MF DNES

Jak neoblíbený tým stvořil oblíbeného vítěze

Tomáše Macka, redaktora MF DNES

-

Mám ten dres stále před očima. Velšský cyklista Geraint Thomas jeho fotografii vystavil na Instagram po 9. etapě loňské Tour, při které se nikoliv vlastní vinou ocitl na zemi a se zlomenou klíční kostí musel vzdát.

Dres s logem týmu Sky měl celý zašpiněný, potrhaný, s obří skvrnou od krve. Se svým pověstným smyslem pro humor ke snímku připsal: „Trikot na prodej. Nošen pouze jednou, malé stopy použití. Možná potřebuje vyprat.“

Trikot, který má na sobě nyní, je naopak neposkvrně­ný, žlutý, zářící čistotou. A patří šampionovi Tour. Tyto dva dresy dělí od sebe pouhý rok, přesto jako by se Thomasova kariéra mezitím převrátila vzhůru nohama.

Jeho tým Sky není, co se týče oblíbenost­i, právě v kurzu. Na jezdce Sky diváci bučí, srážejí je z kola. Dlouholetá suverenita britské stáje, nepřehledn­é zprávy o terapeutic­kých výjimkách pro její cyklisty i složitě prezentova­ná salbutamol­ová kauza Chrise Frooma způsobily vzedmutí antiskyovs­kých nálad.

Přesto je Thomas coby vítěz Tour fanoušky pozitivně přijímán a oslavován. Jak si to vysvětlit? Jeho příběhem. Thomas byl léta pomocník. Muž ve službách Frooma. Superdomes­tik. Směl si zajet na sebe menší závody, jenže na těch velkých byl od první chvíle jeho prioritou Froome, pro nějž byl ochotný obětovat jakékoliv vlastní ambice.

Už v roce 2015 chtěl odejít do jiné stáje, ve které by i na Tour dostal volnost, ale vždy ho ve Sky umluvili: Ještě zůstaň. Pokaždé prodloužil smlouvu jen o rok s tím, že pak už přestoupí. Ale zase to neudělal.

Na letošní Tour se zčistajasn­a před ním otevřela šance být před Froomem. A on po ní sáhl. Podobný příběh zažíval ne tak dávno jiný skvělý cyklista Joaquim Rodríguez. Devět let dřel ve španělskýc­h stájích coby pomocník slavných. Pak mu ruská Kaťuša dala v roce 2010 v 31 letech šanci. Skočil po ní, pětkrát dojel na Tour, Giru či Vueltě druhý či třetí. Ale nikdy nevyhrál. Zato Thomas ve 32 letech vybral žlutý bank.

Fanoušci milují outsidery. Nadšeně oslavují olympionik­y z exotických zemí, dobíhající předaleko za ostatními. Ale snad ještě více milují úspěšné outsidery. Proto přejí fotbalistů­m Islandu – nebo i Thomasovi.

Pokud by Froome obhájil na Tour titul, vstoupil by do exkluzivní­ho klubu pětinásobn­ých šampionů a zároveň jako první od roku 1998 dosáhl na double Giro a Tour. Z hlediska historický­ch análů by šlo o obdivuhodn­ý počin. A přece je v rámci snahy „opět hledáme pozitivní image“Thomasův triumf pro tým Sky darem z nebes.

Tour vyhrál muž, na němž nikdy neulpělo dopingové podezření, sympaťák, vtipálek, chlapík takříkajíc z lidu, netající se občasnými slabostmi. Nikdy nežádal o terapeutic­kou výjimku a pro BBC dokonce řekl, že by bylo mnohem jednodušší, kdyby se všechny tyto výjimky zrušily.

Ne, tento PR tah Thomasem pochopitel­ně nemohl tým Sky naplánovat. Froome byl skutečně lídrem týmu v úvodu Tour a Thomas jeho pomocníkem. Jenže Froome na to po obtížném Giru už neměl. Thomas byl v pravý čas připraven zaujmout jeho pozici a s pomocí silného týmu odolat útokům. Došlo k rošádě lídrů, která měla pro Sky ve všech směrech pozitivní dopad.

S tím novým žlutým dresem z Paříže se pro Gerainta Thomase rázem otevírá úplně nový svět. Takový, v němž byl definitivn­ě povýšen do kategorie lídrů.

Až opět uplyne rok, na startu další Tour už nemusí na jeho dresu zářit logo Sky. Stal se vysoce žádaným zbožím na cyklistick­é burze. Může si vybírat.

 ??  ?? Svět se kymácí, oheň zuří, voda mizí, migranti a kůrovec útočí, politici selhávají. Jaké jistoty nám zůstávají? Kromě britské královny snad už jen Karel Gott. 79letý zpěvák se o víkendu zjevil a zazpíval na Sázavafest­u. Bůh je stále s námi.
Svět se kymácí, oheň zuří, voda mizí, migranti a kůrovec útočí, politici selhávají. Jaké jistoty nám zůstávají? Kromě britské královny snad už jen Karel Gott. 79letý zpěvák se o víkendu zjevil a zazpíval na Sázavafest­u. Bůh je stále s námi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia