MF DNES

„Šmejd“od Tomia Okamury

- Václav Janouš reportér MF DNES

PRAHA Třetího vysoce postavenéh­o člena SPD Tomia Okamury dohnala minulost. Předsedu Svobody a přímé demokracie na Vysočině Karla Finka napadají spolustran­íci, že jeho firma dostala v minulosti pokutu za nekalé obchodní praktiky a Česká obchodní inspekce ji zařadila na seznam „šmejdů“.

Fink se brání, že pokutu proti němu dnes vytahují účelově členové, kteří SPD opustili či je ze strany vyloučili.

„Je to uzavřená minulost. Já jsem předsedou kraje, ale v nadcházejí­cích komunálníc­h volbách kandidovat nechci,“říká ke kritice Fink. Jeho firma AQUA PROGRESS prodává zařízení pro úpravu vody v domácnoste­ch i zásobníky na pitnou vodu do firem. Podle České obchodní inspekce však při svých akcích uváděla spotřebite­lům nesprávné či nepravdivé informace.

Fink je třetím politikem SPD, kterého kritizují spolustran­íci a tvrdí o něm, že stranu může připravit o hlasy ve volbách. Prvním byl poslanec Lubomír Volný, který pronajímá v Ostravě byty sociálně slabým za vysoké nájemné, druhým poslanec Jiří Kohoutek, který poskytoval rychlé nebankovní půjčky. Právě tyto druhy byznysu SPD dlouhodobě kritizuje.

Proti Finkovi spolustran­íci napsali dopis vedení SPD už před parlamentn­ími volbami. Teď už svou kritikou šéfa Vysočiny příliš nezmohou. Podle vedení SPD je jeho byznys v pořádku.

Dva cizinci ve věku 24 a 29 let podle policie vykrádali stany během hudebního festivalu Sázavafest ve Světlé nad Sázavou. Policisté je zadrželi v pátek ráno a ještě ten den cizinci stanuli před soudem v Havlíčkově Brodě. Dostali dvouletou podmínku a mají na čtyři roky zákaz vstupu do České republiky. „Ze stanů ukradli více než 50 tisíc korun,“řekla včera mluvčí policie na Vysočině Dana Čírtková. „Zadrželi jsme je v pátek ráno. Podle prvotních informací jsme uvedli, že vykradli minimálně dva stany. Nakonec se jednalo o pět stanů. Ještě ten den v šest večer soud rozhodl o jejich trestu,“uvedla Čírtková. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia