už si nepamatuje, jak se jmenovala. Expo je jako matějská pouť, všeho je tam moc a váš úspěch se počítá podle toho, jestli zaujmete, nebo ne.

Už jste se byli podívat v Dubaji?

Ne, ale máme spoustu fotek. Zatím je to poušť na okraji Dubaje, po které

jezdí spousta stavební techniky. Písek a prach, který je potřeba propojit infrastruk­turou. Vzniká to z ničeho. Všichni v Dubaji se ale snaží, aby to bylo plné superlativ­ů a aby všechno bylo nej.

Minulá výstava se konala v kosmopolit­ním Miláně, teď se připravuje

v muslimské Dubaji. Projevilo se to v něčem?

V Miláně byl velkým tahounem českého pavilonu bazének, kde se koupaly holky a točila se tam plzeň ve stánku. To v muslimské Dubaji nepůjde, tam jsou úplně jiná pravidla pro vstup do vody. Lidé se budou moci vody dotknout, napít, ale žádné

koupání nepřipadá v úvahu. Výstaviště však bude mít speciální režim pro festival, takže bude možné aby v restauraci bylo k mání pivo.

Koho napadlo navrhnout pavilon pro Expo 2020.

Není to naše první zkušenost s výstavami Expo. Už pro minulou výstavu v Miláně jsme zpracováva­li jednu expozici našeho národního pavilonu. Měli jsme tam expozici laboratoř ticha, což byl fragment českého lesa zasazený do laboratoře, který reagoval na návštěvník­y. Tematicky to bylo velmi podobné a charakteri­zuje to náš přístup, který se dá shrnout do sousloví „V souladu s prostředím“.

Je rozdíl mezi klasickým domem a pavilonem pro Expo?

Pavilon se staví na několik měsíců, takže má blíž k expozici než ke klasické stavbě. Není to dům, který by někde měl stát sto let. Díky dočasnosti si můžeme dovolit víc, než kdybychom stavěli někde v centru města.

Co bude uvnitř?

Pavilon bude mít čtyři pět částí. Srdcem pavilonu bude systém S.A.W.E.R. který vyrábí vodu ze vzduchu s využitím solární energie a tím kultivuje poušť. Další část bude věnovaná českému sklu, v horním patře budou dočasné expozice, které se budou střídat po dvou týdnech a samozřejmě nebude chybět restaurace. Pavilon má také velké zázemí včetně kongresové­ho sálu.

Počítáte s davy návštěvník­ů?

Jednou z věcí, která se musí do návrhu promítnout, je průtok lidí. Nechceme, aby to v pavilonu vypadalo jako někde na zámku – to znamená fronta u vchodu a pak se prochází z jedné místnosti do druhé. Návštěvník se v pavilonu bude moci pohybovat libovolně. Chceme, aby lidé procházeli, jak je napadne – jako při surfování na internetu.

Co s pavilonem bude po výstavě?

Pavilon má zhotovitel­e, který ho na vlastní náklady postaví, a Česko ho od něj za zhruba 84 milionů pronajme. A potom je na něm, co s ním udělá – jestli ho ekologicky zlikviduje, prodá ho, nebo přestěhuje.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ?? Voda Srdcem pavilonu bude zařízení S.A.W.E.R., které dokáže vyrobit vodu ze vzduchu. Ta bude proudit do fontánky uprostřed stavby.
Pivo V pavilonu nebude chybět ani tradiční česká restaurace. Její součástí bude terasa a kongresový sál.
Voda Srdcem pavilonu bude zařízení S.A.W.E.R., které dokáže vyrobit vodu ze vzduchu. Ta bude proudit do fontánky uprostřed stavby. Pivo V pavilonu nebude chybět ani tradiční česká restaurace. Její součástí bude terasa a kongresový sál.
 ??  ?? Vizualizac­e: 3x Formosa AA
Vizualizac­e: 3x Formosa AA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia