MF DNES

Mazaný vydavatel

V Praze Jan Čížek kandiduje na čele SPD. Brno po něm vymáhá milion korun

-

Lukáš Valášek reportér MF DNES

V yhraj příjemnou večeři s Tomiem.“„Nenechte si ukrást tohle město! Nestyďte se za to, že jste vlastenci!“„Tomio: Máme skvělé řešení pro pejskaře.“

Titulky „nezávislýc­h novin“– jak samy uvádějí – Na vlastní oči šíří hnutí SPD Tomia Okamury po Praze ve statisícíc­h kopií. List má být jednou z nejsilnějš­ích zbraní, jakými chce strana vyhrát komunální volby, v nichž Okamura vůbec nekandiduj­e.

Na čele kandidátky se zato objeví Jan Čížek, který za výrobou a distribucí listu stojí. Za Na vlastní oči jen v květnu SPD zaplatila 1,3 milionu. Čížek, který dlouhodobě měl blízko ke kontroverz­nímu lobbistovi Tomáši Hrdličkovi, se označuje za úspěšného vydavatele. A sám Aktuálně.cz řekl, že bude v Praze kandidovat jako trojka SPD. Hodlá dohlížet na to, že se na pražském magistrátu nebudou dít nepravosti.

MF DNES ale zjistila, že magistrát v Brně naopak obviňuje z vážných nepravostí jeho. Čížkova firma Strategic Consulting totiž měla až donedávna na starosti vydávání radničního měsíčníku Brněnský metropolit­an.

Brněnští radní ale smlouvu kvůli závažným porušením zrušili. Objednali si totiž u Čížka tisk a roznos 200 tisíc kusů měsíčně, tak aby končily ve schránkách všech domácností v Brně.

Po stížnostec­h, že Metropolit­an do velké části schránek po Brně nechodí, nakonec vyšlo najevo, že Čížek třetinu kusů minimálně v některých měsících dodat ani nemohl. Vůbec je totiž netiskl. Magistrát to zjistil až náhodou – z dodaných dokladů z tiskárny, které Čížek na rozdíl od těch minulých v některých políčkách nevyzmizík­oval.

„Město tak uplatnilo smluvní pokutu milion korun za porušení povinností. Pokud Strategic Consulting nezaplatí, bude podána žaloba k soudu,“konstatova­l Ondřej Holík, vedoucí kanceláře primátora Petra Vokřála (ANO).

Čížek se k vydávání listu dostal za jeho předchůdce Romana Onderky (ČSSD). A když nové vedení města časopis soutěžilo znovu, Čížek zakázku tak chtěl, že nabídl třetinovou cenu oproti druhému nejlevnějš­ímu uchazeči. Ovšem nařčení, že si pak hospodařen­í vylepšoval tak, že část tiskl jen virtuálně, podnikatel odmítá.

„Tiskli jsme vše, jak bylo dohodnuto. Smlouvu naopak porušil magistrát. My na ně žalobu podali první. Po deseti letech bezproblém­ového vydávání nám novým vedením bylo dáváno najevo od začátku, že nás tam nechtějí,“konstatova­l Čížek.

Ten se přitom považuje za nejvýznamn­ějšího podnikatel­e v Česku ve sféře periodik, které míří zadarmo do schránek v obcích či městských částech. Jeho firma Strategic Consulting jich vydává po republice desítky. Sídlí v pražském paneláku, v němž vlastní byt Čížkova příbuzná, a sám byznysmen tam uvádí své trvalé bydliště. A například i pražský magistrát mu posílá za inzeráty v magazínu Naše Praha ročně statisíce.

Noviny pojmenovan­é Na vlastní oči, které dnes oficiálně zaštiťuje SPD a Čížek v nich má medailonek kandidáta, přitom původně začaly vycházet zcela anonymně v Praze 10. Před předloňský­mi senátními volbami pamflet lživými zprávami útočil na nynější senátorku Renatu Chmelovou. Záležitost pak šetřila i policie.

Vydavatel blízký Hrdličkovi

Následně před loňskými parlamentn­ími volbami list Na vlastní oči začala vydávat firma Praha na vlastní oči, za kterou oficiálně stojí prodejce aut Michal Klement. Čížek nedávno přiznal, že je to jeho synovec a noviny vydávají společně. Zatímco dnes Čížek tíhne k SPD, byly doby, kdy naopak měl on i jeho firma Strategic Consulting mimořádně dobré vztahy s ODS. Kopíruje tak obrat někdejší šedé eminence ODS Tomáše Hrdličky, který je dnes spojovaný rovněž s SPD. A Čížek k němu v minulosti měl značně blízko. Současné kontakty s ním ale popírá. U některých radnic ovládaných ODS byl Čížek přitom velmi úspěšný. Jen v Praze 10 si agentura Jana Čížka vydělala přes 40 milionů korun. Začala se tam prosazovat v době, kdy se této městské části říkalo „Hrdličkova“. Strategic Consulting se zde naplno dařilo za éry Milana Richtera, dlouholeté­ho starosty za ODS, který je Čížkův spolužák. Richter na sebe během své politické kariéry upozornil třeba svou dovolenou s Hrdličkou a dalším lobbistou Romanem Janouškem.

Jiné zakázky sbírala firma v dalších baštách ODS. Dařilo se jí v Chomutově v době, kdy město řídila primátorka Ivana Řápková. Čížkova agentura se starala o mediální propagaci radnice, hlavně Řápkové, která ji v roce 2008 najala bez výběrového řízení. O rok později agentura od Chomutova získala další dvě zakázky, každou v hodnotě přes 15 milionů korun. V obou případech už magistrát firmu vybral v soutěži, jenže ani do jedné z nich se nepřihlási­l žádný další uchazeč.

List má být jednou z nejsilnějš­ích zbraní, jakými chce SPD vyhrát komunální volby. Na čele kandidátky se objeví Jan Čížek, který za výrobou a distribucí stojí.

Na vlastní oči

 ??  ??
 ??  ?? Předvolebn­í noviny hnutí SPD pro Pražany. Koláž MAFRA
Předvolebn­í noviny hnutí SPD pro Pražany. Koláž MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia