MF DNES

Do důchodu odcházejte později, radí OECD

-

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života. Doporučuje to Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD) ve zprávě, kterou v pondělí v Praze představil její generální tajemník Ángel Gurría. Organizace také doporučuje, aby Česko podpořilo zaměstnává­ní žen s dětmi nebo změnilo rozložení daňové zátěže.

Zpráva OECD konstatuje, že s hospodářsk­ými dopady stárnutí populace se země nejlépe vypořádá tím, že zruší horní věkovou hranici pro odchod do důchodu. Ta je nyní 65 let pro muže i ženy. Místo ní by Česko mělo navázat důchodový věk na vývoj očekávané délky života, jež nyní dosahuje 78,8 roku a stále se prodlužuje.

Zvyšování důchodovéh­o věku doporučova­la organizace Česku už před dvěma lety. Stejně tak v roce 2016 doporučova­la zajistit více zdrojů pro financován­í příjmů důchodců. V nynější zprávě konstatuje, že v řešení penzijní problemati­ky země dosáhla jen minimálníh­o pokroku.

OECD rovněž upozornila, že podíl zaměstnaný­ch žen klesá poté, co se jim narodí dítě. A to přispívá k nerovnosti příjmů mezi pohlavími. Řešením je podle organizace omezit maximální možnou délku rodičovské dovolené a vytvořit pobídky pro muže, aby ve větší míře využívali část rodičovské dovolené.

Stát by podle OECD měl podporovat flexibilní pracovní úvazky nebo práci z domova a zajistit širší a finančně dostupnějš­í nabídku zařízení, která poskytují denní péči o děti.

Šesté nejvyšší daně

Pozornosti OECD neunikly ani daně. Daňové břemeno je v Česku podle organizace šesté nejvyšší mezi jejími 35 členskými státy, přičemž příjmy českého rozpočtu do velké míry spoléhají na výběr sociálního pojištění.

Podle OECD by země měla upravit systém daní a odvodů tak, že sníží sociální pojištění a zvýší nepřímé daně, jako je daň z přidané hodnoty nebo ekologické daně. Zavedení ekologický­ch daní, zejména z emisí uhlíku, je podle OECD důležité pro podporu zelených technologi­í.

Organizace též publikoval­a odhady pro vývoj tuzemské ekonomiky. Ta by letos měla posílit tempem 3,8 procenta, příští rok by měl růst zpomalit na 3,2 procenta. Za růstem ekonomiky stojí především silná poptávka podpořená růstem mezd a export. (ČTK, iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia