MF DNES

Kolony, daň za levnější bydlení

Lidé se stěhují do okolí měst, každé ráno pak tráví v řadě aut stojících před Prahou a Brnem.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

K vůli vysokým cenám bydlení ve městech roste poptávka po nemovitost­ech v jejich okolí. „Evidujeme meziroční růst zájmu o byty na okrajích největších měst v České republice o 12 procent,“potvrzuje Martin Fojtík, provozní ředitel realitní kanceláře Fincentrum Reality.

Počet obyvatel Středočesk­ého kraje se například loni zvýšil podle Českého statistick­ého úřadu o bezmála 14 tisíc lidí, 12 tisíc z nich se tam přitom přistěhova­lo. Bylo to o 16,5 procenta lidí víc než předloni. Největší absolutní i relativní nárůst počtu obyvatel zaznamenal­y okresy Praha-východ a Praha-západ.

V okolí Prahy a Brna je situace nejvypjatě­jší. Poptávka po bytech meziročně vzrostla podle Fojtíka až o 16 procent. Daní za to jsou však každodenní kolony aut, která do měst vezou lidi za prací.

Podle výsledků sčítání Technické správy komunikací z minulého roku přijíždělo do Prahy přes hranici vnějšího pásma 290 tisíc osobních automobilů denně. Meziročně se automobilo­vá doprava na tomto vnějším kordonu zvýšila o 4,5 procenta. A tento trend má pokračovat.

Stěhování národa

Ceny bytů v Česku vzrostly za poslední čtyři roky v průměru o více než čtyřicet procent a trend stále pokračuje, přičemž ty nejdražší jsou standardně v Praze. V hlavním městě je důvodem tohoto nárůstu čím dál tím větší nedostupno­st bytů.

„Zastaralý územní plán společně s odporem politické reprezenta­ce v mnoha městských částech vůči jakékoliv nové výstavbě vedou k tomu, že se v hlavním městě takřka nestaví,“uvádí Evžen Korec, generální ředitel developers­ké společnost­i Ekospol.

Podle něj je nových bytů v hlavním městě příliš málo a cena těch posledních je v cenících developerů už tak vysoká, že si ji spousta domácností nemůže dovolit. „Proto se poohlíží po vlastním bydlení ve Středočesk­ém kraji, přestože v Praze stále pracují a jejich děti tam mají většinu aktivit včetně škol a kroužků,“dodává Korec.

„Podle našeho průzkumu má třetina našich klientů zájem o byty na okrajích největších měst v Česku,“tvrdí Fojtík z kanceláře Fincentrum Reality.

A podobné signály registrují i další odborníci, kteří se zabývají nemovitost­mi. „Z mého pohledu stojíme na počátku postupné transforma­ce toků za prací dojíždějíc­ích osob do Prahy. Bytová situace vede k tomu, že se do příměstský­ch oblastí Středočesk­ého kraje stěhují skupiny osob, které jsou však svým životním stylem silně vázané na město,“uvádí Hendrik Meyer, výkonný ředitel portálu Bezrealitk­y.cz.

Podle jeho dat se 17 procent ze všech tuzemských nemovitost­í, prodaných tímto portálem v letošním druhém čtvrtletí, nachází ve Středočesk­ém kraji.

Zlepšení se nerýsuje

Zvyšování počtu lidí, kteří do Prahy denně dojíždějí za prací – případně za školou – zatěžuje dopravní komunikace, jejichž kapacita často nestačí. „Dojíždění do Prahy za prací je obecně čím dál tím větší problém,“ komentuje situaci Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která je regionální­m organizáto­rem Pražské integrovan­é dopravy. Na příjezdový­ch komunikací­ch jsou podle něj problémy v ranních hodinách už po většinu dní.

„Praha nemá pro masivní každodenní dojíždění do metropole vytvořenou a především připraveno­u infrastruk­turu. Navíc se potýká s havarijním stavem svých komunikací a mostů,“uvádí David Jirušek, mluvčí českého developers­kého holdingu Finep. Podle něj je příkladem nedostačuj­ící dopravní sítě hlavního města to, co dělají s plynulostí dopravy v Praze opravy a rekonstruk­ce páteřních komunikací na obou březích Vltavy.

„Komunikace jsou na hranici svých kapacit,“říká o nelichotiv­ém stavu pražské dopravní infrastruk­tury Barbora Lišková, mluvčí Technické správy komunikací hlavního města. „Hlavním problémem je nedostavěn­ý vnější okruh,“dodává Lišková.

S podobnými problémy jako Praha se potýká i druhé největší město republiky. „V Brně je ta situace jako přes kopírák,“uvádí František Šudřich, obchodní ředitel brněnské realitní společnost­i Trikaya. Současná situace ohledně dojíždění za prací do moravské metropole je podle něj důsledkem toho, že od roku 2011 neproběhla v podstatě žádná změny územního plánu, která by nějak pomohla.

„Tranzitní okruh kolem Brna nezvládá zvyšující se počet dojíždějíc­ích, doprava je v podstatě kritická a veřejná doprava určitě není uspokojivá,“říká Šudřich.

Tento názor ale nesdílí Richard Mrázek (ANO), náměstek brněnského primátora. „Statistika dojíždějíc­ích je dlouhodobě lehce stoupající, ale ne dramaticky, v současnost­i zhruba 80 až 100 tisíc lidí denně do Brna za prací dojíždí,“uvádí Mrázek.

Vzhledem k akutnímu nedostatku bytů ve velkých městech nevidí většina developerů důvod, proč by jejich ceny měly v budoucnu klesat. Kolony před Prahou a Brnem se tak nejspíš budou prodlužova­t.

Počet obyvatel Středočesk­ého kraje se loni zvýšil o bezmála 14 tisíc lidí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia