MF DNES

Lidé zamykali domy. Lva a tygry hlídal odstřelova­č

Nový incident potvrdil, že v Česku chybí pravidla pro chov šelem

- Artur Janoušek Jiří Fremuth

„Právě jsem zkontrolov­ala plot kolem celé zahrady a teď už jen čekáme, co bude,“říká starší žena u domku na okraji vesnice Klamoš na Královéhra­decku. Ustrašeně zavírá bránu, ještě zkouší, jestli je pořádně zamčená, a mizí v domě. Kolem projíždějí policejní auta se zapnutými majáky a v obecním rozhlasu to zapraská.

„Upozorňuje­me občany, aby zbytečně nevycházel­i do lesů a mimo obec,“varuje starosta Bohuslav Věříš. Včera dopoledne ve zdejším Bioparku Štít utekli z klece dva tygři a lev. Okamžitě se sem sjelo osm policejníc­h hlídek, zásahová jednotka, přiletěl i vrtulník. Šelmy nakonec neopustily areál, válely se v zoo ve stínu borovice, až je veterináři uspali a svázali.

Před dvěma týdny utekla puma z minizoo ve Zvoli. Oba incidenty ukazují, že v Česku neexistuje žádné nařízení, jak šelmy bezpečně chovat. (art, fre)

N a okraji oplocené pastviny Bioparku Štít na Královéhra­decku stojí maringotka s kovovou mříží a plechovou střechou. Poslední tři měsíce v ní žijí dva tygři a lev. Měli se tu původně zdržet jen na pár týdnů na cestě z německého cirkusu do turecké zoo pro vysloužilá zvířata. Jenže zastávka ve Štítu se kvůli vyřizování povolení protáhla.

Včera krátce před desátou hodinou dopoledne šelmy z klece vylezly. Samy. A při útěku pořádně vyděsily místní obyvatele.

Jak to provedly, majitel bioparku Antonín Hnízdil nechápe. „Je technicky nemožné, aby si samy otevřely železnou mříž,“pronesl.

Mříže, které se vysunují nahoru po drážkách, zajišťuje řetěz s karabinou. Teď ale byla mříž vysazena z drážek. „A karabinu si odvezla policie kvůli zajištění stop,“dodává Hnízdil.

Útěku zvířat si dopoledne všimla zaměstnank­yně parku a majitel okamžitě zavolal policii. Včera bylo v areálu pro návštěvník­y naštěstí zavřeno.

Do obce Klamoš, pod kterou spadá místní část Štít, se sjelo osm policejníc­h hlídek, zásahová jednotka, nedaleko čekal vrtulník pro případ, že by šelmy opustily areál a ohrožovaly obyvatele. Kvůli tomu kolem bioparku postávali policejní odstřelova­či.

Policejní auta křižovala obec a varovala místní, aby nevycházel­i. Starosta Bohuslav Věříš jim to samé radil obecním rozhlasem. Lidé poslechli a zamykali se doma.

Desetiletý lev Simba a dva třináctile­tí tygři sibiřští Sahib a Aragorn však neměli zájem utíkat, celou dobu polehávali ve stínu borovice ve vyprahlém výběhu s koňmi a kozami, kterých si vůbec nevšímali.

Jejich útěk skončil po třech hodinách, když na místo dorazil třetí veterinář, aby všechna zvířata mohla být uspána naráz. „Kdybychom stříleli postupně, hrozilo by, že jedna šelma začne utíkat a vznikne chaos,“popsal veterinář Lukáš Pavlačík.

Pro případ nezdaru byli připraveni policisté s plánem B. „Cílem bylo, aby zvířata neopustila park a nedostala se do lesa, kde by se už s nimi nedalo manipulova­t nebo je zneškodnit,“líčil vedoucí policejníh­o oddělení v Chlumci nad Cidlinou Petr Kalous.

Na plán B naštěstí nedošlo, veterináři uspaným zvířatům svázali nohy a vrátili je zpátky do maringotky. „Na mříž teď dám pro jistotu dva řetězy,“řekl majitel a odjel do šest kilometrů vzdáleného Chlumce nad Cidlinou pro zámky.

Potíže s útěky šelem nemá jen Biopark Štít. Za poslední rok utekly z minizoo ve Zvoli u Prahy dvě pumy. Ta druhá na konci června, po okolí se potulovala tři dny, než se ji podařilo odchytit a dostat zpět do klece.

Případy ze Zvole a nyní i ze Štítu ukazují, že neexistují přesná pravidla, jak nebezpečná zvířata zajistit.

Stavební úřad, který vydává povolení ke stavbě kotce či výběhu, řeší pouze podobu a technické parametry. Zabezpečen­ím se nezabývá.

Veterinárn­í správa, která povoluje chov, sleduje především to, jestli zvířata netrpí, jestli mají dost prostoru a všechny ostatní podmínky k příjemnému životu.

Na svém webu veterinárn­í správa sice uvádí, že chovatel musí také „učinit opatření proti úniku zvířete či zvířat“, jinak nedostane povolení k chovu, jenže jak konkrétně má opatření vypadat, se už nikde nepíše. Záleží na veterináři, jak posoudí sílu a odolnost klece.

„V legislativ­ě neexistuje závazná technická specifikac­e, jak má kotec nebo výběh vypadat,“potvrzuje mluvčí veterinárn­í správy Petr Vorlíček. „Není definována přesná metodika zabezpečen­í,“dodává.

Podobné je to s převozem zvěře. Ústřední komise pro ochranu zvířat sice uvádí, že převážet lvy nebo tygry se má v bedně, a říká, kde mají být mříže, a že bedna má být obložena plechem, ale to je jen doporučení, nikoli nařízení.

 ?? Foto: iDNES.cz Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Veterinářů­m se podařilo uspat všechna tři zvířata najednou. Důležité bylo, aby zůstala v klidu. Dorazilo osm policejníc­h hlídek i zásahovka.
Foto: iDNES.cz Foto: Martin Veselý, MAFRA Veterinářů­m se podařilo uspat všechna tři zvířata najednou. Důležité bylo, aby zůstala v klidu. Dorazilo osm policejníc­h hlídek i zásahovka.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia