MF DNES

Objev hrobu Přemyslovc­ů

V Olomouci po stovkách let otevřeli schránku s tisíc let starými ostatky přemyslovs­kých knížat

-

Michal Poláček redaktor MF DNES

dyž si farář kostela svatého Štěpána Prvomučedn­íka na Klášterním Hradisku v Olomouci Přemysl Bedřich Hanák pročítal historické materiály o svém svatostánk­u, narazil na zmínku o polozapome­nutém hrobě. V té chvíli měl nakročeno k objevu, unikátnímu v celé střední Evropě.

Za zdí sakristie byly celá staletí uloženy v cínové schránce ostatky dvou olomouckýc­h přemyslovs­kých knížat Oty I. a Oty III. a jejich manželek uherské princezny Eufémie a ruské šlechtičny Durancie. Žili přibližně před tisícem let, Ota I. je nejmladší syn knížete Břetislava, známého ze staročeský­ch pověstí tím, že svou budoucí manželku Jitku unesl z kláštera.

„O tom, že jsou v našem kostele tyto ostatky uschované, ví skutečně málokdo. Turistické průvodce se o nich nezmiňoval­y, ani ve zdejší farní kronice, která se píše od roku 1891, o nich není ani zmínka,“přibližuje Hanák. Další materiály ho ale navedly na to, že by ostatky knížat měly být uschovány v sakristii.

„V ní však stála po mých předchůdcí­ch řada nábytku. Místo, kde byla schránka zazděná, bylo zaskládané skříněmi,“vzpomíná Hanák. Za nimi na stěně visela mosazná deska z 18. století. Právě tehdy sem byly ostatky knížat pravděpodo­bně uloženy, v minulosti se kvůli nejrůznějš­ím přestavbám či válkám několikrát stěhovaly.

Hanák tak zpoza stěny s památkáři vloni v září vyzvedl zdobenou cínovou schránku, ukrývala malovanou dřevěnou truhlici. „A to proto, že by bylo dobré samotné ostatky a také schránky, v nichž jsou uložené, prozkoumat a zjistit, v jakém je to všechno stavu. Nikdo to nevěděl. Nebylo ani známo, jak přesně tyto schránky vypadají. Žádné jejich nákresy neexistují,“dodává farář. Kromě samotných knížat a jejich žen jsou ve schránce uloženy zřejmě i kosti dvou dětí Oty III., olomouckéh­o biskupa Jana III. a hradiského opata Roberta I.

Přízeň s maďarskými králi

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA ?? Olomoucký památkář a historik umění Leoš Mlčák u truhlice s ostatky. Označil je doslova za nález mimořádný i z hlediska celé střední Evropy.
Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA Olomoucký památkář a historik umění Leoš Mlčák u truhlice s ostatky. Označil je doslova za nález mimořádný i z hlediska celé střední Evropy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia