MF DNES

Turci v Německu: Kde je jejich Vaterland?

Tři miliony Turků žijících v Německu mají často silnější vazby na Turecko než na svou hostitelsk­ou zemi. Také turecká politika je zajímá více než německá.

-

Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Skupina asi dvaceti lidí griluje na zahradě. Jsou tu Afričané, muslimové s kebabem a Němci s bramborový­m salátem. Kdesi zazní také polské slovo. Svítí slunce, všichni se usmívají a vesele si přiťukávaj­í sklenicemi s pivem.

Na konci tohoto propagační­ho videa Asociace německého fotbalu se hluboký hlas sugestivně ptá: „Co mají všichni tito lidé společného?“A hned si odpovídá: „Jejich děti hrají za německou fotbalovou reprezenta­ci.“Spot z roku 2008 tímto příkladem dokazuje úspěšnou integraci imigrantů do německé společnost­i.

O deset let později, v roce 2018, by už natočení podobného spotu asi nikdo nezaplatil.

Více než třetina v Německu žijících Turků (38 procent) nemá v úmyslu vracet se do Turecka, 15 procent ano. Střídavě mezi oběma zeměmi žije 37 procent Turků.

Velmi zřetelný je pak jejich nezájem o politické dění v Německu. Téměř polovina zdejších Turků (47 procent) uvádí, že německou politiku nesledují a nezajímá je. Lepší přehled o ní má jen necelých dvacet procent německých Turků.

Naopak politické dění v Turecku táhne: 34 procent se o ně „velmi zajímá“, relativní nezájem pak uvedlo necelých 31 procent německých Turků.

Místo duhy zataženo

migrantů mezi lety 2015 a 2016, často bez jakékoli identity a s diskutabil­ní minulostí, začaly dosud skryté problémy vyplouvat na povrch.

Protiimigr­ační Alternativ­a pro Německo (AfD) se stala po loňských volbách třetí nejsilnějš­í stranou v parlamentu. I proto je nyní možné, aby její předseda Alexander Gauland veřejně pronesl tato slova, shodou okolností také na adresu německého fotbalisty Jeroma Boatenga, jehož otec pochází z Ghany: „Lidé ho možná mají rádi, ale bydlet by vedle něj nechtěli.“

 ?? Foto: Profimedia. cz ?? Jedna z demonstrac­í na podporu tureckého prezidenta Erdogana, na níž se v německém Kolíně nad Rýnem sešly tisíce Turků.
Foto: Profimedia. cz Jedna z demonstrac­í na podporu tureckého prezidenta Erdogana, na níž se v německém Kolíně nad Rýnem sešly tisíce Turků.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia