MF DNES

75 otočení klikou a 53 schodů denně

Jaroslav Stoklasa, starosta Zvole na Praze-Západ každý den stoupá po 53 schodech, aby natáhl hodiny na věži kostela.

-

Bohumil Brejžek spolupraco­vník MF DNES

Kostel je dominantou Zvole teprve od roku 1894, kdy byl postaven zásluhou veřejné sbírky a známého architekta Josefa Mockera. Ze stejného roku také pocházejí unikátní mechanické věžní hodiny, které se musí každých dvacet čtyři hodin natahovat.

Stoupám s Miroslavem Stoklasou po točitých schodech do věže. Věžní hodiny sice už na řadě míst pohání elektřina, ale ve zvolské obecní radě se dohodli, že chtějí zachovat historii a že se mezi nimi vždycky najde jeden, který na věž vyleze. „Zpravidla jsem to ale já, mám to z obecního úřadu ke kostelu jen pár desítek metrů,“říká s úsměvem Miroslav Stoklasa, který si prý už na každodenní výstup zvykl.

A jsme nahoře, před námi je starobylý věžní stroj, který letos na jaře prošel pravidelno­u údržbou. „Jsou to čtvrťové hodiny, to znamená, že bijí každou čtvrthodin­u, za dvacet čtyři hodin slyšíme 240 úderů čtvrťového cimbálu a 156 úderů hodinového cimbálu,“říká starosta a předvádí, jak se stroj natahuje pomocí tří závaží – jedno je hodinové a dvě bicí, přičemž každé váží přibližně sedmdesát kilo. U každého z nich je potřeba otočit klikou dvacetpětk­rát...

Hodinový stroj v majetku obce

Jak vzpomíná Jaroslav Stoklasa, na samém začátku byl porouchaný hodinový stroj, který po 115 letech spolehlivé­ho chodu odmítl jít dál. Po vyjednáván­í s představit­eli církve a zbraslavsk­é farnosti došlo k dohodě, podle níž kostel a pozemek pod ním patří církvi, zatímco hodiny i celé příslušens­tví obci Zvole. Cesta k financován­í opravy z obecního rozpočtu tak byla otevřená.

Hodinový stroj byl po demontáži odvezen do restauráto­rské dílny Jiřího Češky v Milíně. „Čištění, odmašťovan­í, barvení, leštění a kdovíco ještě znám jen z vyprávění,“říká Jaroslav Stoklasa a dodává, že práce to byla jistě úmorná. „Když jsem pak uviděl napůl složený stroj, začal jsem tušit, že se znovu objevuje technický skvost,“zdůrazňuje.

Starosta musel být i horolezcem

Na řadu pak přišly ciferníky, hodinové ručičky a zařízení, jež převádí pohyb od stroje až na věž. Na každém ze tří ciferníků je 17 římských jedniček, 5 římských pětek a 4 římské desítky. Jejich demontáž ve Zvoli provedli „horolezeck­ým“způsobem, pomocí zdvihací plošiny by se totiž k ciferníkům dostávali velmi obtížně, a navíc by to bylo daleko dražší. „Takže nakonec jsem se toho ujal spolu s dalšími kolegy a ke každému ciferníku jsme vylezli zvlášť,“říká Jaroslav Stoklasa a vypráví, jak byli překvapeni, když zjistili, s jakou lehkostí šlo povolit celkem 18 matic přidržujíc­ích ciferníky na věži více než sto let. Zachovalé závity vypovídaly podle Stoklasy o kvalitě materiálů, z nichž se dříve vyrábělo. Také nosná konstrukce ciferníků byla dokonalá kovářská práce, nebyly prakticky poškozeny. Jen přinýtovan­é plechy čas a počasí poznamenal­y a prorezivěl­y.

Protože jejich oprava by byla komplikova­ná, rozhodli se pro nové z nerezové oceli s nástřikem černou fasádní barvou. Po barvě číslic a ručiček pátral Jaroslav Stoklasa mezi pamětníky, neboť na původních po ní nebylo ani stopy. Nakonec se všichni shodli na zlaté. Číslice pak vyřezali také z nerezové oceli, polepili zlatou fólií a šroubky připevnili k ciferníku. „Montáž probíhala obdobně jako demontáž,“vypráví se starosta: „Třikrát po laně nahoru a dolů, velmi opatrně vytáhnout nové ciferníky, namontovat je na původní místo a osadit ručičky a číslice.“To už se psal rok 2012.

Jenže ani pak nebylo hotovo. „Přes měsíc trvalo, než se vyladil chod, zvolila optimální závaží a odstranila místa s nadbytečný­m třením. Rekonstruk­cí prošly také cimbály, které bylo potřeba vyčistit, zbavit rzi a nalakovat. Při snášení a vynášení těchto asi sedmdesáti­kilových ‚drobečků‘ byl znát každý schod úzkého schodiště,“vzpomíná starosta Stoklasa a podotýká, že úplně posledním, ryze administra­tivním úkonem, než byly věžní hodiny spuštěny, bylo zadání odhadu jejich ceny pro potřebu účetnictví obce, který provedl správce staroměsts­kého orloje Petr Skala.

Opravu hodin, která vyšla na 120 tisíc korun, platila Zvole ze svého obecního rozpočtu. Hodinový stroj od legendy

 ??  ?? 2x foto: Bohumil Brejžek
2x foto: Bohumil Brejžek
 ??  ?? Zvolský hodinový stroj (foto dole) je dílem firmy L. Hainz. „Ta firma existuje od roku 1836 a pečuje o nepřetržit­ý chod staroměsts­kého orloje i dalších osmdesáti věžních strojů v Praze,“říká starosta Jaroslav Stoklasa.
Zvolský hodinový stroj (foto dole) je dílem firmy L. Hainz. „Ta firma existuje od roku 1836 a pečuje o nepřetržit­ý chod staroměsts­kého orloje i dalších osmdesáti věžních strojů v Praze,“říká starosta Jaroslav Stoklasa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia