MF DNES

Očima Františka Raboně Kdo vyhraje Tour?

-

Jsem přesvědčen, že tentokrát nikdo nebude závodu dominovat o tři či více minut. I proto, že letošní sestava je nejnabitěj­ší za posledních 10 let, ze světové špičky chybí jen Aru, ale ten ani neměl formu. Navíc díky tomu, že kvůli mistrovstv­í světa ve fotbale se posunul start Tour o týden, měli i Froome a Dumoulin dost času na regeneraci, aby po Giru zvládli na vysoké úrovni také Tour. Myslím si, že vzhledem k tak kvalitnímu poli bude i boj o Top 10 letos mimořádně vyrovnaný. A tipuji, že jméno vítěze bude v Paříži tak trochu překvapení­m, že se jím nestane nikdo z největších hvězd. Tedy ani Froome, ani Quintana nebo Nibali. Ne že bych jim to nepřál. Přesto tipuji, že vyhraje někdo z jezdců druhé řady, jezdící agresivním způsobem. Přál jsem to Na jaře se jako obvykle výborně připravil, jenže pak se mu tak jako pokaždé při Grand Tour zase něco stalo.

A jak jsem slyšel tak i to, že někteří jezdci nezhubli, jak měli.

Měření probíhala v listopadu, kdy měli zrovna volno po sezoně, a proto až pět kilo navrch. Padla jim velikost S, ale objednali si XS, protože před přihlížejí­cími šéfy slíbili, že do ledna o těch pět kil zase zhubnou. Pak samozřejmě shodili jen jedno dvě kila a psali mi: Můžete mi to přešít? Nebo dodat větší velikost?

Lehký závodní dres dnes váží 190 gramů. I tady váha klesá?

Před 12 lety vážil tak 300 gramů, za pět let může mít jen 160. Ale spíš jezdci řeší, jak kvalitní jsou střihy a švy. Jezdci teď dostávají i zimní tréninkové bundy, testované do minus 10, pod které stačí vzít si jen spodní tričko s krátkým rukávem. Když já jezdil, musel jsem pod takovou bundu při zimním tréninku narvat spodní tričko i dres s dlouhými rukávy a pak jsem pomalu neohnul ruku v lokti.

Může kvalita dresu ovlivnit i pořadí na Tour?

Jak kde. Podle mě by dnes Froome mohl v horách vyhrát i v našem nejobyčejn­ějším dresu. Největší rozdíl je v časovkách. Tam kdybych mu dal naši obyčejnou kombinézu místo té špičkové, kterou jsme pro Brity vyvinuli, může v 50kilometr­ové časovce ztratit podle našich měření až minutu. Nejnověji vyrábíme pro časovku také aeroponožk­y.

Právě tělové dresy, v nichž tým Sky exceloval loni v úvodní časovce Tour, označili mnozí za nepovolené. Na pažích měli vyvýšené vortexové tečky zlepšující aerodynami­ku. Ocitl se Sky na hraně?

To je na dlouhou diskusi. Nejde jen o vortex, ale třeba i o celou salbutamul­ovou kauzu Frooma. UCI často měří různým metrem.

Protože nadržuje hvězdám?

Základní problém spočívá v tom, že UCI nemá pořádek ve vlastních pravidlech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia