MF DNES

Hráči se mění na turisty. Díky unikátní mapě

- — Robert Oppelt

Na brány středočesk­ých hradů a klášterů v posledních měsících klepají noví návštěvníc­i, fanoušci počítačové hry Kingdom Come: Deliveranc­e.

Předlohou pro celosvětov­ě úspěšnou hru byla středověká krajina v Posázaví a její památky. Středočesk­á centrála cestovního ruchu se rozhodla zvednout ze židlí i další hráče a hledání míst, která znají z monitoru, jim ulehčit. Vydala speciální mapu, jejíž předlohou je hra. Právě nová mapa umožňuje návštěvník­ům vydat se po stopách hlavního hrdiny hry – vesnického kováře Jindřicha, který se v předhusits­kém období snaží změnit svoji budoucnost. Návštěvou krajiny, měst a památek, které jsou ve hře vykreslené, tak turisté mohou poznat, jak se místa proměnila v čase.

Zavede je například na hrad Talmberk nebo do obce se dvěma hrady, do Ratají nad Sázavou. Tam se gotický hrad za staletí změnil na barokní faru a jeho věž na zvonici. Tvůrci hry mu však vrátili jeho středověko­u podobu. Druhý z hradů se skrývá pod fasádou zámku.

„Okolí řeky Sázavy, hlavní dějiště příběhu, se tak stalo populární destinací, kam se příznivci Jindřichov­a putování vydávají na vlastní oči prozkoumat působivou architektu­ru i malebnou krajinu,“říká Markéta Wernerová, ředitelka Středočesk­é centrály cestovního ruchu.

Své místo ve hře má i klášter Sázava, kde mladí lidé nepatří mezi běžné návštěvník­y. Už od podzimu tam přesto začali přicházet v hojném počtu. „Jednalo se o fanoušky, kteří se přišli podívat, na co vlastně přispěli,“popisuje kastelánka Jaroslava Matoušková. Zájemci o českou počítačovo­u hru totiž mohli předem přispět na její vývoj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia