MF DNES

Třetí ranvej pro Heathrow L

-

František Strnad redaktor MF DNES

ondýnské letiště Heathrow dostane třetí ranvej. Rozhodli tak jasnou většinou poslanci dolní komory britského parlamentu. Učinili tak zatím poslední krok v desetiletí tahanic o plán stavby, která má podle současných odhadů vyjít na 14 miliard liber (asi 412 miliard korun).

Návrh protlačili především zástupci vládní konzervati­vní strany premiérky Theresy Mayové. Ta svoji podporu zdůvodnila mimo jiné tím, že v době odchodu z Evropské unie posílí rozšíření letiště britský mezinárodn­í obchod a pomůže ekonomické­mu růstu.

„Parlament rozhodl, že se má letiště dále rozvíjet,“uvedl šéf Heathrow John Holland-Kaye. Dodal, že vzdušný přístav nyní funguje na 98 procentech kapacity a nemá prostor pro růst.

Rozhodnutí hodlají napadnout u soudu londýnské čtvrti Wandsworth, Richmond, Hillingdon a Hammersmit­h a Fulham. Proti je rovněž starosta Londýna Sadiq Khan a bývalí starostové Ken Livingston­e a Boris Johnson a rovněž ekologická hnutí Green Peace a Přátelé Země.

Z politickýc­h stran se proti stavějí liberální demokraté, Zelení a UKIP. Kritici výstavby nové letové dráhy upozorňují na to, že kvůli výstavbě budou muset být strženy stovky domů, některé staré stovky let. Hluk a emise ze zvýšeného provozu navíc dopadnou na obyvatele žijící v západní a jihozápadn­í části metropole království.

Alternativ rozvoje se však příliš mnoho nenabízí. Jednou je převést část provozu na okolní letiště. Nedaleko Londýna je kromě Heathrow ještě Gatwick (45,6 milionu odbavených cestujícíc­h v roce 2017), Stansted (25,9 milionu) a Luton (15,8 milionu). Všechny by však potřeboval­y rovněž rozšíření o ranvej, navíc jejich spojení s Heathrow je pro pasažéry časově náročné.

Kabinet Theresy Mayové se navíc dušuje, že nová letištní dráha bude šetrná k životnímu prostředí. Exekutivní úřad si do budoucna vyhradí právo pokutovat provozovat­ele letiště i dopravce za nedodržová­ní letových a dalších pravidel.

Ranvej chce i Praha

umožní uskutečnit zvýšit počet letů o 260 tisíc ročně, dnes jich největší evropské letiště odbaví za rok 474 tisíc.

Nová dráha údajně zajistí během nadcházejí­cích 60 let britské ekonomice podporu v hodnotě 74 miliard liber (necelých 2,2 bilionu korun) a vytvoří 100 tisíc nových pracovních míst.

Klíčovému hlasování předcházel­a čtyřhodino­vá debata. Na plénu úplně chyběl ministr zahraničí a zmíněný někdejší starosta Londýna Boris Johnson. Ten se přitom v minulosti dal slyšet, že je připraven výstavbě třetí dráhy letiště bránit i „lehnutím si před buldozery“.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia