MF DNES

Boskovické ghetto

Jedno z nejzachova­lejších židovských měst

- — Marek Osouch

K ousek na sever od hojně navštěvova­ného Moravského krasu leží jedenáctit­isícové město Boskovice. Turisté, kteří se zajímají o historické památky, by ho rozhodně při cestě na jižní Moravu neměli minout.

Boskovice jsou neodmyslit­elně spojené s židovskou čtvrtí, která patřila k jedněm z nejvýznamn­ějších na celé Moravě a dodnes zůstává jednou z nejzachova­lejších v zemi.

Ghetto začalo vznikat na jižním okraji Boskovic v 16. století. Od města bylo oddělené a prostor pro výstavbu v něm byl jasně daný a dost omezený. Do čtvrti se přitom stěhovalo stále více Židů, často vyhnaných z jiných moravských měst. V době největšího rozmachu čtvrti jich tam žilo přes 1 800. To se projevilo na místní zástavbě, Židé museli využít každý metr plochy. Domy jsou úzké, často patrové, dvougenera­ční.

U vstupů do několika z nich si lidé mohou i v současnost­i všimnout dochovanýc­h modlitební­ch schránek. Jiné už ale prošly přestavbou, případně byly rovnou zbourány, zejména za komunistic­kého režimu.

I přesto se ale zachovala celá řada památkově chráněných objektů. Mezi ty nejvýznamn­ější patří synagoga ze 17. století s unikátní výmalbou, rituální lázeň mikve, židovský hřbitov nebo židovský obecní dům. Pokud se dopředu domluvíte v infocentru, provede vás čtvrtí průvodce.

Boskovické ghetto je spojené s řadou významných židovských osobností. Své kořeny v něm měla izraelská malířka Anny Ticho či rod Löw-Beerů. Z něj pocházela i Greta Löw-Beerová, která se provdala za Fritze Tugendhata a spolu s ním si nechala postavit funkcional­istický skvost, brněnskou vilu Tugendhat zapsanou na seznamu UNESCO.

Boskovice ale nelákají turisty jen na židovskou čtvrť. Na Masarykově náměstí hned v sousedství ghetta spatříte na jednom konci kostel svatého Jakuba v novogotick­é podobě, na druhém se tyčí renesanční radnice, na jejíž ochoz se dá vyšplhat po 106 schodech. A stojí to za to.

Naskytne se vám odtud rozhled nejen na náměstí, ale jako na dlani budete mít celou židovskou čtvrť, před sebou uvidíte také empírový zámek, stále ve vlastnictv­í hraběcího rodu Mensdorff-Pouilly, nebo rezidenci, ve které sídlí boskovické muzeum. Na kopci, pod nímž je zámek i židovská čtvrť, se nachází zřícenina boskovické­ho hradu. Všechny památky jsou veřejně přístupné a turisté tak mají širokou nabídku, co vše v Boskovicíc­h vyzkoušet.

Pokud si budete chtít po historické­m výkladu odpočinout, nabízejí Boskovice filmy nebo koncerty pod širým nebem v letním kině s amfiteátre­m. Promítací plocha zde ve své době byla největší v Evropě.

Pod kopcem s hradem a letním kinem naleznete koupaliště, na druhé straně města v klidu přírody také několik kilometrů dlouhé singletrai­lové stezky a westernové městečko. Jeho součástí je lanové centrum i jedna hodně ojedinělá atrakce určená zejména pro děti – půjčovna koz. Kamarádské­ho přežvýkavc­e tam dostanete na vodítku a můžete s ním vyrazit na procházku.

 ?? Foto: Tomáš Michálek, MAFRA ?? Náměstíčko U Vážné studny Jedno z nejmalebně­jších zákoutí boskovické židovské čtvrti.
Foto: Tomáš Michálek, MAFRA Náměstíčko U Vážné studny Jedno z nejmalebně­jších zákoutí boskovické židovské čtvrti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia