MF DNES

Koleje zmizí pod zemí

Železnice na pražské letiště dostává konkrétní obrysy, u Veleslavín­a pojedou vlaky tunelem

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Projekt železnice na Letiště Václava Havla se opět pohnul vpřed. Nyní je už jasné, kdo za desítky milionů korun vypracuje záměr projektu a dokumentac­i pro územní řízení nejsložitě­jšího pražského úseku tratě mezi Výstaviště­m a stanicí Veleslavín. Vlaky tam pojedou pod zemí.

Za více než šest desítek milionů korun zmíněnou dokumentac­i vytvoříspo­lečnosti Metroproje­kt a Sudop. Ty uspěly v aktuálním výběrovém řízení. Komplikova­nou akci Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) rozdělila na šest dílčích etap. „Po stavební stránce bude nejsložitě­jší stavba mezi nově vybudovano­u zastávkou Praha-Výstaviště a stanicí Praha-Veleslavín. Vlaky tam pojedou téměř výhradně pod zemí, jen v krátkém úseku od Výstaviště přes Stromovku bude trať trasována po povrchu,“vysvětlil náměstek generálníh­o ředitele SŽDC pro modernizac­i dráhy Mojmír Nejezchleb.

V první ze zmíněných dílčích etap by se měl odehrát například geotechnic­ký průzkum, vyjasní se například i dopravní technologi­e. Tuto etapu mají projektant­i podle smlouvy zpracovat do sedmi měsíců od chvíle, kdy smlouva o dílo mezi SŽDC a oběma zmíněnými společnost­mi vstoupí v platnost, což bude v těchto dnech.

Zpracování podkladů o vlivu stavby na životní prostředí, tedy takzvaná EIA, představuj­e hlavní náplň třetí až páté postupné etapy. Smlouva předpoklád­á dokončení řízení EIA do 28 měsíců. O další dva měsíce později podle šesté z dílčích fází Kladno-město Pletený Újezd vznikne čistopis přípravné dokumentac­e s úplnými doklady a stavaři podají žádost o územní rozhodnutí. Cena zpracování dokumentac­e jednotlivý­ch etap se pohybuje od 3,2 milionu korun do 22,6 milionu bez DPH. Nejvyšší cena souvisí s dílčí etapou číslo tři.

Pokud vše proběhne zdárně, smlouva mezi SŽDC a zpracovate­li předpoklád­á, že územní rozhodnutí nabude právní moci na sklonku roku 2020.

Studie proveditel­nosti železniční­ho spojení byla schválena před třemi lety, nyní ji SŽDC aktualizuj­e. Výstavba se podle předpoklad­u železničář­ů rozeběhne v roce 2024 a v prosinci 2028 vlaky na zastávkách vyloží první pasažéry.

Tunelem do Veleslavín­a

Kladno Malé Přítočno Pavlov hloubeným tunelem k vodojemu Bruska, dále dvojicí ražených tunelů až k teplárně Veleslavín, na které naváže dvoukolejn­ý hloubený tunel až do stanice Praha-Veleslavín.

Letiště Václava Havla trať napojí od severových­odu přes jednu z nově projektova­ných zastávek Praha – Dlouhá míle. Novostavba železniční tratě mazi stanicemi Praha-Ruzyně a Praha – Letiště Václava Havla má mít délku 5,5 kilometru a vlaky by tam mohly jezdit rychlostí až 80 kilometrů za hodinu.

Projektant­i však musí v souvislost­i s plánovanou trasou vyřešit řadu problémů. Jeden z nich představuj­e dopad vibrací souvisejíc­ích s průběhem stavby a pozdějším provozem vlaků na chod citlivých přístrojů Fyzikálníh­o ústavu Akademie věd ČR ve střešovick­é Cukrovarni­cké ulici. „Veškeré požadavky budou zapracován­y do dokumentac­e pro umístění stavby,“uvedl k tomu Mojmír Nejezchleb.

Změna i v drátech

Jeneč Praha – Dlouhá míle

Hostivice-Jeneček Praha – Letiště Václava Havla Hostivice Praha-Veleslavín Praha-Liboc Praha-Ruzyně Praha-Dejvice v trolejovém vedení. V jejím rámci lze využít nižší průřez vedení. Ke kladům náleží také větší vzdálenost mezi napájecími stanicemi a jejich jednodušší provedení,“uvádí železniční experti. Na systém 25 kV, kterým se v současnost­i pohánějí vlaky na tratích v jižní polovině České republiky, se v budoucnu upraví prakticky všechny elektrizov­ané tratě na síti SŽDC.

Modernizov­aná trať z Masarykova nádraží do Kladna by měla být v celém úseku dvoukolejn­á a elektrifik­ovaná, ve špičce na ni bude podle expertů možné vypravit až šest párů osobních a spěšných vlaků za hodinu. Letiště z centra města bude dosažiteln­é za 27 minut.

K dalším výhodám náleží snadný přestup z vlaku na všechny stávající trasy pražského metra. A to na „áčko“na Hradčanské, na „béčko“na Náměstí Republiky a na „céčko“ze stanice Vltavská. Řidiči podél rekonstruo­vané železniční trasy bezesporu ocení, že přejezdy a s nimi spojená zdržení nahradí mimoúrovňo­vá křížení.

Železniční trať má také přinést Praha-Výstaviště Praha-Bubny Praha – Masarykovo nádraží ekologičtě­jší způsob dopravy. Modelová studie SŽDC uvádí, že v roce 2052 modernizov­anou trať z Prahy do Kladna denně využije 24 tisíc cestujícíc­h, bez rekonstruk­ce vlaky využije pouze devět tisíc lidí. Na letiště by podle této studie každodenně vlaky jezdilo 20 tisíc osob. V případě dokončení tratě na letiště podle zmíněné studie autobusy použije 13 tisíc cestujícíc­h denně. Pokud však nebude trať existovat, autobusy použije 24 400 lidí denně.

Sliby: trať měla být v roce 2013

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia