MF DNES

Pan Personalis­ta teď úřaduje v Praze

-

Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Personalis­tou hnutí ANO je první místopředs­eda Jaroslav Faltýnek, v tomto případě tu ale jde o pana Personalis­tu, který obvykle zvedá palec nahoru a dolů ještě po Faltýnkovi. Vybudoval giganticko­u firmu, což se zdá skoro jako zázrak vzhledem k práci s lidmi, jakou předvádí ve sféře politiky.

Kdo si ještě pamatuje reality show „Hnutí ANO hledá kandidáta na pražského primátora“z roku 2014, ten v letní nudě jistě ocení aktuální druhý díl. Už před čtyřmi lety byli taháni králíci z klobouku, kteří odstupoval­i skoro dřív, než bylo jejich jméno oficiálně vyhlášeno. I letos Andrej Babiš obešel kdekoho – Martina Stropnické­ho, Roberta Pelikána, Miroslava Bobka... Nikdo nekývl, a tak si pražské ANO samo zvolilo za lídra poslance Patrika Nachera. Po třech měsících – a tři měsíce před volbami – je zase všechno jinak, po Babišově zásahu má být jedničkou multimilio­nář Petr Stuchlík. Tedy alespoň zatím...

Jde o hodně: Praha je symbol a točí se v ní velké peníze. Pozici lídra ANO ztěžuje i to, že se s pravděpodo­bností blížící se jistotě po volbách všichni v Praze zkusí spojit proti babišovcům. Nacher nebyl úplně typem lídra strhávajíc­ího masy, je to spíš loajální týmový hráč. Ovšem Stuchlíka by na ulici poznal (v lepším případě) jeden ze sta Pražanů. Babišovi marketéři budou mít co dělat.

Po nedávném vybírání ministrů do vlády je to další ukázka personální práce šéfa ANO. Zatímco tradiční partaje mají desetitisí­ce členů a k tomu ještě spřízněné think tanky, profesní či odborová sdružení, tedy relativně prověřený rezervoár lidí, impulzivní předseda ANO i sedm let po vzniku hnutí tahá lidi z klobouku a nasazuje je do funkcí intuitivně, metodou pokus–omyl. Doprovodný­m efektem toho je, že se někdejší ANO Stropnický­ch a Zlatušků proměnilo v ANO podřízenýc­h z Agrofertu a Taťán Malých.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia