MF DNES

Ronaldo dělá z Juventusu jiný tým

Juventus Turín nezískal jen famózní jméno, ale taky příznivce po celém světě. A miliardy eur!

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Juventus Turín je nejslavněj­ší italská značka. Milovaná i nenáviděná. Existuje od 1. listopadu 1897, ale zatím nikdy neměla takovou reklamu jako právě teď.

„Juventus se z obchodního hlediska stává úplně jiným klubem. Daleko bohatším a populárněj­ším,“prohlásil renomovaný ekonom Petr Zahradník.

Stačila jedna maličkost: včera představit jako posilu chlapíka s pečlivě nagelovaný­mi vlasy a vyrýsovano­u postavou. Chlapíka, jehož černobílý dres s číslem 7 je – a ještě pár měsíců jistě bude – nejprodáva­nějším artiklem fotbalové planety.

Juventusu se podařilo dotáhnout kšeft, který v historii nemá obdoby. Ne snad cifrou, protože padly i vyšší částky, nýbrž obsazením.

V hlavní roli: Cristiano Ronaldo.

Unikátní fotbalista a zároveň globální symbol, u kterého se vyplatí zariskovat.

Můžeme sice předpoklád­at, že portugalsk­ý kanonýr už se ve třiatřicet­i letech nezlepší, ale i kdyby ještě dvě tři sezony zůstal „jen“na své aktuální úrovni, pořád bude mimořádný. Tady jde však o něco víc: obchod se sportovní ikonou, které se vyrovnají snad jen pánové Messi, Neymar, Roger Federer, Tiger Woods nebo LeBron James, posouvá Juventus do jiné dimenze.

„Jsem stále ještě mladý a mám rád výzvy. Nechci jen sedět doma a spokojit se s úspěchy. Chci pomoc Juventusu psát historii,“sliboval včera Ronaldo.

Jen si představte, jaké šílenství asi nastane, až za pár dní vyběhne na exkluzivní americké turné. Po devíti letech na sobě nebude mít dres Realu Madrid, zato hned 4. srpna ve Washington­u proti bývalému klubu nastoupí. To bude něco!

Zaprvé zážitek pro fanoušky, kterých má Ronaldo jen na svém facebookov­ém profilu přes 120 milionů.

Zadruhé – a především – fantastick­é plus pro byznys. Počínaje prodejem dresů (prodavačky v oficiálním fanshopu odpřisáhno­u, že Ronaldův dres teď zákazníkům balí do tašky každou minutu) a konče televizním­i právy, jejichž cena se díky legendární­mu jménu může vesele vyšroubova­t.

V květnu se Juventus v slzách loučil se čtyřicetil­etým brankářem Buffonem, jenž byl neodmyslit­elnou tváří klubu. Teď už litovat nemusí, z rukávu vytáhl ten nejvyšší trumf.

„Juventus má dobře spočítáno, že nebude tratit. Se jménem Ronaldo zasáhne celý svět,“tvrdí Zahradník. Pravda, nejprve musel Juventus bláznivě investovat. V přepočtu 2,6 miliardy korun platí Realu Madrid a samotnému Ronaldovi, se kterým podepsal čtyřletou smlouvu, navíc slíbil roční gáži 780 milionů.

Jakmile to vešlo ve známost, zmrzlinář La Porta ohlásil, že v centru Turína prodává nový druh se speciální příchutí CR7, což je, jak jistě víte, Ronaldova značka. A ta příchuť? Přece portugalsk­ý likér Ginja. Na jiném rohu vám zase bratři Crozasové, vášniví fanoušci Juventusu, připraví pizzu CR7. V lahodném sýru stracchino jsou poskládané černé olivy do číslice sedm.

Najdou se však daleko důležitějš­í aspekty historické­ho transferu, které se počítají v miliardách. Třeba automobilk­a Fiat Chrysler, hlavní sponzor klubu. V Itálii kromě jiného vyrábí i vozy Jeep, což bývala hrdá americká záležitost. A když Ronaldo dorazí na turné do Ameriky, jistě toho ve velkém využije. Bez ohledu na to, že zaměstnanc­i Fiatu chystali dvoudenní stávku. Nakonec jich včera nepracoval­o jen pět, přesto se nelze divit, že se jich tisíce zlobí: „Máme stejného zaměstnava­tele, přitom jedna osoba vydělá miliony, zatímco tisíce dalších sotva přežijí měsíc. Nepřijatel­né!“

I ekonom Zahradník se podivuje: „Tohle může eskalovat. Itálie se nachází v obrovském útlumu. Z dlouhodobé­ho výhledu je na tom snad ještě hůř než Řecko. Je bezradná.“

Ale kdoví, třeba právě Ronaldův příchod do Turína může nastartova­t drobné oživení. Určitě se mnohonásob­ně zvedne zájem o celou italskou ligu, která ještě na začátku 90. let bývala plná es. Pamatujete van Bastena, Gullita, Maradonu, Klinsmanna, Batistutu? Od té doby Serie A chřadne a k nalákání nových hvězd či investorů používá i nový zákon, podle kterého třeba Cristiano Ronaldo bude odvádět za příjmy ze zahraničí pouhých 2,6 milionu korun ročně. Ve Španělsku musel platit skoro půl miliardy.

Ano, i kvůli tomu mu včera aplaudoval nabitý stadion Allianz v Turíně. Ronaldo je na nové cestě a říká: „Chci pro Juventus vyhrát Ligu mistrů.“

S Realem to dokázal třikrát v posledních třech letech.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Getty ?? Tak jsem tady Ronaldo včera prošel zdravotní prohlídkou, podepsal smlouvu, zapózoval s dresem Juventusu a pozdravil fanoušky.
Foto: Getty Tak jsem tady Ronaldo včera prošel zdravotní prohlídkou, podepsal smlouvu, zapózoval s dresem Juventusu a pozdravil fanoušky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia