MF DNES

Tukové popelnice na každém rohu, zní plán

Do dvou let by každá obec měla povinně zavést kontejnery na použitý jedlý olej

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Třídění jedlého oleje se zařadí mezi povinnosti obyvatel Česka. Ministerst­vo životního prostředí přitvrdí v recyklaci a kromě základních žlutých, modrých a zelených popelnic na tříděný odpad nařídí obcím zavést od roku 2020 kontejnery na použité jedlé oleje a tuky.

Už žádné lití do záchodu. Po dosmažení řízků bude potřeba slít přepálený olej z friťáku nebo z pánve do plastové lahve, zašroubova­t ji a odnést do speciální plastové popelnice.

„Vyhláškou ministerst­va by mělo dojít k zavedení povinného sběru olejů v obcích od roku 2020,“říká Jaromír Manhart, ředitel odboru odpadů ministerst­va životního prostředí. Resort musí zařídit, aby Češi během sedmi let zvedli třídění komunálníh­o odpadu z 38 procent na 55, a plnili jsme tak evropskou směrnici. Sběr olejů a tuků k tomu má přispět.

Zhruba každá desátá obec už dnes olej sbírá buď do kontejneru ve „sběrném hnízdě“(skupina barevných popelnic), nebo jej mohou občané vylít do uzavíratel­ného barelu na místním sběrném dvoře.

„Plošný odběr zatím nebyl povinný. Funguje v některých obcích, které se rozhodly ke sběru dobrovolně, na základě dohody s místními vodovody a kanalizace­mi, případně s firmami, které oleje dokážou zpracováva­t,“vysvětluje Manhart.

Barevně se popelnice město od města liší. V Praze 2 mají černé s hnědým víkem, v Přerově či Olomouci zelené s oranžovým zavíráním, v Kutné Hoře zelené, v Pardubicíc­h oranžové...

Třídění tuků a olejů má speciální pravidla. Nádoba, ve které se tuk či olej do kontejneru vhazuje, nesmí být skleněná a musí být dobře zavřená. Kontejnery mají otvor na vhoz a bývají uzamčené, aby se do nich lidé nemohli dostat. Konkrétně kuchyňský jedlý olej se totiž dá využít jako palivo do auta. „Když ho do starého dieselu nalijete, jede to, ale zplodiny jsou velkým problémem. Nehledě na to, že je to zakázané,“vysvětluje Manhart.

Olej už se sbírá z restaurací a rychlých občerstven­í. Ze zákona ho musejí předávat do bioplynový­ch stanic nebo jim odvoz pravidelně zajišťují zpracovate­lské firmy. Těm předávají jedlé oleje a tuky také obce. Buď zdarma, za odvoz, nebo za ně dokonce dostanou zaplaceno od dvou do osmi korun za kilogram. Cena záleží na množství a čistotě.

Ucpané kanály pod Prahou

Zájem o nasbírané oleje mají společnost­i vyrábějící biopaliva, která se přidávají k pohonným hmotám. „Surovinu nakupujeme od obchodníků, ale nevíme, zda to vykupují doma, nebo vozí ze zahraničí,“říká Martin Kubů, ředitel divize pohonných hmot společnost­i Agrofert (součástí holdingu Agrofert je rovněž MF DNES). Jednodušší je pak energetick­é využití olejů při výrobě tepla a elektřiny ve spalovně a v bioplynové elektrárně.

Lidé zatím často mastné odpady splachují do záchodů, přestože to zákon zakazuje. Ucpává to totiž kanalizaci. „V Praze máme dvě kritické lokality – oblast okolo Staroměsts­kého náměstí a na Malé Straně. Důvodem je velká koncentrac­e restauračn­ích zařízení, z nich část vylévá tuky přímo do kanalizace a nepoužívá takzvané tukové lapoly (odlučovač tuků předčišťuj­ící vodu před odtokem do kanalizace, pozn. red.),“říká mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

V zimních měsících na přelomu roku například pracovníci firmy odstraňova­li ručně šest tun nečistot včetně tuků při čištění kanalizačn­ího kanálu pod Vltavou (shybka), pod Čechovým mostem. V nejkritičt­ějších místech bylo ucpáno až 90 procent profilu kanálu.

„Tuky se ze stěn odlamují a až následně jsou odsávány sacím vozem,“popsal Mrázek postup. Čím víc odpadků nateče do čistírny, tím méně kvalitně se daří vodu vyčistit.

To, že před třemi lety začala třídit Praha 2, zatím provozovat­el pražských trubek nepoznal. „Jedna městská část a ještě ta z menších tento problém neodstraní. Pod Prahou je téměř 300 kanalizačn­ích stok a tisíc kilometrů přípojek,“dodává.

Olej už se sbírá z restaurací a rychlých občerstven­í. Ze zákona ho musejí předávat do bioplynový­ch stanic.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia