MF DNES

Rozkaz zněl jasně: Nesmíte polevit!

Dva zápasy, dvě výhry, skóre 7:0. Paráda! Fotbalová Slavia prožívá snový start

- Jaroslav Beránek fotbalový reportér MF DNES

Hlavně nehrát profesorsk­y, i za cenu rizika útočit. S takovými pokyny šli slávisté do druhého poločasu zápasu s Karvinou. Trenér Trpišovský nařídil, aby ani v sobotním horku nešetřili síly a rychlým ofenzivním fotbalem dál bavili diváky.

Podařilo se, tým vyhrál vysoko 4:0.

Slavia vedla 2:0, soupeř hrál odevzdaně a těžko mohl pomýšlet na zvrat. Zápas 2. ligového kola se zdál být už v polovině rozhodnutý.

„Řekl jsem hráčům, že nemohou polevit. Přišla slušná návštěva, fanoušci obětovali čas a peníze, proto jsme jim chtěli dál nabízet góly a šance. Apeloval jsem na to, aby se tlačili do koncovky. Vzadu směli hrát na riziko,“přiznal Jindřich Trpišovský. Dokonce i střídání podřídil úsilí útočit a bavit diváky. „Chtěl jsem mít na hřišti co nejvíc ofenzivníc­h hráčů a myslel jsem i na to, že by Milan Škoda mohl dát hattrick,“řekl na vysvětleno­u, proč v závěru, když nasadil Tecla, nechal ve hře i druhého útočníka Škodu.

Start nové sezony slávistům vyšel. Před týdnem vyhráli 3:0 v Olomouci, v sobotu dali Karviné ještě o gól víc.

„Kdybych měl říct drobná negativa, tak v některých fázích jsme hráli trochu pomaleji, gólů jsme mohli dát víc. Pozitivní je, že jsme od první do poslední minuty měli utkání plně pod kontrolou. Dobře jsme kombinoval­i, do útočné fáze se zapojovali i stopeři. Byl to z naší strany hodně sebevědomý výkon,“přešel kouč od výtek rychle k pochvalám.

„Chtěl bych vyzdvihnou­t skvělou atmosféru, slyšel jsem tam i nějakou kytaru,“všiml si Trpišovský.

A pokračoval: „Děkuji i trávníkářů­m, kteří připravili hřiště naprosto ideálně. Měli na to asi devět dní, kdy se trávník položil, ale odvedli neskutečno­u práci. Také hrací plocha odpovídala výsledku zápasu.“

V základní sestavě udělal Trpišovský jedinou změnu. Místo Tecla, který začal v Olomouci, teď hrál na hrotu Škoda. Zahraniční posily opět chyběly.

Rumun Baluta se dostal do hry v závěru a stačil dát gól, nigerijský útočník Olayinka nebyl ani na lavičce. „Olayinka má lehký svalový problém. Není to ani zranění, ale nebyl na sto procent připraven a my jsme chtěli mít i na lavičce zdravé hráče,“vysvětlil Trpišovský. Baluta zase potřebuje víc času, aby se adaptoval na český fotbal: „Sám Alex říká, že ještě není úplně připraven na hru ve vysoké intenzitě. Zvyká si a postupně se zlepšuje; každý trénink je lepší a lepší.“Mezi dvojicí Škoda–Tecl se trenér rozhoduje s ohledem na hru soupeře. „Máme dva skvělé a typologick­y odlišné útočníky. Chceme, aby oba byli v herním rytmu a my se mohli rozhodovat podle jejich typologie. V Olomouci dostal přednost Tecl, v domácím zápase, kde se čekala hra do plné obrany, jsme zvolili Škodu. Uvidíme, jak to bude v dalších zápasech. Třeba půjdou na hřiště i společně.“Slavia si teď nemůže stěžovat na los. Se silnou Olomoucí si poradila, pak přijela neškodná Karviná a v dalším zápase ji v pátek v Edenu čeká ligový nováček Opava. Těžká zkouška přijde až v dalším týdnu, kdy k souboji o Ligu mistrů dorazí Dynamo Kyjev. „Sedm vstřelenýc­h gólů ve dvou zápasech vypadá opticky dobře, ale musíme vidět, že jsme byli úspěšní často po standardní­ch situacích. Gólů ze hry zase tolik nebylo,“připomněl Trpišovský. „Progres v naší hře určitě je, cítím z mužstva daleko větší jistotu na míči i v organizaci hry, ale pořád je to křehké. Zatím se nám povedly jen dva zápasy, musíme zůstat ostražití.“

 ?? Foto: ČTK ?? Útočil na hattrick Milan Škoda už v první půli dvěma góly nasměroval Slavii k pohodlné výhře 4:0. Na třetí trefu měl téměř hodinu, ale na druhý hattrick v lize nedosáhl.
Foto: ČTK Útočil na hattrick Milan Škoda už v první půli dvěma góly nasměroval Slavii k pohodlné výhře 4:0. Na třetí trefu měl téměř hodinu, ale na druhý hattrick v lize nedosáhl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia