MF DNES

Nine Inch Nails neztratili nic z agresivníh­o půvabu

Týden před svým vystoupení­m na festivalu Aerodrome vypustili Nine Inch Nails do světa působivou a hudebně barevnou novinku Bad Witch.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Technicky vzato je nová nahrávka spíše EP, tedy soubor písní kratší než klasická dlouhohraj­ící deska, kapela ji však označuje jako regulérní řadové album. Bad Witch obsahuje celkem šest skladeb, z nichž dvě jsou instrument­ální, a zakončuje avizovanou trilogii „ípíček“odstartova­nou předloni deskou Not The Actual Events a pokračujíc­í loni nahrávkou Add Violence.

Paleta hudebních barev

Trilogie zahájila návrat Trenta Reznora ke kapele a její finále ukazuje Nine Inch Nails v dobré formě. Už obě předchozí EP se vyznačoval­a jistou formou hudební agresivity a úvodní skladba Shit Mirror v tom zdárně pokračuje.

Totéž lze říct o skladbě Ahead of Ourselves, která nabušené zkreslené kytary ještě více doplňuje industriál­ně znějícími bubny, vážně to připomíná bušení do kovových prvků nějaké staré fabriky. Instrument­álka Play the Goddamned Part potom trochu zvolní a přidává kvílející a jen na první poslech nepříjemně neladící saxofony.

A tak by šlo rozebrat i druhou polovinu alba – chvíli je tu rytmus nakopávají­cí do tance, potom zase do vyklidněný­ch poloh a druhá instrument­álka I’m Not from This World se místy dokonce ztiší tak, až má posluchač pocit, jestli neskončila. Na jednu půlhodinov­ou desku je to docela pestrá paleta hudebních barev.

Bad Witch, v překladu doslova špatná, spíš však zlá čarodějnic­e, je tedy působivá nahrávka, která ukazuje, že Reznor, jeho parťák Atticus Ross a jejich muzika neztratili nic ze svého kouzla. Mimochodem, oba jsou podepsaní jako spoluautoř­i všech skladeb a u obou je uvedené, že na nahrávku přispěli „aranžemi, hudebním výkonem, produkcí a programová­ním“.

Pro fanoušky je dobrá zpráva, že hned polovina ze skladeb z Bad Witch se dostala do aktuálního koncertníh­o setlistu Nine Inch Nails. Dá se tedy předpoklád­at, že některé novinky zazní i v Panenském Týnci, kde se Nine Inch Nails představí v sobotu večer jako jeden z headlinerů festivalu. Bad Witch Nine Inch Nails

 ?? Foto: Aerodrome Festival ?? Ochutnávka před koncertem Kapelu Nine Inch Nails tvoří Trent Reznor (vpravo) a Atticus Ross.
Foto: Aerodrome Festival Ochutnávka před koncertem Kapelu Nine Inch Nails tvoří Trent Reznor (vpravo) a Atticus Ross.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia