MF DNES

Psychiatři: Hlídat nebezpečné pacienty? Nejsou na to peníze

-

Nejvýznamn­ější ostatky, které jsou v unikátní cínové schránce v olomouckém kostele sv. Štěpána uložené, patří čtveřici zakladatel­ů benediktin­ského kláštera a následně premonstrá­tské kanonie na Klášterním Hradisku. Jde o zdejší přemyslovs­ká

Michaela Endrštová redaktorka iDNES.cz

Minulý týden pobodal v Prachovicí­ch na Chrudimsku muž dva lidi. Útočníkova matka posléze médiím řekla, že je její syn psychicky nemocný a trpí schizofren­ií. Tvrdila, že syna odvedla do psychiatri­cké léčebny, jenže lékaři ho údajně odmítli hospitaliz­ovat, protože k tomu neshledali důvod.

Před dvěma roky zase v pražském obchodním centru ubodala psychicky narušená žena – krátce po propuštění z léčebny – jinou zákaznici. Jiná duševně nemocná žena v roce 2014 ve Žďáru nad Sázavou zabila nožem šestnáctil­etého chlapce.

„Podobné případy se mohou opakovat a skoro nic se s tím nedá dělat. Nemůžeme ale mluvit o selhání systému. Nelze zkrátka zavřít všechny lidi. Takto nemocní lidé by měli být zaléčení a jejich stav by měl být knížata Otu I. (zemřel v červenci 1087) a Otu III. (zemřel v květnu 1160) a jejich manželky Eufémii a Durancii. Ostatky jsou ve výborném stavu i díky tomu, že byly při ohledání v 17. století omývány horkým vínem. sledován, jenže na to nejsou peníze,“domnívá se znalec z oboru psychologi­e Karel Netík.

Léčebna, která zjistí, že je daný jedinec nebezpečný sobě nebo svému okolí, může pacienta hospitaliz­ovat proti jeho vůli. Potřebuje k tomu souhlas soudu. Když je však pacient stabilizov­án a nepředstav­uje nebezpečí, je propuštěn do ambulantní péče. Dál bere léky, jenže když je brát přestane, leckdy na to nikdo nepřijde.

Dobrovolná léčba

„Pokud je daný člověk dospělý, svéprávný a nemá soudem nařízenou ochrannou léčbu, tak se léčí na bázi dobrovolno­sti. Soud ale může (a zároveň nemusí) vyslovit ochrannou léčbu teprve tehdy, když je spáchán nějaký trestný čin,“říká psychiatri­čka Růžena Hajnová.

Netík upozorňuje, že lékařům nikdo nezaplatí, aby propuštěné­ho pacienta kontrolova­li. „Bylo by to pro ně strašně moc práce navíc,

Hanák teď s historikem umění a památkářem Leošem Mlčákem shání sponzory na analýzu DNA. „Mimo jiné by doložila autentično­st ostatků a jejich příbuznost s ostatky Přemyslovc­ů, které už byly zanalyzová­ny v Praze. U ostatků manželky Oty I. by pak potvrdila příbuznost s uherskou panovnicko­u linií,“je přesvědčen Mlčák. Objev označuje historik za naprostý unikát. protože mají stovky pacientů a často nemají ani sestru, která by takové lidi sledovala a starala se o to, co s nimi je,“říká Netík.

Do budoucna je v plánu vznik Center duševního zdraví, jejichž cílem je přesunout péči o duševně nemocné z léčeben do terénu, aby lidé mohli docházet za psychiatri­ckou pomocí ze svých domovů, a pomoci jim vrátit se do běžného života.

Na lůžková oddělení se budou dostávat jen pacienti s vážnějšími psychickým­i problémy. Podle Hajnové ale v tomto ohledu reforma nepomůže. „Problém je v tom, že psychiatři jsou přetížení a je jich nedostatek,“říká.

„Záleží na tom, jak rychle se takový člověk dostane do péče odborníků a jak se k problemati­ce staví rodina. Důležité je, aby to okolí, které vidí, že je takový člověk nějakým způsobem nebezpečný, signalizov­alo. Stačí třeba obvodnímu lékaři, který může zapojit policii i záchranáře,“dodala lékařka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia