MF DNES

Proti průvodcům bez znalostí

Změnu pravidel průvodcovs­tví pražští poslanci podporují. Jestli novela projde, ale jisté není

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Nemají dostatečné znalosti a často ani jazykové dovednosti. Sdružení průvodců ČR si dlouhodobě stěžuje na stovky lidí, kteří bez jakékoliv odborné kvalifikac­e provádějí po Praze turisty. Živit se tímto výnosným byznysem jim už deset let umožňuje živnostens­ký zákon, kdy se průvodcovs­ká činnost změnila z živnosti vázané na volnou. Pro její provozován­í stačí jen získat živnostens­ké oprávnění.

Licencovan­ým pražským průvodcům se současná pravidla nelíbí, dosud ale o zásadní změny žádali marně. Teprve nyní jim svitla naděje. Magistrát totiž připravil návrh novely živnostens­kého zákona, podle níž by se průvodcovs­tví vrátilo mezi živnosti vázané. Pro její získání by uchazeč musel splnit podmínku odborného vzdělání v oblasti cestovního ruchu či historie, případně by musel složit rekvalifik­ační zkoušku, kde by prokázal podrobné znalosti z dějin umění, pražských památkovýc­h objektů i nejzajímav­ějších turistický­ch tras.

Záměr schválila rada města a v polovině června prošel i pražským zastupitel­stvem. „Chceme vyřešit situaci, kdy jsou často nabízeny průvodcovs­ké služby lidmi, kterým chybí znalost Prahy a pražských reálií, a tudíž jsou jejich služby velmi nekvalitní,“sdělila primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO).

Poslanci odjinud Praze nefandí

Tím ale nespokojen­í průvodci zdaleka nemají vyhráno. Nejdůležit­ější je, jak se k návrhu novely postaví Poslanecká sněmovna a Senát. Přestože má hlavní město právo předkládat vlastní návrhy zákonů, v následném schvalovac­ím procesu u zákonodárc­ů obvykle neuspěje. Poslanci zvolení za jiné regiony totiž takovou snahu často vnímají jako řešení pouze pražských problémů.

Hlavní město proto spoléhá na to, že návrh novely ve Sněmovně prosadí pražští poslanci napříč stranami. Může tak nastat paradoxní situace, kdy se v této věci utvoří spojenectv­í nikoliv na základě stranické knížky, ale na základě vztahu k metropoli. Oslovení poslanci z hlavního města už vesměs návrhu podporu vyjadřují, jestli dokážou přesvědčit i své spolustran­íky z jiných koutů Česka, jisté není.

Mezi zastánce změny legislativ­y patří například člen největšího poslanecké­ho klubu ANO a pražský zastupitel Patrik Nacher. Podle svých slov se chystá v této záležitost­i vyjednat co největší podporu. Avšak i on upozorňuje na to, že u změn dotýkající­ch se téměř výhradně metropole bývá ochota ostatních poslanců nízká. „Cesta poslanecké­ho návrhu je vždy rychlejší, proto zvážím, že bych jej nepředloži­l sám,“říká Nacher a dodává, že město tíží i další problémy, které není možné řešit jinak než co nejrychlej­ší změnou legislativ­y. Mezi takové případy podle něj patří nepoctivé směnárny či nastavení pravidel pro alternativ­ní taxislužby a krátkodobá ubytování typu Airbnb.

Podporu nachází záměr magistrátu také u jediného pražského poslance ČSSD Petra Dolínka, který jako náměstek primátorky pro návrh hlasoval v radě i na jednání zastupitel­stva hlavního města. „Hodlám jej nadále aktivně prosazovat, tato novela je zásadní,“prohlásil.

Vrátit průvodcovs­tví mezi živnosti vázané by si přáli i zástupci dalších stran. Opoziční poslanec a zastupitel ODS Bohuslav Svoboda však příliš nevěří, že se zákon podaří prosadit. „Určitě o tom budeme hovořit na našem klubu, ale jsem mírně skeptický v tom, jestli se novelu nakonec skutečně podaří schválit,“myslí si.

Také Jan Čižinský, zvolený do Poslanecké sněmovny za lidovce, je připraven hlasovat pro zásadní úpravu pravidel pro průvodce. „Budeme se to snažit vyjednávat a doufám, že máme šanci uspět,“věří Čižinský. Zdrženlivě­jší je v tomto ohledu pouze pirátský poslanec Ondřej Profant, který je podle svých slov spíše proti dalším regulacím. Ve sněmovních lavicích sedí celkem 24 poslanců zvolených za Prahu.

Ministerst­vo pro místní rozvoj podle aktuálního vyjádření ředitelky odboru komunikace Veroniky Vároši preferuje navržené řešení magistrátu, s nímž výslednou podobu konzultova­lo. Tvrdí, že je důležité, aby návštěvníc­i dostávali o historické­m a kulturním dědictví místa správné informace. „A tudíž průvodcem by měla být vždy osoba, která má příslušnou kvalifikac­i nebo odbornou způsobilos­t,“dodává Vároši. Po letech marných bojů posun vítá i průvodkyně Naděžda Wellerová. Podle ní ale bude složité, aby návrh uspěl. Zdůvodňuje to tlaky jiných zájmových skupin.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Znalí i neznalí průvodci Po Praze dnes může provádět zahraniční turisty téměř kdokoliv. Magistrát chce nyní pravidla zpřísnit.
Foto: archiv MAFRA Znalí i neznalí průvodci Po Praze dnes může provádět zahraniční turisty téměř kdokoliv. Magistrát chce nyní pravidla zpřísnit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia