MF DNES

Vím, že lidi je lehčí rozplakat než rozesmát

Leoš Noha se stejně jako loni stal hlavní tváří Letní scény Harfa. Nyní hraje nevěrného ministra v komedii Příště ho zabiju sám!

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Odpočinkov­ou produkci pro letní večer nabízí pražská Letní scéna Harfa. „Je to na střeše Obchodní galerie Harfa hned vedle dinoparku, takže diváci kromě nás dinosaurů můžou vidět i ty skutečné,“směje se Leoš Noha, který zde opět bude hlavní hvězdou chystané premiéry. „Dinosaury navíc občas zapomenou vypnout, takže jsou během představen­í vedle našich slyšet i skřeky skutečných příšer,“dodává ještě v žertu.

Noha se zde objeví jako ministr v komedii Příště ho zabiju sám! z pera britského dramatika Raye Cooneyho. „Příběh nevěrného pana ministra je čistá komedie. On ten Cooney nic jiného než komedie nepíše,“popisuje herec, jenž mimo jiné zaujal rolí detektiva v televizním seriálu Pustina.

Britský autor a prostředí politiky by prý nemělo nikoho odradit. „Nevěra hýbe světem v České republice stejně jako v Británii. Záletný ministr je tedy celkem vděčná hra,“ pokračuje Noha. Příběh je zasazen do osmdesátýc­h let. „Ale kromě toho, jak jsme oblečení, to nebude nijak poznat. Odehrávat se to klidně může v současnost­i,“říká herec, který se v komedii objeví spolu s Lukášem Langmajere­m, Michaelou Kuklovou či Lukášem Rousem.

Noha je kmenovým hercem Divadla Na zábradlí, které sbírá ceny divadelní kritiky a divákům nabízí náročné moderní divadlo. „S Harfou jsem už udělal celkem úspěšného Natěrače, takže s touhle produkcí problém nemám,“reaguje Noha na velkou změnu žánru. „Loni jsem si to prostě chtěl zkusit a zjistil jsem, že je pěkné hrát komedie, které lidi baví,“popisuje dál a dodává, že co je odpočinek pro diváka, nemusí být odpočinkem pro herce. „Je to dřina úplně stejná, ne-li těžší. Lidi je snazší rozplakat než rozesmát,“zdůrazňuje herec, který krom Harfy v létě už několik let hraje spolu se svým druhem Petrem Čtvrtníčke­m na Hradě v Letních shakespear­ovských slavnostec­h.

Příště ho zabiju sám! má premiéru 3. července, Letní scéna Harfa vstupuje už do své sedmé sezony. Vedle novinky a zmíněného Natěrače nabízí třeba ještě show Zdeňka Izera či novinku Petra Nárožného Co takhle ke zpovědi... „Dále u nás účinkuje Josef Dvořák, letos poprvé i Vilma Cibulková,“doplňuje producent Lukáš Sýkora. V případě deště se hraní přesouvá do nedalekého spřízněnéh­o Divadla Gong.

 ?? Foto: Petr Sankot ?? Natěrač i ministr Leoš Noha loni zaujal rolí v komedii Natěrač (na snímku), letos se na střechu Harfy vrací v roli záletného ministra.
Foto: Petr Sankot Natěrač i ministr Leoš Noha loni zaujal rolí v komedii Natěrač (na snímku), letos se na střechu Harfy vrací v roli záletného ministra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia