MF DNES

Oslavy titulu: rabování a násilí

Výhra na šampionátu upozornila i na sociální problémy francouzsk­ých měst.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Po každém vítězství se mluví o tom, jak se národ semknul. Letošní „semknutí“Francie po vítězství na fotbalovém šampionátu ale v noci z neděle na pondělí v ulicích francouzsk­ých měst připomínal­o spíš prvomájové protesty radikálníc­h anarchistů: rozbité výlohy, vyrabované podniky, hořící auta.

Svět obletěly záběry skupin mladíků, jak vnikají do obchodů a vynášejí z nich zboží, aut v plamenech a dýmovnic bouchající­ch v davu. Co na tom, že hustý kouř byl v národních barvách bílé, modré a červené.

Oslavy ve Francii běžně končí s pár rozbitými výlohami, včerejšek byl jiný. Dva lidé jsou mrtví. Na obou stranách jsou zranění, v davu i mezi policisty.

Ti zasahovali vodními děly a slzným plynem, později večer nastoupili těžkooděnc­i.

Velkolepé oslavy se změnily ve velkolepou rvačku.

Sto tisíc lidí sledovalo zápas na velkých obrazovkác­h u Eiffelovy věže, na pořádek tu dohlížely čtyři tisíce policistů. Na stadionu v Moskvě ještě ani nezaznělo poslední hvízdnutí rozhodčího a třídu Champs Élysées už zaplnily davy lidí. Celkem jich tu podle oficiálníc­h odhadů byl milion.

Velké problémy zažil také východofra­ncouzský Lyon, kde několik set převážně mladých lidí začalo rabovat obchody, ničit auta a zapalovat popelnice, násilnosti se nevyhnuly ani Bordeaux a Marseilles. Nejhorší scény však byly v Paříži, kde ještě v pondělí uprostřed noci těžkooděnc­i rozháněli dav vodními děly.

V dočasné jednotě

Pro mnohé Francouze však vítězství tyto problémy přebíjí. „Je to obrovská věc,“říká muž oblečený v dresu s číslem 10. Na prsou má znak galského kohouta, tradiční symbol Francie. Na zádech velkým písmem Mbappé, jméno 19letého útočníka pařížského fotbalovéh­o klubu Paris Saint-Germain, který se na nedělním vítězství Francie významně podílel, nyní téměř národního hrdiny. Pochází z pařížského předměstí Bondy, kde se narodil kamerunské­mu otci a alžírské matce.

„Máme tady ve Francii dost problémů,“ pokračuje jeho fanoušek s odkazem na nedávné teroristic­ké útoky, stejně jako sociální napětí v chudých okrajích francouzsk­ých měst. „Nyní jsme jeden celek, všichni společně. Není tu žádné náboženstv­í, žádné rozdíly, a tak je to dobře.“

Podobná nálada panovala i po oslavách prvního titulu v roce 1998. Francouzsk­ému týmu se tehdy říkalo „génération black, blanc, beur“, tedy generace černochů, bělochů a Arabů. Jejich vítězství se bralo jako vítězství nové Francie, v níž rasové problémy ustoupily do pozadí. Ne nadlouho.

„Všechna tahle euforie a nadšení jsou sice přínosné, jsou to ale jen emoce, které brzy pominou,“domnívá se Mahmoud Bourassi, který na předměstí Bondy vede centrum pro děti a mládež. „Tyto dny jsou mimořádné,“uvažuje Bourassi. „Co ale bude zítra?“

 ??  ??
 ?? Foto: 2x ČTK a Profimedia.cz ?? Oslavy střídalo násilí
Paříž a další francouzsk­á města zažila rušnou noc. Oslavy vítězství na šampionátu ve fotbale se změnily v rabování a násilné potyčky s policií. Ve vazbě skončilo na 300 lidí, dva lidé zahynuli.
Foto: 2x ČTK a Profimedia.cz Oslavy střídalo násilí Paříž a další francouzsk­á města zažila rušnou noc. Oslavy vítězství na šampionátu ve fotbale se změnily v rabování a násilné potyčky s policií. Ve vazbě skončilo na 300 lidí, dva lidé zahynuli.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia