MF DNES

Zmizelého radního vyškrtli

- — Jakub Mikel

Olomoucká ČSSD vyškrtla z kandidátky do podzimních komunálníc­h voleb Miroslava Petříka. Vlivný sociální demokrat je totiž od května nezvěstný a hledá ho policie.

S Petříkem přitom strana počítala jako se čtyřkou do boje o olomouckou radnici.

Pátrání po zmizelém politikovi vyhlásila policie již 11. května poté, co zrušil všechny schůzky a nedal o sobě týden nikomu vědět. Naposledy radního zachytily kamery o tři dny dříve v Brně, když vybíral peníze z bankomatu.

ČSSD: Bude chybět jako člověk

Petříkova manželka Lenka již před časem pro MF DNES uvedla, že podle jejího názoru chtěl její muž prostě zmizet, jelikož už toho na něj bylo moc.

Petřík byl zároveň dlouholetý ředitel Technickýc­h služeb města Olomouc. Kvůli dlouhé nepřítomno­sti však začátkem června rozhodlo mimořádné zasedání představen­stva této městské firmy o jeho propuštění. Zároveň jej odvolalo z funkce předsedy představen­stva. „Ke stažení Miroslava Petříka jsme bohužel museli přistoupit z důvodu jeho dlouhodobé nepřítomno­sti,“potvrdil včera náměstek primátora Filip Žáček.

Podle místních sociálních demokratů tento krok přípravy strany na volby neovlivní. Nervozita uvnitř strany kvůli zmizení jejich vlivného kolegy prý nepanuje. „Pan Petřík bude chybět zejména jako člověk,“doplnil olomoucký primátor a jeho spolustran­ík Antonín Staněk.

Budoucí ministr mizí z čela

Městský výbor ČSSD v pondělí nerozhodov­al jen o Petříkovi, ale řešil také pozici lídra stranické kandidátky.

V ní byl doposud právě poslanec a olomoucký primátor Staněk. Toho však čeká post ministra kultury v nově vznikající vládě. Proto se Staněk rozhodl stáhnout až na 15. místo kandidátky.

Na jedničce ho nahradí dlouholetý šéf krajského odboru školství a mládeže Miroslav Gajdůšek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia