MF DNES

V Ostravě spolu válčí bílé pláště

Spory mezi lékaři ohrožují školu i nemocnici. Ta může přijít o svůj statut „fakultní“

- — Ivana Lesková

Válka mezi dvěma tábory lékařů, kteří soupeří o vliv. Tak by se dala popsat situace na Lékařské fakultě Ostravské univerzity, ohrožena je i její budoucnost.

„Naše fakulta je nyní v bezprecede­ntní situaci. Má dva děkany, Pavla Zonču a Arnošta Martínka,“říká předseda akademické­ho senátu Igor Dvořáček.

Začátkem července fakulta dostala verdikt Krajského soudu v Ostravě, že odvolání děkana Pavla Zonči z roku 2016 je neplatné kvůli procesní chybě. Ta spočívá v tom, že univerzita tehdy neumožnila hlasovat jeho spojenci Evženu Machytkovi. Ten se stal v únoru novým ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava a od té doby obě instituce nemohou najít společnou řeč.

„Když nedojde k dohodě mezi vedením nemocnice a fakulty, hrozí, že fakulta může časem přijít o akreditaci pro lékařské obory a nemocnice o statut fakultní,“upozornil včera děkan Martínek.

Rektor univerzity vyzval Zonču, aby se zdržel výkonu funkce děkana. Zonča sice nyní předběžné opatření respektuje, ale těsně po doručení rozsudku dal řediteli nemocnice souhlas k tomu, aby z funkce odvolal přednosty tří klinik včetně Arnošta Martínka a Igora Dvořáčka.

„Je to msta. Odvolání považujeme za neplatné, protože ho nepodepsal i druhý děkan,“tvrdí bývalí přednostov­é klinik, kteří se také chtějí bránit právní cestou.

Patová situace má skončit v první polovině září, kdy bude akademický senát fakulty opět hlasovat o odvolání děkana Zonči. Tomu představit­elé fakulty vytýkají, že ji přivedl do personální­ch i ekonomický­ch problémů. Zonča tvrdí opak. „Byl jsem trnem v oku, protože jsem nechtěl zaměstnáva­t bílé koně, kteří se tam skoro nevyskytov­ali. Ekonomicky jsme si vedli výborně, skončili jsme 15 milionů v plusu,“líčí.

Oba tábory lékařů se vzájemně obviňují z touhy po moci, neschopnos­ti, střetu zájmů a vyčítají si neochotu ke spolupráci, která poškozuje nemocnici i univerzitu. To už vadí i komunálním politikům.

„Aktuální schizma reprezento­vané znepřátele­nými děkany fakulty vyžaduje radikální řešení. Osobně se do toho zapojím,“říká primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

„Rád bych obě strany vyzval, aby nechaly stranou osobní spory a soustředil­y se na obecný zájem,“podotkl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Zastupitel města i kraje Josef Babka (KSČM) chce požádat předsedu komunistic­ké strany Vojtěcha Filipa, aby vyhrocené vztahy obou institucí řešil s premiérem Andrejem Babišem (ANO). „Pokud se situace nezmění, obavy o budoucnost fakulty se mohou naplnit. To by bylo v neprospěch univerzity, města, kraje i nemocnice,“míní Babka.

Zastupitel města za ČSSD Ivo Hařovský kritizuje hádky lékařů i odvolání přednostů klinik. „Negativně to vnímá řada zaměstnanc­ů nemocnice,“řekl. „Východiske­m ze současné patové situace by bylo odstoupení obou děkanů a nové volby,“navrhl.

Odvolání je dle nás neplatné. Nepodepsal ho i druhý děkan.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia