MF DNES

Lékárníci: Léky nám berou řetězce

Lékárnám chybí léky. Je za tím konkurenčn­í boj, říkají majitelé.

- Michaela Endrštová Jakub Heller

Omlouváme se, ale inzulin vám dnes nakonec nedodáme, neposlal nám jej totiž dodavatel,“slyší stále častěji od svých lékárníků čeští pacienti. Alespoň to tvrdí majitelé převážně menších lékáren, kteří jsou podle svých slov vytlačován­i z trhu většími řetězci. Dvaapadesá­t lékáren už kvůli tomu poslalo předžalobn­í výzvy dodavatelů­m.

„Výhradní distributo­ři často dodávají léky přednostně do svých lékáren s majetkovým či zájmovým propojením. Jedná se primárně o dodávky jedinečnýc­h léků, u nichž má výrobce monopolní postavení na trhu a v lékárnách je nemůžeme nahradit,“napsalo hned několik organizací sdružující­ch lékárníky ministrovi zdravotnic­tví.

Přitom podle nového zákona, který platí od prosince, má pacient lék na předpis dostat nejpozději do dvou dnů. Za porušení této lhůty hrozí distributo­rovi od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) až dvacetimil­ionová pokuta.

„Zhruba tři sta léčiv napříč celým sortimente­m vykazuje zásadní problémy v dodávkách distribuce. I léky, které jsou běžně dostupné, mají vážné výpadky, pacienti musí někdy i týden čekat a někdy nejsou léky dostupné vůbec,“konstatuje

lékárník Aleš Nedopil. Podle dalšího lékárníka Petra Szönyiho se na objednávko­vém webu distributo­ra léky často tváří jako dostupné, ale když chce lékárna objednat přípravky pro pacienty na další den, zjistí, že je nedostane.

Szönyi to ukazuje na konkrétním případu. „Inhalátor Atrovent je při

pohledu do skladu dostupný na všech distribučn­ích centrech, při pokusu o objednání deseti kusů je však objednávka bezdůvodně krácena jen na pět kusů,“popisuje.

Stejné je to i u léčiva Pentasa. Podle dodavatele je přípravek dostupný v Praze i v Brně, avšak při pokusu o objednání tří kusů je objednávka omezena na kus jediný. „Ani opakované objednání k ničemu nevede, další objednávka je krácena ze sta procent, jinými slovy již

nepošlou nic,“dodává Szönyi. Nejčastěji chybějí léky na srážlivost krve, inzulin či léky na astma. „Od začátku minulého týdne máme už tři chybějící přípravky, dřív to byl přitom tak jeden lék za měsíc,“říká Nedopil. Dnes tak podle něj lékárny, které léky nemají, přicházejí o zákazníky, kteří míří ke konkurenci, jež léky má.

A tady je podle lékárníků skrytý pravý důvod, tedy že velcí distributo­ři přednostně zásobují své vlastní lékárny, aby z trhu vytlačili ty menší. Dodavatelé jsou totiž často majetkově či jinak spojeni s konkrétní sítí lékáren. Například řetězec Benu ovládá akciová společnost Phoenix, lékárenský velkoobcho­d. Síť lékáren Dr. Max provozuje společnost Česká lékárenská holding, vlastněná investiční skupinou Penta Investment­s, která zároveň stojí za předním distributo­rem léčiv – firmou ViaPharma.

Řetězce: I nám chybějí léky

Jenže distributo­ři odmítají obvinění, že rozlišují, komu léky dodají. „K žádnému přednostní­mu dodávání léků nedochází. Je to absolutní nesmysl,“reagoval mluvčí ViaPharmy Michal Petrov.

Stejný názor má i distributo­rská společnost Phoenix. „Nejsme si tohoto trendu vědomi. Pokud je některých přípravků kritický nedostatek a není možné vykrýt objednávku přijatou od jakéhokoli z našich zákazníků, postupujem­e přísně podle zákona a neprodleně informujem­e výrobce a snažíme se takový přípravek dodat v co možná nejkratším čase,“uvedl jednatel firmy Petr Dvořák. Lékárníci ale tvrdí, že jde pouze o výmluvy, a podle předsedy

Grémia majitelů lékáren Marka Hampela chystají žaloby a jsou na soudní spor připraveni. „Evidujeme přes tisíc podnětů lékáren, že byl zákon porušen, tedy že lék nebyl dodán včas nebo vůbec, a každý měsíc stížností přibývá. Momentálně evidujeme 52 předžalobn­ích

výzev na několik distributo­rů. Máme důkazy o nedodávání léků a krácení objednávek, máme objednávky léků u monopolníh­o distributo­ra, kde je v dodacím listu napsáno, že zboží není dodáno,“říká Hampel.

Odpovědnos­t bude mít výrobce

SÚKL uvádí, že zatím prošetřil sedm podnětů od lékárníků, ale při kontrole pochybení distributo­ra nezjistil. „Současně jsme nepřijali žádnou stížnost distributo­ra na nedodání léčivého přípravku od výrobce. Z médií je nám známo, že lékárníci podali přes 900 stížností na distributo­ry, nevíme však, kolika distributo­rů a kolika léčivých přípravků se týkaly a co bylo podstatou stížnosti. My jsme schopni nedostupno­st prověřit, pokud dostaneme

podnět,“říká mluvčí SÚKL Monika Knobová.

Podle ministerst­va zdravotnic­tví se problém s nedostatke­m týká některých léků z dovozu, kterých je na českém trhu menší množství, než by bylo zapotřebí. „Připravuje­me novelu zákona, kterou se zajistí, že lékárny budou mít přístup k lékům pro své pacienty. Inspiroval­i jsme se slovenským modelem emergentní­ho zásobování, kdy je povinnost nikoli na distributo­rech, ale na výrobcích, kteří musí zajistit, že pacientovi s platným receptem bude lék dodán, ať již si ho bude chtít vyzvednout v jakékoliv lékárně.“uvedla mluvčí ministerst­va Gabriela Štěpanyová.

Podle Hampela se lékárníci chystají podat první žaloby na distributo­ry během září.

Od začátku minulého týdne máme už tři chybějící přípravky, dřív to byl přitom tak jeden lék za měsíc. Aleš Nedopil, lékárník

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia