MF DNES

Třicítka? Nový normál

Klimatizac­e jsou vyprodané. Chlazení se prosazuje i v MHD. Letní počasí je totiž jiné, než bývalo

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Třicetistu­pňová vedra ještě nějakou dobu vydrží. Minimálně v tomto týdnu a teplotně nadprůměrn­é bude i následujíc­ích 14 dnů. Podle předpovědí meteorolog­ů to vypadá, že srpen bude teplejší než červenec. „Může za to složitá cirkulace vzduchu v atmosféře, s globálním oteplování­m tenhle jev nic společného nemá,“vysvětluje Petr Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Obecně léta ale v porovnání s minulostí čím dál teplejší jsou. „Tento trend je pomalý a nemůžeme říct, že tohle léto je o stupeň teplejší než to minulé, avšak v dlouhodobě­jším horizontu několika desítek let vzestup teplot vidět je,“poukazuje.

Pro prodejce klimatizac­í a větráků toto období znamená hlavní sezonu. Vedra začala minulý týden a oni mají co dělat, aby uspokojili poptávku.

„S horkem nám stoupl počet poptávek o pětinu. Máme špičku a nestíháme,“říká Tomáš Petrák z firmy Klima Rapid. Nejvíce si lidé kupují mobilní klimatizac­e. Vyjma větráku jsou nejlevnějš­í a nejjednodu­šší variantou k instalaci. Stačí vyvést hadici přístroje ven, například na balkon nebo z okna, a klimatizac­e začne vzduch v místnosti ochlazovat. Nižší cena je však vykoupena hlučností a prodejci se shodují, že se k nim pak zákazníci vracejí, aby si připlatili za instalaci klimatizac­e nástěnné.

Podle Petráka je pro ně toto období náročné ještě z jednoho důvodu. V extrémním počasí se klimatizac­e více kazí a oni nestíhají zařizovat opravy. „Spousta lidí zanedbá servis a teď v horku jim tečou kondenzáto­ry a podobně. Místo čekací doby do jednoho týdne si zákazníci na opravu počkají klidně i měsíc. Poptávka po zajištění servisu nám teď stoupla až o sto procent,“odhaduje Petrák.

Po klimatizac­i nevolají lidé jen ve svých domovech.

Jedna z nejnepříje­mnějších věcí v tomto horku je cestování neklimatiz­ovaným přeplněným vlakem přes půlku republiky. České dráhy mají ochlazovac­ím zařízením vybavenou pouze třetinu vozů. Nové soupravy už ale nakupují jen s klimatizac­í. „Aktuálně jsme objednali nebo vypsali výběrová řízení na dodávku dalších skoro 150 vozů vybavených klimatizac­í. Před vypsáním jsou další výběrová řízení na více než dvojnásobn­ý počet takových moderních vozidel,“uvedla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová. Že se lidé nechtějí mačkat ve veřejné dopravě s dalšími upocenými cestujícím­i, začínají chápat i městské dopravní podniky. Zatímco Praha postupně do svého vozového parku přidává tramvaje i autobusy vybavené chladicím zařízením, v Brně se nákupu takových vozidel dlouho bránili, jelikož podle vedení dopravního podniku počet opravdu horkých dní v roce v poměru k ostatním je tak malý, že jej pokládalo za zbytečný. Nakonec se nechalo přesvědčit a letos v červnu dokončilo nákup 60 klimatizov­aných autobusů. S horkem se potýkají i nemocnice. Často mají chladicí zařízení jen na operačních sálech a jednotkách intenzivní péče. Na ostatních odděleních si pacienti musejí vystačit s větráky a se zataženými žaluziemi, díky kterým nepronikne do místnosti tolik slunečního světla. To je případ pražské Nemocnice Na Bulovce. Rozšíření klimatizac­e tam momentálně na pořadu dne není.

„Sestry mají možnost zapnout na pokojích pacientům i sobě na sesternách větráky, které jsou průběžně dokupovány,“konstatova­l mluvčí nemocnice Martin Šalek. Zdravotnic­ké zařízení doporučuje v tomto období dodržovat hlavně pitný režim. I proto v těchto dnech zaměstnanc­ům pracujícím mimo prostory nemocnice, jako jsou například zahradníci, nakupuje balenou vodu podle požadavků vedoucího pracovníka.

Zato provozovat­elé koupališť teď mají nejlepší období. „Chladnější začátek července jsme pocítili, teď už máme nával každý den,“má radost vedoucí pražského sportovně-rekreačníh­o areálu Petynka Ondřej Renský.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia