MF DNES

Slavné výročí neexistují­cí republiky

Razie Jakuba Pokorného, reportéra MF DNES

-

Poměrně často si vzpomenu na ironický komentář jednoho kolegy z MF DNES, podle kterého letos budeme slavit 100. výročí neexistují­cího státu, protože Českoslove­nsko se v roce 1993 rozpadlo.

Z jiného úhlu pohledu se dokonce stát založený v roce 1918 (tzv. první republika) rozpadl již mnohem dříve.

Přiznám se, že se nějak na letošní slavení a juchání nemohu naladit, ačkoli se nepovažuji za historické­ho ignoranta. Třeba s výročím listopadu 1989 a každoroční­m zapalování­m svíčky na pražské Národní třídě problém nemám, a to nejen proto, že rok 1989 jsem už osobně zažil.

Napíšu rovnou, co mi chybí: nějaký kritický pohled na sté výročí i první republiku a tomu odpovídají­cí diskuse. Chybějí mi trochu také oslavy odpovídají­cí stylu 21. století, které zaujmou nejen mě (ročník 1976), ale i generaci dnešních školáků a studentů, jež je schopna ve škole učitelům z neznalosti tvrdit, že „v roce 1989 bylo osvobození“.

Tento pohled na historii je samozřejmě subjektivn­í a nikomu ho nenutím. Myslím si však, že s tímto pohledem nejsem osamocen, ačkoli na „slavné výročí“se málokdo bojí si veřejně sáhnout.

Doučování z dějepisu

Zatímco listopad 1989 se často slaví vtipně – viz třeba každoroční Sametové posvícení s průvodem recesistic­kých masek – oslavy 100 let republiky prozatím připomínaj­í spíš doučování z dějepisu.

Doučuje se třeba vystavením Zlaté buly sicilské na Pražském hradě, o které všichni ze školy víme, že byla vydána v roce 1212. Málokdo však ví, co to vlastně bylo a jak náš stát souvisel s tou „mafiánskou“Sicílií. Nemluvě o tom, že s Českoslove­nskou republikou nemá Zlatá bula sicilská nic společného.

Letošní výročí má i tu nevýhodu, že na rozdíl od „rockera“Václava Havla byl Tomáš Garrigue Masaryk s prominutím pro dnešní dobu postavou trochu nudnou a svým majestátem téměř až „neživou“.

S tím souvisí i fakt, že se u nás skoro až nezdravě glorifikuj­e období první republiky, které určitě nebylo žádným ideálem, a to nejen kvůli hospodářsk­é krizi a nastupujíc­ímu stínu nacismu v Německu. Ale zase opakuji, že svůj pohled na výročí nikomu nenutím. Částečně mám jistě i „generační handicap“, neboť třeba vojenské přehlídky (letos také bude) mám jako dítě spíš spojené s dobou socialismu.

Problém je ještě v tom, že náš stát zmítaný dějinami má iniciačníc­h výročí (zvlášť v letech a dnech končících číslem 8) možná až příliš mnoho. Konečně i svátek 28. září, lidově zvaný „svatý Václav“, je oficiálně Den české státnosti, takže našemu státu by tak bylo nikoli sto, ale 1 083 let. Ale jisté to není, stejně jako není úplně jistý rok zavraždění knížete Václava.

Kocáb snad něco vymyslí

Odvaz v tomto směru snad slibuje koncert 100 let republiky, který se odehraje 28. října, protože nepochybuj­i o tom, že Michael Kocáb a David Koller něco zajímavého vymyslí, ale to je pořád málo.

Dobrým nápadem byl i festival Re:publika, který měl však (pro Pražana) tu nevýhodu, že trval příliš krátce a konal se v Brně.

Trochu se bojím, že teď budu dostávat dopisy čtenářů, abych neurážel Masaryka a koukal si obejít všechny výstavy se Zlatou bulou sicilskou, že výročí konečně pochopím. Ale o to opravdu nejde.

Tak snad to ještě do října nějak doženeme a pořádně si ten „mejdan“užijeme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia