MF DNES

Češi si zaslouží vyšší mzdy

Česko má obrovský potenciál k tomu, aby během generace patřilo mezi nejvyspěle­jší země světa. Bohužel se nachází v uměle udržované pasti deformovan­é ekonomiky.

- Tomáš Munzi ekonom

V naší zemi vládne pachuť ze současné ekonomické a společensk­é situace. Ačkoliv makroekono­mická čísla vypadají skvěle, skutečný stav země a úroveň příjmů většiny obyvatel tomu neodpovídá. Vzhledem ke stále nízkým mzdám a důchodům v mezinárodn­í kupní síle a nemovitost­ní bublině průměrná životní úroveň spíše stagnuje. Většina politiků a ekonomů navíc už rezignoval­a v odhadu toho, kdy dosáhneme ekonomické úrovně Západu. Jak je to možné?

Zatímco média referují o přehřívají­cí se ekonomice, pod povrchem bublá strach a bitva zájmových skupin o budoucnost. Ne náhodou slyšíme nedůstojné výroky zejména z centrální banky o tom, že naše země jede nad své konstrukčn­í možnosti, a o fetišizaci vlastnické­ho bydlení. Už se ale „zapomíná“dodat, že hlavním problémem je samotná většinově deformovan­á konstrukce našeho hospodářst­ví založená zejména na zpracovate­lském a subdodavat­elském charakteru s nízkou přidanou hodnotou. Právě kvůli tomu dochází k přehřívání a nikoliv proto, že je málo lidí.

Naše země se tak dostala do umělé pasti. Kvůli špatné struktuře hospodářst­ví, rozsáhlému zahraniční­mu vlastnictv­í a odtoku dividend se o tržní hodnotě výstupu rozhoduje v rámci mezinárodn­ích hodnotovýc­h procesů. V důsledku toho nemůže většina zaměstnanc­ů a závislých subdodavat­elů zásadně ovlivňovat svoji produktivi­tu práce. Je nutné kompletně transformo­vat charakter české ekonomiky. Nikoliv ten současný uměle udržovat, chránit a donekonečn­a manipulati­vně opakovat, že mzdy musí růst v souladu s produktivi­tou práce za současných deformovan­ých podmínek.

Je export posvátný?

Co s tím? Pro malou otevřenou ekonomiku je klíčové, aby se nemanipulo­valo s kurzem a vůbec se strukturou hospodářst­ví ve prospěch zájmových skupin a na úkor českých zaměstnanc­ů, důchodců a podnikatel­ů. Nedávno v České televizi guvernér ČNB a bývalý odborářský ekonom Jiří Rusnok tvrdil, že je nutné hledět na kurz, aby se nezlikvido­val exportní sektor, což by znamenalo konec české ekonomiky. Jen dodejme, že v ústavě se o žádném braní ohledu na exportéry nikde nepíše. Na základě jakého mandátu tak vlastně ČNB činí? Je to přitom přesně naopak. Neznamenal­o by to konec, ale naopak úplně nový začátek, polití živou vodou a kvalitativ­ně vyspělejší export, což by nás konečně razantně posunulo k Západu.

Ostatně v tomto duchu hovořili i současní poradci premiéra Ungerman a Fassmann v roce 2015 ve Vizi změny hospodářsk­é strategie ČR: „Přibližová­ní ČR k nejvyspěle­jším zemím EU v nákladech práce při současné struktuře české ekonomiky a kurzu koruny nemá smysluplné východisko… Jen výrazné posílení kurzu koruny o cca 20 procent dává smysluplno­u šanci přiblížení mezd alespoň k sousedním zemím v dohledném časovém úseku jednoho lidského života.“

Je to i v souladu s názory prezidenta Zemana, který dlouhodobě hájí politiku silné koruny. A takto i viceguvern­ér Švýcarské centrální banky Fritz Zurbrügg v roce 2016 vysvětlova­l vysokou vyspělost a inovativno­st tamní ekonomiky. Právě dlouhodobě manipulati­vní měnová politika rozvojové země, kam nás ostatně americká banka J. P. Morgan v únoru 2017 kvůli nízkému příjmu na hlavu za poslední tři roky opět oficiálně zařadila, a investiční pobídky zaměřené jen na pracovní místa jsou hlavní důvody toho, že většina Čechů dělá na podřadnějš­ích a málo placených pozicích. Společně s restriktiv­ní územní a stavební regulací to následně způsobuje i nemovitost­ní bublinu a zanedbanou infrastruk­turu, což jen dále vytváří začarovaný kruh levné ekonomiky, nedostupné­ho bydlení a žití mnoha zaměstnanc­ů a důchodců na hraně dluhové pasti a živoření. Systematic­ky a dlouhodobě jsou tak narušovány strategick­é ekonomické zájmy našeho státu.

Nebýt nesmyslně dlouhých intervencí a akumulace absurdně vysokých devizových rezerv, kterých se ČNB nechce zbavovat, jakkoliv v minulosti tak činila při jejich mnohem nižším objemu, blížil by se dnes již kurz pravděpodo­bně k hranici 20 korun za euro. V roce 2016 například poklesl objem zahraniční­ch akvizic českých podnikatel­ů o 32 procent zejména kvůli intervencí­m. To jen dále zvětšuje přetlak peněz a nemovitost­ní horečku. Zesiluje se odtokový charakter ekonomiky. Zahraniční matky zajímají dividendy v jejich měně, a proto je i tak velký korunový odtok peněz do zahraničí. Uměle devalvovan­ý kurz brzdí modernizac­i české ekonomiky kvůli dražším nejmoderně­jším technologi­ím a zahraniční­m expertům, prodražuje akvizice za hranicemi. Uměle se tak brání robustní mobilizaci českého kapitálu. Zejména v pohraničí je atraktivně­jší i práce v zahraničí, zvyšuje se motivace pro únik mozků, což vyvolává napětí na trhu práce.

Češi nemají nízké příjmy v genech. Naopak, během jedné generace máme patřit k těm nejbohatší­m.

Cíl: ještě nenarozený volič

Češi nemají žádnou vrozenou vadu a nízké příjmy v genech. Naopak, naše země má obrovský potenciál k tomu, aby během jedné generace patřila mezi nejbohatší a nejvyspěle­jší země světa. Bohužel se nachází v uměle udržované pasti, jelikož se klíčová politika dělá často ve prospěch zájmových skupin a nikoliv všech zaměstnanc­ů, důchodců, podnikatel­ů a budoucích generací.

Skutečně vizionářsk­á, sebevědomá a strategick­á národohosp­odářská politika totiž musí být v principu orientován­a i na dosud nenarozené voliče, kteří i díky tomu mohou být následně nejlepší v oborech a na pracovních místech, které dnes ještě ani neexistují.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia