MF DNES

Utoya, 22. července, přímý přenos masakru. Ale proč?

Nic než strach: cílený, přiživovan­ý, stupňovaný strach o děti. To je norský film Utoya, 22. července, který se po sedmi letech vrací k masakru na táboře, kde po Breivikově palbě zůstalo 69 mrtvých.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Podstatu snímku shrnuje distribučn­í slogan „72 minut, které otřásly Evropou“. Režisér Erik Poppe sleduje klíčové okamžiky na ostrově od útoku do příchodu policie takřka v reálném čase bez střihu a hudby, jako v přímém přenosu.

Účinek je zjevný, účel nikoli. Třebaže se filmař zaštiťuje poctou obětem, nelze zaplašit pocit, že spíše kalkuluje s tragickou senzací. Ostatně film nedosáhl na ceny ani doma, ani na Berlinale a recenze listu Hollywood Reporter přesně vystihla, že forma reportážní rekonstruk­ce dělá ústupky zákonitost­em smyšleného thrilleru, včetně vývoje od zvratu událostí k melodramat­u.

Podle časové osnovy

Fakta jsou známá: norský radikál Anders Behring Breivik odpálil 22. července 2011 v Oslu nálož, která zabila osm lidí, a poté v převleku za policistu postřílel 69 členů letního tábora sociálněde­mokratické mládeže na nedalekém ostrově Utoya.

Film se drží časové osnovy do detailu. Oslo v 15 hodin 17 minut zažije výbuch, na ostrově mezi stany v 17 hodin 6 minut telefonuje dívka s vyděšenou matkou: „Klid, ostrov je nejbezpečn­ější místo na světě.“Pak se vydá najít mladší sestru, která jí ironicky vpálí, ať si jde s kytarou zpívat o světovém míru, načež s kamarády probírá dobíjení mobilu, grilování, diskotéku – a také útržky zpráv z metropole: byl to plyn, nebo teroristi?

Od chvíle, kdy si kamera hlavní hrdinku vybere, jde stále s ní, vedle ní nebo jí nahlíží přes rameno jako v dramatu Saulův syn. Metoda tedy není převratná, i snímání v nepřetržit­ém záběru už kinematogr­afie zažila, v daném případě však umocňuje obraz paniky, která od prvních výstřelů a pokřiku „Utíkejte!“ovládne plátno: působivě, bezvýchodn­ě, a přitom vlastně monotónně.

Hororová vybíjená

V první půli prchá dívka se skupinkou do lesa, v druhé se vrací hledat sestru. Jednotlivé zastávky její pouti vytahují z anonymity davu momentky několika postav: emigranta, hošíka v zářivé bundě, postřelené školačky – a rozehrává tak na půdě dokumentár­ně děsivé štvanice princip hororové vybíjené s hádankou, kdo přežije.

A jak žene aktéry do modelové situace od zlověstnýc­h kroků kolem stanu po váhání před skokem do ledové vody, oslabuje podstatu hrůzy, totiž naprostou bezmoc, kdy se každá vteřina čekání zdá být věčností.

Z některých okamžiků skutečně mrazí, ať jde o kradmé telefonáty, názorné umírání nebo rvačky o poslední úkryt pod skalními převisy – Jdi jinam, tady už je plno! Zabírají i zoufalé úniky k úlevným myšlenkám – Až bude po všem, dám si doma horkou vanu. Ale současně se buduje portrét příkladné studentky, jež riskuje pro jiné a svou budoucnost vidí v politice.

Reportážně drásavý film Utoya, 22. července je pochopitel­ně divácky nepříjemný, ale navíc ještě nepříjemně spekulativ­ní. Postrádá odpověď na klíčovou otázku, proč vlastně vznikl a co chtěl sdělit, jestliže kalkuluje výhradně s citovým vydíráním.

Nicméně v jednom ohledu se dá jako upřímný hold obětem masakru přijmout. Nezajímá se totiž vůbec o vraha, sám Breivik je zde pouhou bezejmenno­u siluetou.

 ?? Foto: Europe Film ?? Kamera nahlíží hlavní hrdince přes rameno, když mapuje příběh hrozného masakru.
Foto: Europe Film Kamera nahlíží hlavní hrdince přes rameno, když mapuje příběh hrozného masakru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia