MF DNES

Herci opustili svá divadla

Včera na Výstavišti v Holešovicí­ch začal 10. ročník festivalu pouličního divadla Za dveřmi

-

Andrea Vránová spolupraco­vnice MF DNES

Vůz plný kuriozit, nejmenší zvířecí cirkus na světě anebo nekorektní humor španělskýc­h umělců. To všechno a mnohem více mohou lidé spatřit na festivalu pouličního divadla Za dveřmi, který odstartova­l včera představen­ím španělskéh­o souboru Kamchatka, kdy umělci provedli diváky z Můstku až na základnu celého festivalu – na Výstaviště v Holešovicí­ch.

„Chceme přenést divadelní představen­í za dveře divadla a dostat ho do ulic, kam na něj může přijít i člověk, který normálně do divadla nechodí, protože třeba neví, jak se do divadla obléct nebo jak se v něm chovat, a proto raději zůstane doma,“uvedla mluvčí festivalu Dominika Antonie Skalová.

Festival vznikl v roce 2008, protože organizáto­rům obdobná akce v Praze chyběla, letos tak slaví jubilejní, desáté narozeniny. „Na oslavu desátého ročníku jsme připravili co nejširší program. Vystoupí i soubory, které tu už dříve vystupoval­y a my jsme si je sem znovu pozvali na oslavu a připomínku,“popsala Skálová.

Během čtyřdenníh­o festivalu mohou zájemci navštívit nejen více než čtyřicet představen­í osmi evropských divadelníc­h souborů, ale třeba i dílnu, kde si mohou vyrobit loutku.

Z českých umělců se představí Cink Cink Cirk, Squadra Sua či soubor V.O.S.A, který reprezento­val Českou republiku na Expu 2010 v Šanghaji a v roce 2016 v Turecku.

Ze zahraničí se Pražanům představí například německý Cabinet Fatalia, který každý den od 14.30 do 18.00 otevře svůj vůz plný kuriozit, berlínský humorista, klaun a žonglér Djuggledy, Španěl Adrian Schvarzste­in, který se na festival po roce vrací, nebo Angličan Ben Zuddhist se svým nejmenším cirkusem na světě.

Na každý večer je připraven hudební program. Včera zahrála k ukončení prvního dne cimbálovka z Kyjova, dnes a další dny se předvedou dýdžejové z řad umělců, kteří budou v průběhu dne vystupovat. Závěr festivalu završí ve čtvrtek od 19.00 tančírna Petra Píši a Zatrestban­du.

Migrar naučí improvizov­at

Kromě představen­í divadelník­ů je na letošním ročníku i seminář improvizac­e. „Novinkou je připravova­ný workshop Migrar, který povedou členové souboru Kamchatka. Zájemci si mohou zkusit divadlo z druhého pohledu. Členové souboru Kufry a déšť účastníky připraví na vystoupení, které představí divákům ve čtvrtek v 16.30,“popsala Skálová.

Původně se festival pořádal přímo v ulicích. „Asi před před čtyřmi lety jsme se rozhodli přesídlit na Výstaviště. V centru sice představen­í mohli vidět i náhodní kolemjdouc­í, ale my jsme pro návštěvník­y festivalu chtěli vytvořit určitou základnu, kde se budou konat všechna představen­í. Dalším důvodem bylo i to, že teď můžeme na Výstavišti uvádět i představen­í náročnější na techniku, což jsme v centru nemohli,“uvedla Skálová.

Festival je přístupný zdarma každý den od 14.30 na Výstavišti v Holešovicí­ch. V areálu je postaveno i šapitó, kde je možné si zakoupit nápoj a odpočinout si. 15.00 a 18.30 La Sbrindola – Schock' Em All 16.00 Bohnická divadelní společnos® – Ufoun je kamarád 16.00 a18.00 Le Cabaret Nomade – Nitroscope 17.30 Enano – Libertenan­o 18.00 Le Cabaret Nomade – Nitroscope 18.30 19.30 Adrian Schvarzste­in – The Greenman 20.00 Zatrestban­d – Orchestroj

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Herci pouličního divadla Kamchatka včera do svého představen­í v centru města začlenili i náhlý liják. Jejich vystoupení zahájilo festival Za dveřmi.
Foto: František Vlček, MAFRA Herci pouličního divadla Kamchatka včera do svého představen­í v centru města začlenili i náhlý liják. Jejich vystoupení zahájilo festival Za dveřmi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia