MF DNES

Zeman jmenoval Maláčovou ministryní

-

Nová tvář přichází do druhé vlády Andreje Babiše. Je jí sociální demokratka Jana Maláčová, kterou na zámku v Lánech prezident Miloš Zeman jmenoval novou ministryní práce a sociálních věcí. Nahradila Petra Krčála, který rezignoval kvůli opsané bakalářské práci. Již dříve skončila kvůli plagiátors­tví při psaní diplomové práce ministryně spravedlno­sti Taťána Malá.

Zeman do funkce jmenoval Maláčovou krátce po pondělní patnácté hodině. Na místě byli přítomni i předseda sociální demokracie Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš, jak vyplývá z fotek, které zveřejnil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Rozpaky vyvolává místo, kde ke jmenování došlo. Obvykle je pro tuto příležitos­t využíván Hrad, nicméně v Lánech jmenoval prezident před pár dny i ministra spravedlno­sti Jana Kněžínka.

Maláčová se chce ve funkci zaměřit na rodinnou politiku a na téma stárnutí. Bude tlačit na vyšší růst platů státních zaměstnanc­ů. „Zvyšování minimální mzdy i platů ve veřejné sféře tlačí na to, aby rostly mzdy a platy všem občanům České republiky,“řekla nová ministryně práce a sociálních věcí minulý týden po setkání se Zemanem. (kop, bja)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia