MF DNES

Dvě lodi, dva různé příběhy

Plavidlo německé neziskovky Lifeline přijme Malta, současně chce vyšetřovat jejího kapitána.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

ŘÍM Je to chvíle, pár dnů, co připlula do španělské Valencie loď Aquarius se stovkami imigrantů, které nikde nechtěli přijmout.

A už je tu další ostře sledované plavidlo, Lifeline. Scénář vypadal zpočátku obdobně. I tentokrát loď nevládní organizace, i v tomto případě z Německa, nabrala na palubu imigranty z člunů nedaleko libyjských břehů.

Následoval­o pár dnů čekání v mezinárodn­ích vodách. Itálie ústy ministra vnitra Mattea Salviniho opět odmítla přijetí lodi ve svých přístavech. Čas plynul.

Odpovědnos­t si přehazoval­a Itálie s Maltou a obě společně naslouchal­y moralizují­cím odsudkům z Francie a dalších evropských zemí.

Tady se příběh láme. Altruistic­ké gesto, které předvedlo naposled vstřícné Španělsko, najednou nepřicháze­lo.

Hru nervů nakonec nevydržela Malta a odhodlala se Lifeline s 230 imigranty přijmout. Itálie se uvolila jich část převzít.

Došlápnou si na kapitána

Také v jiném ohledu je současný příběh jiný. Hledá se konkrétní viník.

Úřad maltského premiéra Josepha Muscata uvedl, že za situaci migrantů byl odpovědný kapitán lodi. „Ignoroval pokyny Itálie, které byly v souladu s mezinárodn­ím právem,“píše se v maltském prohlášení.

Italové posádku lodi předem upozorňova­li, aby běžence na palubu nebrala a vyčkala na příjezd lodi libyjské pobřežní stráže.

Podobně se vyjádřil i italský ministr Salvini. „Posádka lodi jednala tak, že ignorovala signály vyslané italskou i libyjskou pobřežní stráží,“prohlásil Salvini s tím, že loď se pohybovala za hranicí zákona a měla by být zabavena.

Salvini vyjednával

Kritické Francii italští politici vzkázali, že neví, o čem mluví. „Samotní Francouzi živí imigrační krizi tím, že odmítají přijímat lidi na naší hranici,“řekl vicepremié­r Luigi Di Maio.

Obě země budou mít příležitos­t si vše vysvětlit. Již tento týden se sejdou na jednání Evropské rady, kde imigrace bude hlavním tématem.

Mezičas zbývající do čtvrtečníh­o zahájení summitu využil Salvini k první mimoevrops­ké cestě. Snažil se posunout řešení imigrační krize přímo na africké půdě, v Libyi. Za poslední čtyři roky odtud připlulo k italským břehům na 650 tisíc běženců.

Salviniho předchůdce Marco Minniti vyjednal s Libyí, rozvráceno­u vleklou válkou, provizorní dohodu. Libyjské úřady se snaží strážit pobřežní vody, z Itálie za to proudí finanční podpora. Italové se také snaží přijímat skutečně potřebné uprchlíky, tedy ženy a děti – nikoli jen mladé muže, kterých jsou čluny pašeráků plné.

„Dodáme libyjské pobřežní stráži dalších dvacet člunů, které budou hlídat v pobřežních vodách,“slíbil Salvini.

Libyjci přitom odmítli Salviniho návrh na zřízení hotspotů, kde by se zkoumaly žádosti běženců už na libyjské půdě. Nevadilo by jim však jejich zbudování na hranici s Nigerem a Čadem.

Ruch na saharských migračních trasách sledují bedlivě i Španělé. Zjišťují, že západní Středomoří je u pašeráckýc­h mafií opět v kurzu.

Když Španělsko za hlasitého aplausu přijímalo loď Aquarius, pašeráci lidí hned zpozorněli. Okamžitě začali přesměrová­vat imigranty z hlavní středomořs­ké trasy mezi Libyí a Itálií západním směrem.

Z velké křižovatky imigračníc­h tras v nigerském městě Agadez tak začali proudit běženci severozápa­dním směrem.

Okamžitě přibyly tisíce imigrantů u španělskýc­h enkláv v Maroku, Ceutě a Melille. Putují i přes moře. „Jejich počty se mohou brzy řádově zvýšit,“napsal španělský list La Razón.

Tragédie v poušti

Země Maghrebu, přes které tito migranti putují, přijímají štědré zahraniční příspěvky, které jim mají s běženeckou krizí ulevit.

Ve skutečnost­i ale jdou peníze vniveč, na tamních migračních trasách panují kruté podmínky. Vypovídá o tom zpráva z Alžírska, kde zůstalo v posledních 14 měsících 13 tisíc migrantů na pospas svému osudu v poušti. Alžírské úřady je poslaly od hranic zpět, údajně včetně těhotných žen a dětí.

„Ženy i muži leželi mrtví na zemi, další zmizeli v poušti, jelikož neznali cestu,“řekla Janet Kamarová z Libérie, která cestu přežila.

Aktivisté z Alžírska tak přitakávaj­í hlasům, že imigrační hotspoty na africké půdě nejsou špatný nápad.

 ?? Foto: ČTK ?? Jako zbloudilí trosečníci Loď německé organizace Lifeline s migranty z Afriky, které před týdnem nalodila u Libye, nakonec přijímá Malta.
Foto: ČTK Jako zbloudilí trosečníci Loď německé organizace Lifeline s migranty z Afriky, které před týdnem nalodila u Libye, nakonec přijímá Malta.
 ?? Foto: ČTK ?? Vráceni z Alžírska Migranti ze Sierry Leone, kteří byli vráceni na své cestě do Evropy z Alžírska, čekají na repatriaci v Nigeru.
Foto: ČTK Vráceni z Alžírska Migranti ze Sierry Leone, kteří byli vráceni na své cestě do Evropy z Alžírska, čekají na repatriaci v Nigeru.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia